Ultimate FX v3 – nejen správce obrázků

6. února 2001

Chcete-li pracovat s grafikou a počítačovým designem, nepochybně musíme vlastnit nějakého správce obrázků. Nutno podotknout, že na tomto poli lze nalézt mnoho hráčů od různých týmů. Výběr bývá mnohdy složitý, protože vývojářské firmy se předhánějí kde můžou, ale ne vždy vám ten správný program nabídne vše, co potřebujete. Ultimate FX verze 1.3 není ale pouhý správce obrazových dokumentů – ostatně, přesvědčete se sami.

Vzhled programu

Ultimate Fx je shareware, pracuje pod Windows 9x/NT/2000/ME. Pro program je třeba mít místo na disku asi 3.4 MB, což není zase tak moc pro tento typ programu. Graficky program není nikterak náročný, ovšem rychlost se samozřejmě odvíjí dle dokonalosti hardwaru počítače.

Po spuštění vám krom samotného programu najede i reklama sponzora (v samostatném okně), která nejde nijak zrušit (alespoň jsem na to nepřišel). O tom, že Ultimate FX není ledajaký program se můžete přesvědčit již při zběžné prohlídce. Tvůrci vsadili na jistého koně – editor obrázků s možností exportu na plochu, efektivní editace a změny dokumentu, přehrávání videa formátu avi, snímač obrazovky, grafický editor (není to Photoshop) Výčet prvků by mohl být ještě větší, stačí zapojit trochu fantazie a troška štěstí při projíždění všech funkcí.

IMG

Pokud hledáte jednoduchý editor typu ACDSee (nic proti, ale jeho jednoduchost je momentální výhodou), nedoporučuji si Ultimate FX nastavovat jako výchozí prohlížeč, jelikož jeho spuštění není zrovna nejrychlejší – doporučuji jej jako doplněk pro tvorbu webových efektů – na to je opravdu "mistr".

Využití při tvorbě www

Pokud do svých webových prezentací vkládáte fotografie nebo obrázky (což je asi neodmyslitelné) můžete tento program využít pro jejich zkrášlení. Nemusí se jednat pouze o HTML dokumenty, využití fotografie je možné i v jiných oblastech, ale zde se mi zdá nejpoužívanější. Máte-li načten obrazový dokument (podporovány jsou klasické formáty + mnoho dalších – zhruba 20) můžete začít. Vše se načítá v původní velikosti, pokud ale není vyhovující můžete změnit velikost (nikoliv procentuálně, ale třeba na polovinu, třetinu, osminu, desetinu atd.). Nejčastěji využívána funkce zřejmě bude Image, kde můžete s obrázkem dělat opravdové divy. I zde je možné nalézt několik podskupin. Rotace obrazu je možná po zadání úhlu pohybu kolem referenčního bodu (kterým je střed obrazu), pokud potřebujete, můžete využít zrcadlení efektivní, máte-li dva stejné dokumenty vedle sebe – nebo při fotomontážích). Velice zajímavé prvky se nacházejí v sekci artistic – neonové zobrazení, rozprášení odstřikovačem, záměna barev atd. Nestačí? Podívejte se dále – roztečení obrazu, zukroucení, přehnutí rohů, filtrování, zaostření, převrácení půl obrazu do druhého, splynutí s texturami a mnoho dalšího – výčet všech efektů přesahuje několik desítek. Než provedete danou operaci, v malém okně se vám zobrazí náhled, jak bude dokument nakonec vypadat nebude-li se vám líbit, jednoduše akci stornujete. Zde se také nabízí několik speciálních funkcí pro publikování obrázků na Internetu, doporučuji si je projít.

IMG

Další z nesporných výhod je možnost načtení vlastních palet barev, které jste si již mohli vytvořit dříve. Program navíc umožňuje nové palety ukládat do univerzálního souboru, tudíž by měly zůstat použitelné pro ostatní aplikace.

Snímač obrazovky

Jak již jsem napsal výše, jedná se opravdu o multifunkční program. I když snímaní obrazovky není v tomto případě nějak zvláště propracované, pro "obyčejné" využití to ovšem stačí – sice jej nebudete moci použít při snímání obrázků z her, ale kolik lidí to potřebuje? Ovšem, jste-li v prostředí Windows, dostává se vám do ruky vhodný pomocník. Funkce se vyvolá přes Desktop – Capture. Při najetí okna si zvolíte, zda chcete sejmout aktivní okno, nebo celé. Dále si vyberte časový interval sejmutí – čím větší číslo, tím větší kvalita. Možno i nastavit klávesovou zkratku pro sejmutí aktivního okna.

Další funkce

O tom, že program Ultimate FX dokáže ukládat obrázky na plochu, jsem se již zmiňoval. to ovšem umí každý druhý editor. Funkce, která je zde jaksi navíc je přímý import obrazového dokumentu přímo z vaší plochy. Obrázek můžete dále editovat, dopisovat do něj texty či jinak měnit. Změna se projeví ihned po uložení a máte hned nové obrázkové pozadí systému. To by ovšem nemohlo stačit. Také se vám nelíbí standardní hláška Windows o tom, že je můžete bezpečně vypnout? Pokud se vám nechce zdlouhavě hledat soubor logos.sys, který je třeba přepsat, stačí využít funkci Shutdown screen, provést potřebnou úpravu a uložit. Potom zkuste počítač restartovat a výsledek práce je na světě.

Popisovat další funkce se mi zdá již zbytečné – vždyť to nejkrásnější je objevovat je (a kdybyste již náhodou nic neobjevili, napovím – můžete si např. vytvořit svůj vlastní spořič). Práce s programem není vůbec nijak složitá, takže by teoreticky neměly vzniknout žádné problémy ani začínajícím uživatelům výpočetní techniky.

Výhody programu

  • množství uživatelských funkcí
  • mnoho nástrojů
  • rozmanitost efektů
  • možnost editace vlastních panelů barev
  • jednoduchost ovládání

Nevýhody programu

  • překážející sponzorská reklama

  • nepropracovanost některých efektů
  • nepříliš dokonalá nápověda

Co říci na závěr? Jak lze poznat, program se jeví víceméně jako výhodný pomocník, i když každý má jiný vkus. Pokus se vám první letmé seznámení líbilo, můžete si Ultimate Fx stáhnout z internetových stránek http://www.ultimatepaint.com/ufx/. Máte-li zájem o plnohodnotnou verzi stačí zaplatit zhruba 10 dolarů, což při dnešních cenách softwaru není zase tak moc.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *