Testujte PHP aplikace na svém počítači

4. května 2002

PHPTriad 2.11 je kompletní sada nástrojů k instalaci prostředí pro vývoj a aplikaci PHP na systémech Windows. Instaluje a nastaví PHP, Apache, MySQL, PHPMyAdmin a Perl 5. Pomůže začínajícím programátorům PHP, kteří mají problémy s instalací potřebného zázemí pro testování vytvořených skriptů na svém počítači s operačním systémem Windows.

Součástí instalačního balíčku (asi 11,5 Mb) s názvem PHPTriad 2.11 je webový server Apache, modul PHP, databázový server MySQL, PERL 5 a sada PHP skriptů pro správu databáze pomocí prohlížeče s názvem PHPMyAdmin (aktuální lokalizovaná verze), o které se na Intervalu již psalo.

Po nakopírování na disk spusťte soubor phptriadsetup2-11.exe. Jednoduchá instalace vytvoří adresář s výstižným názvem Apache, který obsahuje celé prostředí včetně již nastavených konfiguračních souborů. Pro chod všech součástí zbývá jen spustit program apache/apache.exe (nastaruje webový server s modulem PHP) a v adresáři apache/mysql/bin program winmysqladmin.exe. Ten aktivuje databázový server – vpravo dole na systémové liště se objeví ikona semaforu, která ukazuje stav serveru: zelená znamená aktivní, červená opak).

Test úspěšnosti instalace provedete zadáním adresy http://localhost do vašeho internetového prohlížeče. Přivítá vás úvodní stránka Apache-PHPTriad.

Vaše výtvory si nyní můžete vložit do adresáře apache/htdocs, který odpovídá internetové adrese http://localhost. Strukturu této složky si určujete vy. Vytvořím-li např. adresář htdocs/pokus můžete se na něj v prohlížeči odkazovat pomocí adresy http://localhost/pokus.

Deaktivaci webového serveru provedete opětovným spuštěním programu apache.exe s parametry -k shutdown. Databázový server vypnete stiskem pravého tlačítka myši na ikonu semaforu, kde se pod volbou win9x skrývají tři možnosti vypnutí: serveru MySQL (ShutDown The Server ~ ukončit server), pouze nástroje winmysqladmin (ShutDown this Tool ~ ukončit nástroj) nebo obojího najednou pomocí ShutDown Both ~ ukončit obojí.

V internetu jsem nalezl ještě novější verzi celé sady (2.2a), ale jde zřejmě o verzi alfa a s její instalací jsem měl drobné problémy.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *