Jak zabezpečit váš chytrý telefon před kybernetickými hrozbami

30. listopadu 2023

Aplikace pro bezpečnost mobilních zařízení: Co stojí za pozornost.

V digitální éře, kdy chytré telefony představují nepostradatelnou součást našeho každodenního života, se otázky kybernetické bezpečnosti stávají klíčovými pro ochranu našich osobních údajů a citlivých informací. Chytré telefony dnes totiž fungují jako neustále připojené multifunkční nástroje, které uchovávají čím dál větší množství našich osobních dat, od fotografií a kontaktů až po bankovní údaje a hesla do firemních e-mailů. S tímto vzrůstajícím významem chytrých zařízení se rovněž zvyšuje i nebezpečí kybernetických útoků.

V tomto článku se podíváme na to, jak se kybernetické hrozby neustále snaží proniknout do našich digitálních životů, a jak si před nimi udržet náskok. Prozkoumáme nejen, proč je ochrana chytrého zařízení nezbytná, ale také které konkrétní hrozby mohou představovat nebezpečí pro vaše mobilní zařízení. 

Silné heslo

Alfa a omega zabezpečení chytrých zařízení (ne jen našich telefonů) je silné heslo. Vyhněte se jednoduchým kombinacím, jako jsou narozeniny nebo triviální slova, a raději vsaďte na kombinaci malých a velkých písmen, čísel a speciálních znaků. Délka hesla také hraje klíčovou roli, a proto je vhodné zvolit heslo dostatečně dlouhé, aby bylo odolné proti různým druhům útoků.

Silné heslo však může být nepraktické, pokud jej píšete několikrát denně nebo si jich musíte pamatovat více. Řešení je v dnešní době několik. První řešení je tzv. přístupová fráze (passphrase). Ta je delší než běžné heslo a skládá se z několika náhodných slov (případně čísel). Výhodou přístupové fráze je že si ji lze lépe pamatovat a funguje velmi dobře proti slovníkovým útokům s pravidly.

Druhým způsobem jsou tzv. správci hesel. Jde o aplikace, které bezpečně (šifrovaně) ukládají všechna vaše hesla. Vy k nim pak máte přístup pomocí jednoho hlavního hesla (master password). Jednoduše dokáží doplňovat hesla do prohlížečů nebo mobilních aplikací a vám stačí, si pamatovat jen ono hlavní heslo. Správce může mít také doplňkové funkce – typicky generování silného hesla a ukazatel síly hesla. Zajímavou funkcí je pak také možnost sledovat to zda-li hesla k vašim účtům nejsou kompromitovaná (kvůli únikům tzv. security breach). Mezi nejpoužívanější správce hesel patří Dashlane, NordPass nebo RoboForm.

I když máte silné heslo, neznamená to, že byste se měli cítit bezpečně po neomezenou dobu. Odborníci na kybernetickou bezpečnost doporučují alespoň jednou ročně hesla měnit. Tím minimalizujete riziko, že by někdo získal přístup k vašim údajům v případě, že by bylo heslo odhaleno. 

Další vrstvu bezpečnosti (ale i pohodlí) poskytují biometrická data. Využíjte je! Většina moderních chytrých telefonů nabízí možnosti jako je rozpoznávání obličeje, otisků prstů nebo skenování duhovky. Tyto metody odemykání nejenže eliminují potřebu zadávání hesel, ale také poskytují sofistikovanější úroveň bezpečnosti

S biometrickými daty souvisí také vícefaktorové ověřování (MFA). Vícefaktorové ověřování posiluje bezpečnost online účtů tím, že vyžaduje více než jednu formu ověření totožnosti. Díky kombinaci několika faktorů, jako jsou heslo, biometrie nebo ověřovací kódy z mobilní aplikace, MFA výrazně snižuje riziko neoprávněného přístupu. S rostoucím počtem kybernetických hrozeb se MFA stává nezbytným nástrojem pro ochranu citlivých informací.

Aktualizace a bezpečný software

Přijde vám upozornění o možnosti aktualizace vašeho zařízení, ale v tu chvíli na to nemáte čas a raději kliknete na “upozornit později”. V téhle situaci byl snad každý z nás. Věděli jste ale, že pravidelné aktualizace operačního systému jsou základem pro udržení bezpečnosti vašeho telefonu? Vývojáři totiž neustále objevují nové zranitelnosti a hrozby, a právě prostřednictvím aktualizací operačního systému tyto nedostatky odstraňují. Stejně tak to platí platí pro jednotlivé aplikace.

Ignorování těchto aktualizací může ponechat vaše zařízení otevřené kybernetickým útokům nebo zneužití. Proto doporučujeme, přizpůsobit si nastavení tak, aby se aktualizace stahovaly automaticky. Vaše zařízení tak vždy bude mít nejnovější bezpečnostní záplaty. 

Důležitá součást zabezpečení telefonu je antivirový software (ano, i na telefonu), který slouží k ochraně před kybernetickými hrozbami. Antiviry systematicky prohledávají soubory, aplikace a dokonce i webové stránky s cílem odhalit a zablokovat potenciální hrozby, jako jsou malware, škodlivé aplikace a phishingové útoky. Příkladem populárních antivirů jsou Norton, Eset nebo Bitdefender.

V neposlední řadě se také vyvarujte aplikacím z neoficiálních zdrojů. Ty mohou obsahovat škodlivý kód nebo malware, který může ohrozit bezpečnost vašeho zařízení a osobních údajů. Doporučujeme proto stahovat aplikace pouze z oficiálních platforem, jako je Google Play Store nebo App Store.

Zásady zabezpečení bezdrátového připojení

Připojení k veřejným Wi-Fi sítím je pro mnoho z nás běžnou součástí online života, avšak toto pohodlí může nést potenciální bezpečnostní rizika. Hackeři mohou prostřednictvím monitorování takové Wi-Fi sítě sledovat vaši komunikaci na internetu. Při používání veřejné Wi-Fi se proto vyhněte přenosům citlivých údajů, jako jsou bankovní informace či hesla nebo používejte VPN (virtuální privátní síť). VPN technologie šifruje vaše přenosy dat a poskytuje dodatečnou vrstvu ochrany před možnými kybernetickými útoky (nejen). VPN služby poskytují například NordVPN, ExpressVPN nebo Surfshark (ale i vydavatelé antivirových programů).

Za zmínku stojí také vypínání nevyužívaných bezdrátových funkcí, jako jsou Bluetooth a Wi-Fi. Nevyužívané funkce mohou být potenciálním vstupem pro kybernetické útoky, ale přitom stačí jen dvakrát kliknout a připojení vypnout.

Závěrem lze říci, že bezpečné fungování na mobilních zařízeních není jen o nastavení silného hesla, ale je to komplexní snaha o to, poskytnout hackerům co možná nejméně prostoru, získat vaše citlivá data. Snažte se proto držet si uvědomělý přístup ke své kybernetické bezpečnosti a nedejte hackerům šanci.

Vojtěch Tomášek

Jsem redaktor se zájmem o technologie, grafický design a IT. Je pro mě klíčová zpětná vazba a podněty od čtenářů. Chci tak tvořit obsah, který nejen informuje, ale také inspiruje a obohacuje. Od dokončení vysoké školy se věnuji převážně grafice a IT. Když zrovna nejsem v redakci Intervalu, jsem v přírodě nebo se právě snažím dokončit quest v nejnovějším Zaklínači.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *