WML v malíčku – úvod

17. července 2002

Co je to WML? Co budu pro jeho tvorbu potřebovat? Kde budu testovat stránky jinde než na mobilu? Právě na tyto otázky se pokusím odpovědět v úvodním článku seriálu věnovanému WML.

WML (Wireless Markup Language), doslova „bezdrátový“ značkovací jazyk, je jazyk, ve kterém se vytvářejí stránky určené pro prohlížení v mobilních telefonech. Mobilní telefony mají oproti PC řadu nevýhod, především malé, zpravidla černobílé displeje, nízká přenosová rychlost a vysoce omezená možnost získávání informací od uživatele díky relativně malé a nepohodlné klávesnici. Jediná výhoda, která velmi často předčí všechny nevýhody je použitelnost na všech místech, kde funguje mobilní telefon podporující WAP (Wireless Application Protocol), tedy protokol pro bezdrátová zařízení.

Stránky můžete editovat v libovolném textovém editoru (jako je třeba i Notepad ve Windows), nebo využít editor speciálně určený pro psaní WAP stránek:

EasyPad WapTor (download)

Váš výtvor si pak můžete prohlédnout buď online:

Smith WAP Emulátor (www.ceskywap.cz/smith)
Wap Emulator.com (www.wapemulator.com)

Nebo bez nutnosti připojování k internetu v programech:

Klondike WAP Browser (www.apachesoftware.com)
WMLExpress (http://www.muenster.de/~dambergj)
Deckit previewer (http://www.pyweb.com/tools/)
ale i v internetovém prohlížeči Opera (www.opera.com)

Pro ověření správnosti kódu můžete využít WML Validátor:

W3Schools WML Validator (http://www.w3schools.com/wap/wml_validate.asp)

A kam s vytvořenými stránkami?

FreeWap (www.freewap.cz)
WapWay (www.wapway.cz)
nebo na klasický freeweb s podporou wapu (Hyperlinx.cz)

Omezení, která kladou mobilní telefony nám neumožňují vytvářet stránky s velkým obsahem obrázků a informací. Po stránkách se musí uživatel pohybovat rychle (čas jsou peníze a v tomto případě to platí dvojnásob) a veškeré informace by měly být doslova na dosah ruky, protože uživatel wapu má mnohem méně trpělvosti, než ten, co se připojuje k internetu přes PC. Toto všechno jenom podkládá fakt, že přestože jsou wapové stránky méně kvalitní, připojení k wapu je podstatně dražší.

Přes EuroTel i Paegas (resp. T-Mobile) se můžete připojit k WAPu rychostí 14,4 kb/s, Oskar zatím zvládá jen 9,6 kb/s. Můžete se ale připojit i přes GRPS (General Packet Radio Service) (pokud to váš telefon podporuje), zde se rychlost pohybuje v desítkách kilobitů za sekundu, navíc se ale účtuje za přenesená data, u Paegase je to třeba 50haléřů/kB. Co se týče běžného připojení, u předplaceného tarifu Paegas stojí WAP 2,80/min, u Oskara 2,50-/min a  u Eurotelu 2,80/min.

A jak to vlastně celé funguje? Mobilní telefon se spojí s gateway operátora, to je brána která odděluji prohlížeč mobilního telefonu a internet. To se děje pomocí protokolu WSP (Wireless Session Protocol). Gateway stáhne data z internetu a pošle je v binární podobě prohlížeči. Ten je pak zobrazí.

Na závěr našeho úvodu do WML bych jen chtěl poznamenat, že je velmi pravděpodobné, že návštěvník wapové verze stránek již webovou verzi zná a na stránky přichází jen za účelem zjištění aktuálních informací, prohlédnutí posledních příspěvků nějaké zajímavé diskuze, atd. Proto bychom měli obsah WAPových stránek přizpůsobit především pro tento účel a nezasypávat návštěvníka informacemi, které na wapu nejspíš vůbec nehledá.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *