PSPad – další z řady textových editorů?

24. září 2004

Textových editorů najdete spousty. Od těch nejjednodušších, které nahrazují svou funkčností Notepad, až po komplexní nástroje, které nabízí opravdu široké možnosti. Je však velmi těžké určit hranici, po kterou ještě program, který obsahuje velké množství funkcí, zůstává relativně přehledný a snadno ovladatelný. Mým cílem je seznámit vás s textovým editorem PSPad tak, abyste byli schopni využít maximum z toho, co vám tento program nabízí, a dokázali jej tak efektivně používat v nejrůznějších situacích.

PSPad se prezentuje jako univerzální programátorský editor. Znamená to, že není zaměřen pouze na editaci internetových stránek s podporou „webových“ jazyků (i když právě pro ně nabízí silnou podporu), ale lze jej použít i jako uživatelské rozhraní pro libovolný programovací jazyk. PSPad nemá žádný WYSIWYG, slouží pouze k editaci prostého textu. Není možné v něm ovlivňovat druhy písma nebo jeho barvy, protože tyto výrazové prostředky jsou využívány takzvanými zvýrazňovači – kousky programu, které podle pravidel syntaxe jazyka souboru automaticky odlišují části kódu, například řetězce, čísla, klíčová slova, proměnné a podobně.

Z historie

PSPad, jak už napovídá jeho jméno, vznikl koncem roku 2001 jako náhrada Notepadu, rozšířená o zvýrazňování syntaxe. Vzhledem k tomu, že zaměřením firmy, ve které pracuji, je programování databázových aplikací, bral jsem to jako relaxaci. Po zveřejnění programu na Chip CD se začali ozývat lidé, že se jim program líbí a jestli by nebylo možné rozšířit jeho funkčnost. Tím byl určen hlavní směr vývoje programu – vyvíjí se podle přání uživatelů. A nápadů je stále spousta, o čemž svědčí diskuze na fóru PSPadu a množství e-mailů, které dostávám. Ostatně, na webových stránkách PSPadu najdete i některé z prvních verzí programu a můžete se přesvědčit, jak jeho vývoj pokročil.

PSPad je napsán v programovacím jazyce Borland Delphi®. Může to sloužit i jako důkaz toho, že Delphi není určeno jen pro výuku nebo psaní jednoduchých utilit, ale je použitelné i pro psaní větších aplikací. Mimochodem, v Delphi je psána i spousta dalších programů, které mnoho z vás denně používá, například TheBat! nebo Total Commander.

PSPad je zdarma. Možná se vám to v dnešní době honby za penězi bude zdát zvláštní, ale pro mne je to prostě koníček.

PSPad - editace tohoto článku

Co PSPad nabízí

Samozřejmě zde nemohu vyjmenovat vše, co PSPad umí a s čím vším vám může pomoci. Proto bych rád zdůraznil pouze několik vybraných vlastností, které považuji za nejdůležitější přednosti PSPadu:

  • hexadecimální editor
  • kontrola pravopisu, automatické opravy
  • průzkumník kódu (seznam funkcí, proměnných…)
  • zvýrazňování syntaxe s možností uživatelské konfigurace
  • záznam maker, jejich přehrávání, editace
  • interní náhled HTML kódu pomocí jádra MSIE nebo Mozilly
  • konverze kódových stránek, uživatelsky definovatelné konvertory

Dostáváme se k otázce, proč byste měli zkoušet další z řady takřka stejných editorů. A právě na tuto otázku by vám měly odpovědět následující články, v nichž vám chci do detailu předvést nejen možnosti editoru, ale zároveň vám poskytnout také návod, jak je využívat efektivně a vytěžit z nich co nejvíce. Jakmile PSPad poznáte, rozhodnutí, zda ho používat či nepoužívat, je už jen na vás.

Užitečné odkazy

Na hlavní stránce PSPadu www.pspad.com najdete ke stažení poslední plnou verzi programu, odkazy na stažení externích nápověd, kompilátorů a nástrojů, které s editorem spolupracují, a mnoho dalších materiálů. Jsou zde ke stažení například i slovníky pro kontrolu pravopisu.

Uživatelé PSPadu mají také k dispozici fórum (v českém i anglickém jazyce), kde mohou o programu diskutovat a kde jsou pravidelně zveřejňovány jeho betaverze. Najdete zde odpovědi na většinu svých otázek a členové komunity, která se kolem programu vytvořila, vám ochotně poradí v případě, že narazíte na nějaký složitější problém. Budete-li tedy mít nějakou poznámku, která se nebude přímo týkat článku, směřujte ji sem.

Reference

Ač to bývá zvykem, zatím jsem nesbíral reference o webech, které jsou v PSPadu „napsány“, nebo o projektech a institucích, ve kterých se PSPad používá, takže uvedu namátkou jen několik mně známých případů. Kromě níže uvedených odkazů používá PSPad například i Rudolf Pecinovský pro své kurzy výuky programování v jazyce Java.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek svahilski.com
Další článek ventilatory-kadlec.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

3 komentářů

  1. Roman

    Říj 16, 2011 v 16:39

    Kdo poradí s prací v pspadu v html. Potřeboval bych vědět jak na to a co znamenají zkratky: var, if, else, for, prompt, alert atd. Děkuji předem.

    Roman

    Odpovědět
  2. Anonym

    Říj 17, 2011 v 12:06

    Roman: to nejsou zkratky, ale prikazy programovaciho jazyka, zrejme JavaScriptu…

    Odpovědět
  3. Honza

    Říj 17, 2011 v 14:24

    To nejsou zkratky ale funkce nějakého skriptovacího jazyka (PHP, JScript, VBScript)
    V takove fazi doporuzuji navstivit napr. http://www.jakpsatweb.cz

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *