Slunečnice.cz: Někteří uživatelé si na změnu teprve zvykají

11. července 2007

Jedna z nejstarších a nejoblíbenějších databází freewarových a sharewarových programů na českém internetu, server Slunečnice.cz, nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Kompletně předělaná verze přináší nový design, magazín se zpravodajstvím a několik nových funkcí. Někteří uživatelé si ovšem stěžují na zhoršenou přehlednost.

O přerodu Slunečnice.cz jsem si povídal s vedoucím projektu Tomášem Filípkem a výkonným ředitelem společnosti Internet Info, Jánem Simkaničem. Jak jsou vnímány kritické ohlasy na novou podobu? Kam se bude Slunečnice dále ubírat? Dočkají se návštěvníci internetového obchodu nebo uživatelských blogů?

Ján Simkanič
Ján Simkanič

Server Slunečnice.cz prošel kompletní změnou designu a byly přidány i nové funkce. Co vás vedlo k uskutečnění takové zásadní proměny a jak dlouho se na ní pracovalo?

JS: Všichni víme, že internet je mimořádně dynamické médium, které se pořád mění. Dopředu jdou technologie, možnosti připojení i požadavky uživatelů. Pokud nechcete uživatele zklamat, musíte tyto trendy následovat. Proto pravidelně měníme a vylepšujeme podobu všech našich serverů. Slunečnice.cz je největší z našich projektů a jako taková si zasloužila, aby změna byla komplexní a posunula ji mnohem dál proti předchozí verzi. Je těžké říci, kolik tento proces představuje času, protože u těchto věcí nikdy není přesný začátek nebo konec, ale to nejintenzivnější období trvalo zhruba tři čtyři měsíce. Nicméně vývoj se ani po spuštění nové verze nezastavil, naopak reagujeme na postřehy uživatelů a věci dál ladíme podle jejich představ.

Když před dvěma lety měnil design server Lupa.cz, který patří rovněž pod křídla společnosti Internet Info, nová podoba vzešla z otevřené webdesignerské soutěže a hlasování čtenářů. Nezvažovali jste podobný průběh redesignu?

JS: Když jsme připravovali novou podobu serveru Lupa.cz, napadlo nás celkem přirozeně, že svěříme tento úkol jeho čtenářům, protože mnozí z nich se designu profesně věnují. Ve zpětném pohledu je zřejmé, že výsledek soutěže překonal naše očekávání, protože jsme zajistili výborný design nejen pro Lupu samotnou, ale s vítězným grafickým studiem Ivany Bednářové od té doby pravidelně spolupracujeme na podobě našich dalších webů – ať už se jedná například o Měšec.cz nebo aktuálně o Slunečnici.

Nový design od Ivany Bednářové, soudě podle webových diskuzí, budí rozporuplné pocity. Někteří uživatelé chválí moderní vzhled, jiní si stěžují na nižší přehlednost. Jak vy vnímáte první ohlasy ze strany uživatelů?

JS: Nerad bych směšoval více věcí najednou. Jedna věc je grafický vzhled, na který máme v naprosté většině velice pozitivní ohlasy, osobně si asi nejvíce cením komentáře, který na svém blogu ke Slunečnici napsal respektovaný odborník Petr Staníček.

Přehlednost je druhá záležitost a je pravda, že někteří uživatelé si na změnu teprve zvykají. Ale tak to je vždy při zavádění všeho nového, zvláště když jde o tak velký posun. Nikdy se prostě nemůžete zavděčit všem beze zbytku, zvláště skalním uživatelům, kteří mají zažité nějaké uživatelské chování. Ale to patří k věci a já jsem přesvědčen, že se všichni v nové struktuře velice rychle zorientují.

Slunečnice.cz - původní design
Slunečnice.cz – původní design (plná velikost, cca 65 kB)

Součástí nové Slunečnice.cz je i magazín s aktuálním zpravodajstvím. Jaké s ním máte plány? Co chcete čtenářům přinášet?

JS: Internetové zpravodajství je klíčovou činností společnosti Internet Info a zdálo se nám přirozené využít našich zkušenosti i při této příležitosti. Softwarové zpravodajství chápeme jako doplňkovou přidanou hodnotu našim uživatelům, kteří kromě základních informací o konkrétních programech mohou takto získat především užitečné rady nebo tipy na zajímavé novinky. Uživatelská obec Slunečnice.cz je hodně široká, proto chceme klást důraz především na praktické využití nabízených informací. Nicméně i nadále je pro nás prioritou především kvalitní softwarová databáze.

Můžete nám stručně představit redakci? Zaznamenal jsem, že přispívá třeba Jan Kuneš, bývalý šéfredaktor Živě.cz. Nabírali jste třeba kvůli magazínu nové lidi nebo jste si vystačili s vlastními zdroji?

TF: Pro zpravodajskou část Slunečnice jsme navázali spolupráci právě s Janem Kunešem, který se věnuje blogu o Windows Vista. Hlavním tvůrcem recenzí softwaru je Lukáš Zerzán, ten se této činnosti věnoval už mnohem dříve, například ještě na původní verzi serveru Novinky.cz.

Spustili jste magazín, diskuzní fórum. Plánujete spustit i vlastní e-shop se softwarem a plně tak konkurovat Stahuj.cz a s ním spřízněním Sw.cz?

TF: Vzhledem k tomu, že naším hlavním cílem je poskytovat uživatelům obsah, tak přímé prodejní aktivity sami nezajišťujeme, ale nabízíme náš zajímavý prostor obchodním partnerům. Nicméně novou podobu prodeje softwaru ve spolupráci s naším partnerem připravujeme a e-shop bude spuštěn v nejbližší době.

Jednou z nových funkcí Slunečnice.cz je možnost psát uživatelské recenze k programům z katalogu. Co si od této funkce slibujete? Myslíte si, že se najde dost schopných autorů – dobrovolníku ochotných psát kvalitní recenze, které Slunečnici skutečně obohatí?

TF: Sami jsme byli překvapeni, že tzv. uživatelských recenzí se během krátké doby objevilo několik stovek, takže odpověď je docela jasná. Věříme, že poskytnout prostor uživatelům samotným má smysl. Každá informace navíc, kterou u nějakého programu objevíte, může pro vás být užitečná. Programů máme v databázi tisíce a při takovém množství prospěje, když může obsah ovlivnit více lidí.

Slunečnice.cz - nový design
Slunečnice.cz – nový design (plná velikost, cca 95 kB)

Vaše sesterské servery Lupa.cz a Root.cz nabízejí svým čtenářům i možnost založit si blog. Chystáte něco podobného?

TF: Jeden blog už vlastně na Slunečnici máme – je to již zmiňovaný Vista blog Jana Kuneše o nové verzi Windows. Ale zatím nepřemýšlíme o tom, že bychom zde nasadili blogovací systém jako na Lupě nebo Rootovi, už proto, že uživatelé mají opravdu výrazné možnosti k vyjádření v diskusích nebo právě prostřednictvím uživatelských recenzí.

Na první pohled přináší inovovaná Slunečnice.cz řadu prvků, které spadají do kategorie dnes tak populárního označení Web 2.0. Přesto nálepkování resp. tagování jednotlivých programů chybí a ty jsou tak stále řazeny do pevných kategorií. Není to trochu škoda? Ne všechny programy lze přesně zaškatulkovat …

TF: Na Slunečnici jsme nasadili pokročilý systém vyhledávání, který podle našeho názoru obslouží naprostou většinu požadavků uživatelů, kteří většinou hledají již konkrétní produkt, nikoliv skupinu programů ukrytou pod tagem. Tagování je sice zajímavý prvek, ovšem pro tento segment jsme ho nepovažovali za klíčový. Naopak jsme zprovoznili tzv. tag cloud, tedy dynamické zobrazování nejčastěji vyhledávaných výrazů – jako prostor pro zobrazení oblíbených tipů je to velice užitečná věc.

Některé konkurenční servery nabízejí svým uživatelům speciální program, s jehož pomocí je možné sledovat oblíbené a nechat se upozornit na jeho novou verzi. Plánujete také něco podobého?

TF: My tuto funkčnost řešíme službou Hlídač, ten sleduje změny a aktualizace u programů, které si určíte. Jakmile se u vybraných programů něco změní, třeba je vydána nová verze, dostanete e-mailem upozornění. Tohle ale není nic nového, jen jsme v nové verzi posunuli funkčnost zase o něco dál.

Děkuji za rozhovor.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek fom.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *