Vyhlášení soutěže Interzen 2004

29. listopadu 2004

Rok se s rokem sešel a máme tu Interzen 2004, druhý ročník specializované soutěže pro webdesignéry z České a Slovenské republiky. Přes veškeré překážky, které si osud odkládá zvlášť pro stále ještě naivní šéfredaktory, je soutěž opět mezi námi.

Dovolte mi neskromně předpokládat, že coby naši pravidelní čtenáři soutěž Interzen znáte nebo jste o ní alespoň slyšeli. Proto vás zde nebudu obtěžovat opakovaným vyprávěním o smyslu a účelu celé věci, kterou je podpora kvalitních www-projektů, jejichž samozřejmou podmínkou je dokonalé zvládnutí stávajících technologií World Wide Webu.

Letošní Interzen 2004 bude probíhat podle stejného scénáře jako předchozí ročník. Počínaje dneškem mají webdesignéři tři kalendářní týdny na to, aby do redakce zaslali své kandidáty, a pokud splní veškeré podmínky pro účast v soutěži, v následujících dvou týdnech budou jejich výtvory podrobeny zkoumavým zrakům naší poroty, která nakonec vybere šest nejlepších. Došlo jen k několika drobnějším změnám, na něž bych rád upozornil.

Na rozdíl od předchozího roku už není požadováno hostování projektu v české či slovenské národní TLD. Myslím, že se mnou budete souhlasit, že překážkou pro vznik kvalitního obsahu v naší národní oblasti není nedostatek národního cítění a hrdosti webdesignérů. Pravděpodobně se shodneme, pokud řeknu, že podstatnou překážkou je skandální přístup nejmenovaného byrokratického monomolochu, který se chová v absurdním rozporu s uznávanou mezinárodní praxí a upřednostňuje vlastní chvilkový zisk před zájmy, které se zavázal podporovat.

Další změnou je složení poroty. Rozhodl jsem se zvýšit počet členů ze sedmi na devět, aby soutěž získala širší paletu pohledů na webdesign, protože názorových rozdílů mezi webdesignéry během tohoto roku spíše přibylo než naopak. Setkáte se tak s pěti známými a třemi novými jmény. Že se nemůžete dopočítat? Rozluštění je snadné, mé bývalé dvojvaječné dvojče, Blanka Málková, se koncem jara vdalo a přes mé dobře míněné rady se z něj stala Blanka Dudašková. (Ale i tak oběma novomanželům gratuluji!)

Na post porotce musel ze závažných důvodů v poslední chvíli (vlastně takřka v okamžiku zahájení soutěže) rezignovat Marek Prokop, čehož upřímně lituji. Doufám však, že tuto ztrátu více než vynahradí trojice nových tváří – Jan Bien (už dlouho vytváří vlastní galerii graficky povedených stránek), Miloslav Lešetický (aneb náš neúnavný inspirátor Plaváček) a David Špinar (odborník nejen na přístupné stránky). Kromě nich se v porotě budou činit i Marek Fišer, Dušan Janovský, Martin Kopta, Martin Snížek a Petr Staníček. Těm všem srdečně děkuji.

Resty a omluvy

Je mi líto, že to musím přiznat, ale v minulém roce se ukázalo, že organizovat podobnou soutěž není až tak jednoduché. Především odměny pro vítěze byly asi zvoleny poněkud nevhodně, takže se jich někteří dodnes nedočkali. Považuji to za svou chybu a všem takto postiženým bych se chtěl zde veřejně omluvit a přislíbit jim, že se své odměny dočkají – společně s vítězi letošního ročníku. Doufám, že letošní Vánoce již každý, kdo si to zaslouží, objeví pod stromečkem i dárečky od nás.

Mimochodem, upozorňuji také na změnu adresy výsledkové listiny z minulého roku, pokud se na ni odkazujete na svých stránkách, aktualizujte si URI.

Partneři soutěže

Pro tento rok se partnerem soutěže Interzen stal registrátor domén regZone!cz a nakladatelství Zoner Press. Kromě jiného do soutěže věnovali věcné ceny pro vítěze – program pro zpracování nejen digitálních fotografií Zoner Photo Studio 7, vektorový editor Zoner Callisto 5 a knihy s webdesignérskou tématikou.

regZone!cz - váš registrátor domén
regZone!cz – váš registrátor domén

Zoner Press - jednoduše dobré knihy
Zoner Press – jednoduše dobré knihy

Překvapení pro čtenáře

Slibovaným překvapením pro čtenáře je čtenářské hlasování. Mnoho z vás si minulý rok stěžovalo na nemožnost porovnat „hlas lidu“ s názorem odborné poroty, proto jsem se letos rozhodl soutěž o tuto drobnost doplnit. Hlasování probíhá od 29. listopadu 2004 do 10. prosince 2004. Stačí na e-mail interzen@interval.cz zaslat prázdnou zprávu s URI soutěžícího projektu v předmětu (nejlépe kliknutím na odkaz „Hlasovat!“). Průběžné výsledky budu zveřejňovat každý den a po skončení hlasování vylosujeme čtenáře, které odměníme knížkou s webdesignérskou tématikou.

Pozn. red.: Tento článek vyšel poprvé 8. 11. 2004. Původní verze článku a k němu vedené diskuse jsou vám k dispozici v ZIP archivech.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *