Technologie na internetu – webservery

30. října 2002

Chcete-li na internetu vystavit vlastní stránky, můžete se spokojit s pouhým hostingem. Pro kvalitnější a rozsáhlejší projekty už ale budete potřebovat služby vyšší úrovně, nejlépe v podobě vlastního serveru. Jaké máte možností?

Rozmach internetu a počet firem na něm podnikajících způsobil, že ceny za služby poskytované jednotlivými providery se přiblížily nule, nebo ji už dokonce dosáhly. Pronájem prostoru pro firemní prezentaci v řádu několika stovek megabajtů včetně možnosti SSL, aktivních stránek, databází, různých serverových rozšíření, e-mailových schránek, pravidelného monitorování stavu a pravidelného zálohování vyjde firmu na několik stovek měsíčně.

Co ale dělat v momentě, kdy potřebujete mít server zcela pod svojí kontrolou? Jaký software zvolit? Co nainstalovat? Jak nakonfigurovat server, aby pracoval jak má, ale aby se nestal lehkým terčem pro hackery? Možností je samozřejmě celá řada. Pojďme si teď projít hlavní z nich. Začneme u základního kamene, u webserverů. Všechny uvedené webservery jsou dodávány buď jako součást operačního systému, nebo volně dostupné na internetu a tudíž zdarma.

Apache

Pradědečkem webserverů je, jak jinak, server Apache. Historie tohoto serveru sahá do roku 1994, kdy skupinka programátorů a vývojářů v NCSA začala pracovat na jednoduchém a volně šiřitelném webserveru. Jejich snaha byla úspěšná a vdubnu 1995 spatřila světlo světa první verze serveru Apache. Server byl a je i dnes volně šiřitelný a je distribuován ve formě zdrojových kódů. Původní platformou byl UNIX, ale portování na další platformy na sebe nenechalo dlouho čekat. Dnes si z adresy http://www.apache.org můžete stáhnout jak již zmíněné zdrojové kódy, tak i distribuční balík pro MS Windows či NLM moduly pro Netvare.

Geniální myšlenkou vývojářů tohoto serveru byla možnost zavést do paměti pouze jádro Apache a poté provést zavedení pouze těch dalších přídavných modulů rozšiřujících jeho funkce, které jsou potřeba. Tím je umožněno vpodstatě neomezené rozšiřování funkcí serveru, aniž by bylo nutné znovu a znovu instalovat a konfigurovat nové verze serveru. Stačí spustit potřebný modul a hotovo. Například modul MOD_TLS zajišťuje komunikaci přes SSL, modul MOD_NDS zajišťuje autentizaci uživatelů do NDS na Novell Netware, modul MOD_CGI zpracovává perlové skripty. Tak bychom mohli pokračovat, neboť výběr modulů je skutečně veliký. Programátoři znalí C++ si dokonce můžou napsat své vlastní přídavné moduly, dokumentace je volně dostupná na již zmiňované adrese.

Na menší problém narazí správci „klikaři“, kteří jsou zvyklí naklikat konfiguraci serveru v okenních manažerech a wizardech. Bohužel je asi zklamu, nic takového Apache nemá. Jediné místo (až na výjimky), které ukrývá konfiguraci serveru, je prostý textový soubor HTTPD.CONF, který lze editovat v Notepadu.

Samozřejmostí je podpora PHP, Perlu, ASP (jako externí modul) a dalších funkcí, které jsou od dobrého serveru požadovány. O konfiguraci tohoto webserveru si můžete přečíst seriál na Intervalu.

Novell Enterprise Web Server

Firma Novell se při vyvíjení (či spíše nevyvíjení) webserveru vydala zvláštní cestou. Koupila produkt firmy Netscape nazvaný Netscape Server for Netware a dodávala jej spolu s Novell Netware 4.11 a vyšším. Na svou dobu to byl výborný a spolehlivý server. Jeho vývoj nebyl tak bouřlivý jako vývoj internetu a server začal zaostávat za svými konkurenty. Dnes je dodáván s Novell Netvare 5.x a volitelně i s Novell Netvare 6 jako Novell Enterprise Web Server 4.5 (i když jeho jádro se stále hlásí jako Netscape 3.5 for Netvare).

Výbornou vlastností serveru je jeho úzká provázanost s NDS, takže přístup k jednotlivým částem webu lze nastavit jednoduchým přidáním či odebráním přístupových práv na adresáře či soubory. Není třeba udržovat žádnou další databázi uživatelů a hesel, i když takovou možnost server také nabízí.

Konfigurace a správa webserveru se provádí na první pohled možná trochu těžkopádně přes webovské rozhraní (a pouze přes něj, neexistuje žádná další utilita), které zdaleka není intuitivní a může neznalého administrátora spíše zmást. Omezené jsou možnosti konfigurace domovských adresářů jednotlivých uživatelů, kde nelze nastavit privilegovaný přístup. Také správa aliasů k adresářům je na první pohled těžkopádná a nepřehledná a server jako takový má i další drobné vady na kráse.

Samozřejmostí je podpora SSL, ASP, NSP, JSP, JavaBeans, JavaServletů a Perlu. V balíku také najdete news-server a FTP server. Výbornou vlastností serveru je zakomponovaný modul pro vyhledávání na webu, jenž může správce jednoduše aktivovat, aniž by byl nucen psát složité prohledávací skripty.

Server nepodporuje používání dalších přídavných modulů, čímž ztrácí možnost pružně reagovat na překotný vývoj webu. Podle dostupných informací je další vývoj tohoto serveru zastaven. V Novell Netware 6 je již plně podporován server Apache, server Novell Enterprise Web Server je dodáván pouze jako volitelný a doplňkový modul.

I o konfiguraci tohoto webserveru si můžete přečíst seriál na Intervalu.

Internet Information Server

Drtivá obchodní politika firmy Microsoft způsobila, že tento webserver se po nesmělých začátcích dostal mezi velmi populární. Třebaže jeho první dvě verze byly v podstatě nepoužitelné, (IIS 2.0 se dodával s MS Windows NT 4.0, až teprve SP3 ho povýšil na verzi s pořadovým číslem 3), postupem času se propracoval mezi nejpoužívanější servery a následoval Option Pack 4 ve kterém byl obsažen IIS verze 4.0. Díky tomu, že je dodáván jako součást operačního systému, je téměř dokonale provázán se systémem, na kterém běží, a dokáže využívat všechny jeho vlastnosti. Aktuálními verzemi jsou 4.0 pro Windows NT a 5.0 pro Windows 2000. Existuje ještě jednodušší verze IIS nazývaná PWS (Personal Web Server), která je určena pro pracovní stanice.

Konfiguraci serveru lze provádět přes Microsoft Management Consoli nebo přes webové rozhraní. Dokumentace a návodů, jak spravovat server, je i na českém trhu dost a dost.

Možnosti tohoto serveru jsou opravdu rozsáhlé. Kromě již standardních a každým předpokládaných služeb, jimiž je podpora ASP, SSL, Perlu, PHP a dalších, jeintegrován také jednoduchý SMTP server. IIS podporuje tzv. ISAPI filtry, které, jak již sám název napovídá, fitrují obsah dat přenášených k uživateli či od uživatele a provádějí určitou akci nebo data modifikují. Příkladem ISAPI filtrů jsou například velmi známá serverová rozšíření programu FrontPage. K dispozici je také obsáhlá dokumentace pro vývojáře, kteří potřebují napsat svůj vlastní ISAPI filtr vyhovující právě jejich potřebám.

Velká popularita s sebou nese nepříjemnou stránku, kterou je nutnost neustále bdít nad aktualizací především bezpečnostních „záplat“.

Velmi mohutně se rozvíjející oblastí je dnes všemi skloňovaný .NET, který rozšiřuje možnosti webserveru o další funkce a stává se v rukou vývojářů velmi silným nástrojem. Je určen nejen pro vývoj aplikací na webu, ale i pro aplikace desktopové.

IIS dnes sedí na pomyslném královském trůnu a určuje směr a možnosti vývoje webových aplikací.

PinkNetWeb Server

Na závěr jsem si pro vás připravil jednu malou raritu – PinkNet Web Server. Pochází z dílny českých vývojářů a více informací o něm naleznete na http://pnws.pinknet.cz. Je dokladem toho, že i u nás se najde mnoho šikovných programátorů, kteří jsou schopni napsat skvělou věc, ale bez dostatečné obchodní politiky nemají jejich produkty šanci prorazit na trh a uspět.

Server podporuje PHP, Perl, SSL, ISAPI (nikoli ASP). Má v sobě zabudovaný SMTP server, podporuje POP3, je také FTP serverem a PROXY serverem. Jak vidíte, k dokonalosti mu schází opravdu málo.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *