Třináct zajímavých tipů a triků pro tvorbu HTML kódu

6. února 2001

Opět vám po nějaké době přináším shrnutí několika článků do jednoho, po shrnutí 13 nejlepších článků o Photoshopu a o FLASHi se dnes budeme věnovat tvorbě HTML, respektive, budeme se věnovat různým tipům a trikům, které při tvorbě vlastních stránek určitě využijete.

Jak na automatický reload webové stránky?

Můj článek z 12.10.1999, kterým jsem vlastně uvedl dodnes pokračující a velmi oblíbenou sérii tipů a triků v HTML. Tento tip popisoval docela známý postup vedoucí k přesměrování prohlížeče na jinou adresu pomocí standardních prostředků v HTML.

Tipy pro tvorbu tabulek v HTML kódu

Tabulky jsou základním stavebním prvkem při tvorbě stránek a tento tip se zaměřil pouze na ně. Ve článku zjistíte, jak vytvářet kratší a rychleji se zobrazující tabulky, jak zacházet s prázdnými buňkami tabulek, jak na jedno-pixelové orámování tabulky, jak se zbavit opakovaného vkládání definice písma do každé buňky tabulky, jak umístnit tabulku uprostřed monitoru bez ohledu na rozlišeni či velikosti okna prohlížeče, dále kontroverzní tip pro zjednodušování tabulek, či jak zarovnávat tabulky pomocí kaskádových stylů a několik dalšícjh zajimavých tip…

Tipy – triky při tvorbě HTML stránek

Článek obsahující několik tipů v HTML. Konkrétně, jak uzavřít aktuální otevřené okno kliknutím na myš, jak zajistit na stránce správné kódování češtiny, jak zakázat cachování HTML stránek, dva tipy k automatickému reloadu a přesměrování stránek atd.

Tipy – triky při tvorbě HTML stránek II.

Pokračování článku uvedeného nahoře. Tentokrát popisuje, jak vytvořit na stránce mezeru s požadovanou velikostí, kdy je potřeba uzavírat tag <FONT>, jak zajistit jednotný obsah na vybraných stránkách se snadnou budoucí aktualizací a nakonec – jak se zbavit nesmyslné mezery, kterou vytváří tag <FORM>.

HTML tipy k posílání emailů z webu

Velmi čtený článek popisující mně všechny známé možnosti v HTML, jak pouhým kliknutím na odkaz na stránce odeslat e-mail, a jak v e-mailovém klientovi předefinovat například příjemce zprávy či kopii, ale také předmět zprávy, neviditelnou kopii či dokonce samotný obsah emailu.

Tipy – triky při tvorbě HTML stránek III.

Třetí pokračování článků o tipech v HTML. Ve článku naleznete postup, jak docílit nulových okrajů stránek v Opeře, jak se vyvarovat jisté chyby v Netscape při tvorbě tabulek, jak zabránit robotům v indexování určitých stránek pro vyhledávače, jak docílit barevného orámování tabulek a nakonec – jak zrychlit zobrazování stránky obsahující tabulky.

Stejná velikost textového pole

Pokud používáte na stránkách formuláře, určitě jste zjistili velké rozdíly v tom, jak Internet Explorer a konkurenční Netscape 4.xx interpretují velikost formulářových prvků. Tento tip vám pomůže dosáhnout s použitím kaskádových stylů jednotné velikosti prvků.

Dva způsoby, jak zrušit odsazení tagu <FORM> v HTML

Docela nový článek. Popisuje dva nezávislé způsoby, jak se v HTML zbavit nesmyslné mezery, kterou vytváří před formulářem a za formulářem párová tag <FORM>. Pokud používáte na stránkách formuláře a chcete mít stránky skutečně propracované do detailu, článek by vám neměl uniknou.

Jak rolovat text nebo obrázek pomocí HTML?

V HTML 4.0 byl konečně „uzákoněn“ tag, který vám umožní na stránce rotovat několika směry text, ale i klidně obrázek. Jaká jsou možnosti tohoto tagu, docela podrobně popisuje tento článek…

Jak na tenké orámování tabulky? – část druhá

Poměrně dlouhý a obsáhlý článek. Popisuje několik postupů, jak v HTML dosáhnout skutečně jedno-pixelového orámování tabulky tak, aby to fungovalo ve všech dnešních grafických prohlížečích. Ve článku naleznete i postup, jak orámovat třeba pouze tři strany tabulky.

Vylepšete si odkazy na svých www stránkách!

Článek věnovaný odkazům. Obsahuje velké množství tipů, jak dosáhnout – obvykle s pomocí kaskádových stylů – vylepšení odkazů na www stránkách. Pokud jste začátečník, po přečtení tohoto článku budete vědět, jak změnit barvu odkazů, jak je podtrhávat při najetí myší, jak zvětšovat odkazy atd.

Libovolné pozadí formulářových prvků

S příchodem kaskádových stylů přicházejí i nové možnosti a je velká škoda, že mnoho webmasterů o nich neví. Můžete se tak třeba u formulářových prvků zbavit standardní systémové šedé barvy tlačítek či velikosti a řezu písma a nastavit vše podle svých představ k své spokojenosti.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. honza

    Pro 26, 2015 v 20:09

    Stránky nenalezeny, škoda :(

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *