WebSite Abstraction a Javascript

10. listopadu 2000

Je tu další pátek a s ním jsem si pro vás připravil další WebTIP, tentokrát pro příznivce Javascriptu. Server WebSite Abstraction nabízí spoustu zajímavých informací o Javascriptu, rozdělených podle úrovně pokročilosti programátorů, dále tipy a triky. V neposlední řadě nechybí ani zdrojové kódy skriptů či java appletů.

Dnes, když se člověk chce naučit některý z jazyků pro tvorbu statických nebo dynamických stránek, nepotřebuje ani kupovat drahé knihy, protože na Internetu najde spoustu kvalitních serverů, které mu poskytnou srovnatelné informace. A právě server WebSite Abstraction (se svým poněkud abstraktním názvem ) je jedním z těch, který vám poskytne o Javascriptu velkou spoustu informací.

O serveru

Server WebSite Abstraction (WA) naleznete na adrese www.wsabstract.com. Uvítá vás relativně jednoduchá stránka, která je rozdělená do dvou základních sloupců. Levý sloupec obsahuje odkazy na jednotlivé kapitoly, a také odkazy na jednotlivé články s  krátkým popisem. V pravém zeleném sloupci jsou odkazy na jiné weby podobného zaměření. Nad sloupci je lišta s odkazy ukazujících na jednotlivé hlavní rubriky serveru.

Pokud se čtenář nějakou chvíli pohybuje po stránkách WA, zjistí, že stránky jsou ve dvojím designu. Některé stránky (zejména konkrétní články) jsou v šedobílém kabátě. Proč to tak je, těžko říct. Ale vzhledem k tomu, že jednotlivé stránky jsou statické (s příponou shtml), je možné, že tvůrci postupně přechází na nový design a každý ví, že u statických stránek se vzhled aktualizuje mnohem delší dobu, než v případě stránek dynamických. Druhá možnost je, že je to tak úmyslně. Šedobílý design jednotlivých článků působí příjemně na oči, na stránce není mnoho rušivých prvků a čtenář se tak může více soustředit na vlastní obsah.

Rubriky serveru

Z hlavní stránky vedou odkazy na 7 základních kapitol. První SCRIPTS je věnovaná zdrojovým kódům v Javascriptu, rozdělených do různých kategorií, např. GAMES, MESSAGES, TEXT EFECTS, SCROLLERS. Dále najdete členění podle typů prohlížečů, podle toho, co každý podporuje. Najdete zde i zajímavé skripty týkající se přihlašování na stránku a použití hesel, dále efekty na stavové liště v prohlížeče, zobrazení hodin, kalendáře, apod.

Další, velmi obsáhlá část, je JS TUTORIAL, která zahrnuje základní problematiku skriptování v JS. Na obsahové stránce této kapitoly máte na začátku zobrazeny nejnovější články. Pod nimi je uveden tzv. TUTORIAL INDEX, který slouží k  jemnějšímu dělení této kapitoly. Najdete zde tématicky rozdělené odkazy na jednotlivé články. Navazující část ADVANCED JS TUTORIAL je organizována stejným způsobem.

Další část APPLETS obsahuje javovské applety. Vedle zdrojového kódu samozřejmě nechybí i vzorová ukázka. Z těch zajímavějších bych jmenoval RIPPLING IMAGE, FLYING STARS na pozadí, WAVY LAKE, nebo LED 3D TWISTING CLOCK. Dále jsou na stránce uvedeny odkazy na spřátelený webový server Freewarejava.com, který vám také nabízí řadu zajímavých skriptů.

Předposlední částí je WEB TUTORIAL, který formou jednotlivých článků se dotýká nejrůznějších oblastí tvorby www stránek. Přes jazyk HTML, kaskádové styly, DHTML, až po CGI či PHP. Tato část již nemá za cíl pojmout veškerou problematiku, ale spíše pojednává o dílčích problémech z tvorby webových stránek.

Diskusní fórum

Na hlavní stránce si máte možnost zaregistrovat svůj e-mail, přejete-li si být informováni o nově vydaných článcích na serveru. Jak už bývá dobrým zvykem, ani zde nechybí rozsáhlé diskusní fórum, které je tématicky rozděleno na věci týkající se Javascriptu, DHTML, web designu, a skriptování v ASP, CGI či PHP.

Závěrem

Pokud budete hledat informace o Javascriptu pro začátečníky, nebo pokročilejší informace, či nějaké zajímavé tipy a triky, určitě si zde přijdete na své. Pro rychlejší nalezení toho, co hledáte, můžete na každé stránce s obsahem využít vyhledávání přes všechna témata. Jediné, co bych mohl tomuto serveru vytknout, jsou už zmiňované dva designy stránek, což na někoho může působit rušivým dojmem. Vřele doporučuji navštívit tento server, myslím, že zde najdete skutečně mnoho zajímavého.

WebTIP 10.11.2000 – WebSite Abstraction, http://www.wsabstract.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *