Průvodce SVG – nativní podpora SVG v prohlížeči Opera

30. března 2005

Tento článek o grafickém formátu SVG se měl původně zabývat něčím úplně jiným. Vývoj v oblasti implementace SVG však učinil kvalitativní skok, takže jako předkrm před dalším článkem si dáme jednu poněkud překvapivou a neočekávanou, o to však významnější novinku…

Mým nejoblíbenějším prohlížečem už není Mozilla!

Schválně jestli uhodnete, který jím je nyní?

Prvním webovým prohlížečem s úplnou podporou formátu SVG Tiny (tedy včetně SMIL animací) není ani Mozilla ani Konqueror, nýbrž… Opera! Společnost Opera integrovala do svého browseru SVG Tiny prohlížeč firmy Ikivo. Prohlížeč Opera ve své osmé verzi nativně vykresluje SVG grafiku vloženou do XHTML stránek! A to je pro mne doopravdy událost roku.

Displej mobilního telefonu
Internetový prohlížeč Opera doslova na dlani

Původně byl tento text psán ještě s dovětkem o implementaci pouze do „mobilní“ verze programu, ovšem než jsem stihl text odevzdat do redakce, je tu nádavek. Ano, je tomu tak. SVG nativní Opera je zde i v „desktop“ verzi! Jak je dobrým zvykem stejnojmenné společnosti, prohlížeč je k dispozici na všech v současnosti existujících platformách – Linux, Mac, PC a dalších.

Rovněž se můžete podívat na aktuální seznam přístrojů, na kterých běží „mobilní“ verze.

Velmi dobře fungující verzi Opera 8 beta 3 si můžete ihned stáhnout. Cituji z tiskových prohlášení společnosti (z hlediska našich článků upozorňuji na poslední odstavec):

Opera press releases

Graphics Gone Wild: Opera enables Ikivo’s SVG player capabilities in its browser; Oslo, Norway – February 15, 2005

Opera Software ASA today announced that it has added Scalable Vector Graphics (SVG) playing capabilities to its browser for mobile devices by enabling Ikivo’s SVG player technology. Opera’s collaboration with Ikivo offers users the ability to play both static and animated images inside the browser.

Ahead of the game: Opera Introduces Native SVG Support in Desktop Release; Oslo, Norway – March 16, 2005

Opera Software ASA today released a Beta 3 version of the next Opera browser for desktop, introducing native Scalable Vector Graphics (SVG 1.1 Tiny) to further advance Web sites and applications. Opera is the first browser to natively support SVG technology as part of its continuing effort to provide the fastest, most secure and state-of-the art browser on the market.

„We believe SVG will enter mainstream Web design in the future and we are very pleased to add native support in the Opera browser“, says Hakon Wium Lie, CTO, Opera Software. „We will work with other vendors to ensure that SVG can be used interoperably on the Web.“

Zobrazení animované grafiky SVG v osmé verzi Opery
Světově první webový prohlížeč se zabudovanou podporou vykreslování vektorové grafiky podle normy SVG Tiny 1.1 (plná velikost, cca 60 kB)

Vyzkoušejte si nativní zobrazení SVG v prohlížeči Opera od jeho osmé verze na Opera Features: SVG. Určitě se k Opeře v kurzu SVG na Intervalu ještě vrátíme a zkusíme si vytvořit nějaký web s vektorovou grafikou.

Ikivo spolupracuje rovněž s Adobe

Jen v rychlosti zmíním další zajímavou zprávičku, která ovšem bledne ve světle výše uvedené události. Jedná se o užší integraci programů Adobe Illustrator, GoLive a Ikivo Animator. Pro lepší propagaci zmíněných aplikací obě firmy spolupracují rovněž po obchodní stránce, což je možná přízemní informace, ale pro reálné prosazení SVG určitě pozitivní.

Dalším, asi nejdůležitějším plodem této spolupráce, je portace Ikivo Animatoru na platformu Mac OS. Ať se to někomu líbí, nebo ne, v oblasti profesionální grafiky jsou „Jablka“ stále velmi hojně využívána.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Průvodce SVG - Java a SVG
Další článek 111room.net
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *