Radim Hasalík: Provoz webů je mým koníčkem

1. března 2006

Radim Hasalík je známou osobou českého internetu a několikrát zasáhl i do dění na Intervalu. V tomto rozhovoru jsem si s ním povídal o jeho nejznámějším projektu, blogovacím systému Brouzdej.cz, který založil v roce 2002 a od té doby velmi úspěšně provozuje.

Radim Hasalík se narodil 22. března 1983 v Praze. Vystudoval Obchodní akademii a Střední zemědělskou školu v Bruntále. Pracoval pro českou pobočku vydavatelství IDG, které vydává odborné časopisy věnované informačním a komunikačním technologiím. Rovněž se podílel na testování služeb provozovaných v rámci portálu Seznam.cz. Přispíval do Lidových novin, časopisu Score, magazínu Novinky.cz a dalších médií. Nyní je zaměstnancem internetové reklamní agentury RobertNemec.com, kde působí jako marketingový a PR konzultant.

Radim Hasalík
Radim Hasalík

Serverů nabízejících služby bloggerům je hodně a pořád přibývají nové. Povězte mi, proč by měl zájemce o blogování založit svůj internetový deníček zrovna u vás?

Systém Brouzdej.cz nabízí svým uživatelům něco navíc. Když si založíte deníček jinde, chvilku to trvá, než se prosadíte a čtenáři si k vám najdou cestu. V případě Brouzdej.cz je to jiné. Pokud píšete zajímavé příspěvky, získáváte právo zveřejnit je na hlavní stránce. Počet přečtení příspěvků z hlavní stránky je daleko vyšší než počet přečtení v samotném blogu. U nás se zajímavý přispěvatel neztratí. Na podobném principu funguji v Čechách ještě servery Pooh.cz, Acidlog , na Slovensku Blogy.SME.sk a v zahraničí weby Slashdot.org a Kuro5hin.org. Nedávno vyšel na webu CNN článek, který tvrdil, že právě takto budou vypadat média budoucnosti. Na Slashdotu ovšem publikují všichni uživatelé 700 příspěvků denně, přičemž na hlavní stránku editoři vyberou jenom 35 krátkých zpráviček. Rozdíl je i v návštěvnosti. Zatímco Brouzdej.cz nebo Pooh.cz navštíví desítky tisíc lidí měsíčně, Slashdot si prohlédne za stejnou dobu 5,5 milionů uživatelů.

Loňský rok byl ve znamení spouštění řady konkurenčních projektů, ale ani u vás se nezahálelo, protože jste zavedli spoustu nových služeb. Můžete je našim čtenářům představit?

Já bych ostatní blogovací systémy nerad označoval jako konkurenci. Je třeba vzít v úvahu, že například Blogy.lide.cz, Blog.cz a Bloguje.cz provozují firmy. Svým projektům se proto mohou věnovat daleko více. Já musím chodit do práce a svůj blogovací systém vylepšuji jen o víkendech a ve svém volném čase. Nestěžuji si. Je to jeden z mých koníčků, který mě baví.

Dobře, každopádně i tak jste v minulém roce na Brouzdej.cz zavedli řadu novinek …

Novinek bylo opravdu hodně. Spustil jsem například podcast, který je nyní velmi populární v zahraničí. Když blogger napíše svůj krátký příspěvek, převede se automaticky do zvukové podoby. Ze čtenáře se může stát posluchač, protože najednou je možné stahovat příspěvky z oblíbených blogů do MP3 přehrávače. Další užitečnou službou pro uživatele je možnost on-line přístupu do mediálního archivu Newton I. T. Autor deníčku může pro své komentáře vyhledávat  v archivu plných textů z 256 českých médií včetně rozhlasu a televize, a to od roku 1996 až do současnosti. Tuto výhodu ovšem nabízím pouze autorům, kteří píší pro širokou veřejnost a jejichž blogy mají vysokou návštěvnost. Nabízím lidem i tři adresy blogu – Blocek.cz, Tajne.cz a Brouzdej.cz.

Ostatní vlastnosti našeho blogovacího systému považuji spíše za standardní. Blogger si může změnit vzhled svého blogu, vytvořit vlastní XHTML šablonu, psát příspěvky bez znalosti XHTML, publikovat ankety, nechat si posílat vzkazy, zapnout moderování diskusí a tak podobně. Pokud by někoho zajímal vývoj za minulý rok, může si to přečíst v mém vlastním blogu.

To není málo, tedy vzhledem k tomu, že se projektu věnujete jen ve volném čase.

Velkou zásluhu na novinkách mají také samotní bloggeři a především lidé, kteří mi pomáhají. Projekt z velké části běží na vlastním systému mého bratra Pavla Ptáčka, testovat nové funkce mi pomáhá JIBorg a podobně bych mohl jmenovat ještě své další přátele, bez nichž by Brouzdej.cz zkrátka nebylo.

Na co se mohou vaši uživatelé těšit v nejbližší době a jaké máte plány pro letošní rok?

Nerad bych si hrál na věštkyni a hledal v křišťálové kouli budoucnost svého blogovacího systému. Stávající řešení má své nedostatky, které je třeba postupně vylepšit. Snažím se také sledovat současné trendy a testuji například možnosti AJAXu. Nechci ovšem jenom sedět a programovat. Na rozdíl od komerčních projektů nemám důvod nikam spěchat. Nikdo mě nenutí, abych splnil plán a posléze dostal pochvalu od akcionářů či vedení. To je hlavní výhoda  soukromých webů.

Na druhou stranu i malý soukromý web potřebuje jasnou strategii. Je potřeba vědět, jaké jsou konkurenční výhody projektu a čím se odlišuje od ostatních. V případě weblogů hraje velkou roli komunita uživatelů. Mým cílem je, aby i nadále vládla na Brouzdej.cz přátelská atmosféra. Každý slušný, tolerantní a ohleduplný člověk je vítán s otevřenou náručí. Je mi přitom jedno, jestli to je patnáctiletý teenager anebo čtyřicetiletý kandidát věd.

Nemám ovšem pochopení pro určité skupiny uživatelů, které využívají internet k tomu, aby si na druhých lidech hojili své mindráky nebo se bavili na jejich účet. Tito lidé záměrně provokují a obtěžují ostatní. Někdy jejich činnost může přerůst až do systematické šikany. Nedávno například lidé z jedné takové komunity záměrně vkládali nesmyslné komentáře do návštěvní knihy na webu, který patřil tělesně postižené dívce na vozíku. Tomu chci na svém vlastním webu zabránit.

Vyplatí se vůbec v našich podmínkách provozovat blogovací systém?

Můj projekt je čistě soukromý a nekomerční. Jsou s ním ovšem spojeny náklady na webhosting, doménu a další související výdaje. Od prázdnin minulého roku jsem proto na web nasadil kontextovou reklamu bbKontext, která mi zatím pomohla vydělat 10 145 Kč. Roční náklady na provoz jsou přitom zhruba 4 077 Kč. Kdybych započítal svoji práci a další výdaje, byl by projekt logicky ve ztrátě. Provozování a vývoj vlastních webových projektů je však můj velký koníček. Kromě českého blogovacího systému jsem spustil na začátku letošního roku web Zacinej.cz.

Co vás vedlo k založení vlastního blogovacího systému jako je Brouzdej.cz?

Původně Brouzdej.cz vypadalo úplně jinak. Jednalo se o můj soukromý weblog s návštěvností 5 lidí denně. Všechno to začalo tím, že mne koncem roku 2002 kontaktovala dívka s přezdívkou Miky. Myšlenka blogu se jí líbila a prosila mě, abych jí vysvětlil, jak si může založit weblog. Tehdy ještě nebyly žádné české systémy pro psaní vlastního blogu, protože například Bloguje.cz vzniklo na jaře roku 2003 (viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Bloguje.cz).

Protože dívka sama uvedla, že si s počítači nerozumí, upravil jsem PHP skript návštěvní knihy a vytvořil jednoduché webové rozhraní. Uživateli se po ověření uživatelského jména a hesla zobrazil formulář, který pečlivě vyplnil a jedním kliknutím svůj příspěvek zveřejnil ve svém blogu. Záhy se začalo hlásit více zájemců o založení weblogu a původní systém přestal záhy stačit. Po večerech a často i v hluboké noci jsem proto vytvářel dokonalejší redakční systém. Přinesl tehdy spousty novinek a byl pojmenován Brouzdej.cz Marion. Později jsme společně s bratrem systém ještě několikrát vylepšili.

Říkáte, že vývoj webových projektů je váš velký koníček. Jaké další weby provozujete?

V tuto chvíli provozuji kromě blogovacího systému také server Zacinej.cz a poskytuji redakční systém webu Klub-pedagogu.cz. Posledně jmenovaný projekt upozorňuje na problém šikany nepohodlných zaměstnanců ve školství ze strany jejich nadřízených či kolegů. Jeho obsah spravuje moje známá, která zažila šikanu ve svém zaměstnání a byla vyhozena ze školy, přestože odezva dětí a rodičů na způsob její výuky byla velice kladná. V okamžiku, kdy je kvalitní zaměstnanec ve školství propuštěn, nemá možnost nalézt práci v jiné škole. Dostává totiž nálepku potížisty a problémového učitele, takže žádný z ředitelů nechce riskovat problémy.

Zkušenosti získané správou a provozem vlastních projektů využívám pro svojí práci v internetové reklamní agentuře RobertNemec.com.

Máte nějaký vysněný projekt, pod nějž byste se chtěl podepsat?

V agentuře RobertNemec.com nyní připravujeme pro jednoho klienta poměrně rozsáhlý projekt určený pro všechny fanoušky cestování. Přitom v oblasti cestovního ruchu je na internetu opravdu hodně tematicky podobných webů. Mým cílem je nově připravovaný web výrazně odlišit od konkurence, postupně zavést některé nadstandardní služby a následně přilákat na hotový server návštěvníky. Při práci na tomto projektu využívám zkušeností, které jsem získal správou a provozem vlastních projektů. Pokud se mi tento projekt povede, určitě z toho budu mít radost.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek chcempracovat.sk
Další článek Simulace rámců 2
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Max

    Říj 6, 2015 v 13:55

    Diky za zajimavy clanek!

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *