svahilski.com

24. září 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: prezentace kapely

Cílová skupina: potencionální fanoušci

Omezující podmínky: amatérská tvorba

Použité technologie: HTML, CSS

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Ivan Gregor


Komentář Plaváčkův

Dnešní web mě názvem domény inspiroval k probádání odlehlejších zákoutí tajuplné české internetové krajiny s cílem dozvědět se pár zajímavých informací o svahilském národě, pokud něco takového vůbec existuje. Virtuální svět je ale plný záhadných paradoxů (a paradoxních záhad) a tak jsem díky geniálnímu vyhledávacímu aparátu místo na cestopisném serveru přistál na stránce, jíž vyveden obtloustlým písmem vévodil název „Lesbická kavárna“. Uf. Nevzdávaje své úsilí byl jsem nakonec obdařen závažnou informací hlásající, že ve svahilštině se červený řekne „někunda“ s přípodotkem, abych raději nepátral po překladu podstatného jména „obrázek“, v angličtině znějícího libozvučně „picture“. Nepátral jsem. Počítám, že v Britské královské zeměpisné společnosti bych s takto omezenými znalostmi díru do světa neudělal, nicméně v mých očích doposud neznámý národ získal punc roztomilého člověčenství a rázem vzbudil mé sympatie.

Intervalu (tečka cé zet) se omlouvám za předchozí odstavec a autor nechť přijme omluvu za to, že jsem při prvním zběžném pohledu na úvodní stránku byl uveden v omyl a předpokládal ocitnutí se na jedinečné webové prezentaci svahilského zemědělského kmene. V mozku se mi díky naklonovaným neumělým panďulákům až neskutečně plasticky zrodil obraz statného muže černé pleti, sedícího ve své chatrči zalité bledým svitem monitoru a na bambusové rohoži mlátícího do bezdrátové klávesnice. Oči měl přitom jako tenisáky. „Svahilec ve své chýši, online čte, co já vám píši,“ mimoděk mě napadl krátký veršík.

Naprosto popleten jsem se pak vrhnul do čtení nepříliš rozsáhlých textů, abych se zorientoval. Pokud tedy záměrem tvůrce webu bylo, aby návštěvník netušil, kde je, dokud si něco nepřečte, svůj úkol splnil na výbornou. Tento přístup má i svá pozitiva a nemám ho webotvůrci za zlé, protože hudba, kterou lze z webu stánout, není z nejhorších. Nejlepší muzika vždy vychází z citlivé duše muzikanta, nikoli z neosobní a mamonem ovlivněné talentové líhně prapodivných hudebních agentur. Důvěřivější duše obdivující nestárnoucí ikony českého popu tedy upozorňuji, že lehce nestandardní muzika jim určena není. Tolik k prvnímu dojmu. Pokud se týká technického zpracování, vcelku není co vytýkat, ačkoli já osobně webům s pevnou výškou a více než jedním svislým posuvníkem příliš nefandím. Jenom zvolené výchozí písmo působí dojmem fontu absolvujícího právě přísnou redukční dietu a mírné zvětšení by mu neuškodilo. Tolik ode mě, zbylou práci jistě rádi odvedou jiní, povolanější.

Špetka poezie závěrem, doufám, nikoho neurazí, protože svahilski web ve mě opět probudil dlouho dřímající básnickou duši, což jemu i mě budiž připsáno k dobru.

Ze života Svahilce

Za dvě kozy jedna žena
víc než slušná zdá se cena,
za tři kozy klávesnice,
který šaman vlastní více?
Za korálků zhruba stovku
pořídím si obrazovku,
za zbylý pak dobytek
k počítači nábytek.

Jediná je smůla v tom,
že nemáme Telecom,
vybavený však mám byt
a internet přes satelit.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *