Souboj na trhu s CPU pro servery: AMD vs. Intel

8. prosince 2023

Souboj gigantů na poli serverových řešení

V soutěži na globálním trhu s procesory pro servery dochází k významným změnám.  Již v roce 2022 zaznamenal trh, podle agentury CounterPoint, propad. Ne všechny strany však zaznamenaly stejný vývojový trend. Intel, dlouhodobá jednička na trhu, zaznamenal 16% propad meziročně. Tento obrovský pád byl, podle některých analytiků, zapříčiněn odkládáním uvedení nové řady procesorů Sapphire Rapids. AMD, druhý největší hráč na trhu s CPU pro servery, oproti tomu zaznamenalo rekordní růst 62% a dokázalo tak pro sebe získat 20% z celkového tržního podílu.

Letos to podle zprávy od agentury TechSpot vypadá obdobně. AMD, ve třetím kvartálu, získalo tržní podíl 23,4% a postupně tak na úkor Intelu roste. Tahounem tohoto růstu byla 4. generace serverových procesorů, kterou rychle adoptovala světová datacentra, především pak velcí poskytovatelé cloudových služeb (my také). 

Proč se poměr sil na trhu tak dramaticky mění?

AMD přišlo se svou novou generací procesorů AMD EPYC, již na konci roku 2022, tedy o 2 měsíce dříve než Intel. Mělo tak 2 měsíce drtivou výhodu oproti vývojově starším procesorům od Intelu. V rámci nové generace procesorů, AMD EPYC vyniká především ve vícevláknové pracovní zátěži. Funguje tak skvěle v aplikacích, které mohou využívat výkon paralelního zpracování, jako je virtualizace, analýza dat nebo cloud computing.

Představení čtvrté generace procesorů AMD EPYC – Genoa (zdroj: AMD)

Počet jader 

Očividnou výhodou nové generace AMD procesorů je počet jader. Ten AMD posunulo až na 96 ve verzi AMD EPYC™ 9654. Maximální počet jader, u porovnatelné generace, procesorů Intelu je 56. Pokud tedy zátěž serveru zahrnuje spuštění více virtuálních strojů, databází nebo paralelních úloh, vyšší počet jader poskytuje obrovskou výhodu. Intel se v tomto roce snažil AMD v počtu jader dohnat, je však vývojově pozadu.

Cena/výkon

AMD procesory dávají Intelu na frak také v jiné kategorii a to v poměru cena/výkon. Představují tak atraktivní volbu i pro společnosti, které mají omezený rozpočet. Procesory EPYC mají také nižší spotřebu energie a představují tak výhodu pro společnosti, které se ohlíží na náklady spojené s provozem svých serverů.

Vývoj v roce 2023

V letošním roce se vývoj nezastavil. AMD nejdříve představilo procesor Genoa-X s 1.1 GB cache navíc a následně vydalo jejich EPYC™ 9754 Bergamo. Bergamo má 128 jader a je postavené na architektuře Zen 4 Cloud (Zen 4c). Zen 4c je speciálně navržena pro vícevláknovou pracovní zátěž (například cloud computing), má menší jádra s nižšími taktovacími frekvencemi, nižší spotřebu energie a sníženou vyrovnávací paměť L3 na jádro. Bergamo již aktuálně pohání servery pro metaverse od společnosti Meta.

AMD EPYC Bergamo (zdroj: AMD)

AMD tak uštědřilo Intelu pořádnou ránu. Intel proto letos musel přijít s něčím převratným. Stalo se tak v září, kdy Intel oznámil svou pátou generaci serverových procesorů Emerald Rapids s 64 jádry, která by měla vyjít v průběhu prosince. Na stejné konferenci Intel také ukázal plány na rok 2024, kde nastínil další dvě generace serverových procesorů Granite Rapids (144 jader) a Siera Forest (288 jader), které vypadají velmi slibně. Tyto procesory budou přímým konkurentem páté generace procesorů Turin od AMD. 

Na poli serverových procesorů Intel stále ovládá největší procento trhu. Je však otázkou co AMD, které má momentálně technologický náskok, se svou výhodou udělá. Ať už se však situace vyvine jakkoliv, jde vidět aktuální motivace celého odvětví inovovat a vyvíjet stále lepší a rychlejší produkty. Jisté je také to, že konkurence na trhu je dobrá pro uživatele, kteří, díky rychlejším procesorům, tuto snahu pociťují. Budoucnost je tak plná očekávání a slibných perspektiv. Lze očekávat růst výpočetního výkonu, zvyšování efektivity serverových systémů a výkonnější servery které budou přinášet výhody v oblasti cloudových služeb, umělé inteligence, vývoje softwaru a mnoha dalších odvětví.

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *