Váš sladký výchozí a oblíbený web

13. prosince 1999

Jak nabídnout návštěvníkům vašeho webu, aby si vaše stránky zařadili jako výchozí (domovské) do svého prohlížeče nebo jak jim nabídnout možnost zařazení do oblíbených položek prohlížeče přes odkaz? Nic těžkého to není…

Když si poprvé instalujete Internet Explorer či Netscape Navigator, je v těchto prohlížečích nastavena již určitá domovská stránka. Většina uživatelů ji změní, či zruší vůbec – nikdo nemá zájem, aby se vám pokaždém spuštění Exploreru začal načítat web Microsoftu. Zkuste ovšem i vy svým návštěvníkům nabídnout možnost, aby si pouhým kliknutím na odkaz zařadili váš web jako výchozí místo.

Krok 1

Otevřete textový editor, například poznámkový blok nebo Wordpad a zkopírujte do něj text uvedený v tabulce. URL si můžete samozřejmě změnit podle vlastních potřeb, zde je pokusně uvedena adresa http://www.interval.cz:

REGEDIT4
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] „Start Page“ = „http://www.interval.cz/“

V textu je vidět, že přidání nové výchozí stránky funguje pouze pro Internet Explorer, který ale stejně používá převážná většina uživatelů Internetu. Co se týče Netscape Navigatora, nepřišli jsme bohužel na spolehlivý způsob, jak to učinit pomocí odkazu a výchozí stránku si tak návštěvník musí nadefinovat ručně a to v menu Úpravy>Předvolby (Edit>Preferences).

Krok 2

Uložte vytvořený soubor třeba jako interval.reg na disk a umístněte jej pomocí FTP klienta na váš webový server. Ve své HTML stránce poté uveďte odkaz na tento soubor:

<a href=“http://www.interval.cz/tvorba_www/interval.reg“>Interval jako výchozí stránka</a>

K odkazu vedoucímu k nastavení serveru jako výchozí stránky můžete navíc přidat text, který návštěvníkům vysvětlí, co mají dělat, když kliknou na odkaz. Praxe je taková, že se obvykle objeví dialogové okno, kde je nabídnuta volba stažení souboru nebo přímo jeho spuštění. Pokud návštěvník klikne na stažení, soubor se uloží na lokální disk a teprve kliknutím na tento soubor na lokálním disku se nastaví vaše domovská stránka. Ideální samozřejmě je, pokud návštěvník soubor ihned spustí. Můžete to učinit třeba následujícím způsobem:

<a href=“http://www.interval.cz/tvorba_www/interval.reg“ onClick=“return window.confirm(‚Chcete, aby se server Interval.cz načetl při každém spuštění Internet Exploreru nebo po kliknutí na tlačítko Domů (Home)? Pokud ano, v následujícím okně zvolte možnost Otevřít tento soubor z aktuálního umístění a na další otázku odpovězte kladně.‘)“>Interval jako výchozí stránka</a>

Přidání webu do oblíbených položek

Jelikož většina internetových surferů používá Internet Explorer, není důvod jim nenabídnout možnost vložení vašeho webu do oblíbených položek. To se dá samozřejmě provést zkratkou CTRL+D, ale my vám zde nabídneme, jak to udělat pomocí pouhého odkazu a krátkého scriptu, který vložíte do svých stránek:

<a href=“ “ onClick=“if (window.confirm(‚Chcete přidat Interval.cz do oblíbeným položek vašeho prohlížeče?‘)) {external.AddFavorite(‚http://www.interval.cz‘,’Interval.cz‘)}; return false“>Přidat položku</a>

Po kliknutí na tento odkaz se otevře dialogové okno, které se návštěvníka zeptá, zdali chce server, v našem případě Interval.cz vložit do oblíbených položek. Pokud klikne na OK, otevře se dialogové okno prohlížeče „Přidat oblíbenou položku“ s již nastaveným názvem serveru a URL. Koneckonců, můžete si to sami vyzkoušet na výše uvedeném odkazu.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *