WordPress 3.0: seznam novinek a první dojmy

29. června 2010

Ačkoliv WordPress 3.0 se původně měl objevit někdy začátkem dubna, nakonec si uživatelé počkali o dva měsíce déle. A jaké novinky přináší?

Nová verze WordPressu jednoznačně potvrzuje stále zřetelnější snahu vytvořit z původního jednoduchého blogovacího nástroje plnohodnotný redakční systém pro správu obsahu (CMS).

Po 5 letech změna výchozí šablony vzhledu

Dlouhodobí uživatelé WordPressu mohou po aktualizaci na nejnovější verzi poprvé po pěti letech dát vale defaultní šabloně „Kubrick“ s charakteristickým modrým oválným záhlavím. Ta byla vytvořena v roce 2005 pro WordPress 1.5. Nahrazuje ji nový úhledně bílý vzhled s osmi připravenými volitelnými obrázky pro záhlaví i možností nahrát obrázek vlastní. Tvůrci novou šablonu vzhledu nazvali jednoduše Twenty Ten, inspirováni aktuálním rokem (tj. 2010). Pro uživatele WordPressu, kteří nově nainstalují verzi 3.0, se vzhled Twenty Ten stává automaticky vzhledem výchozím.

WordPress - šablona Twenty Ten

V rámci menu Vzhled si pak lze pohrát s různými nastaveními této šablony, například přidat libovolné obrázkové pozadí či pouze změnit jeho barvu. Při dalším nastavování vzhledu Twenty Ten v submenu Widgety nepochybně zaujme také možnost vložení primárního a sekundárního widgetu do postranního menu a až čtyř widgetů do zápatí.

WordPress - výběr obrázku záhlaví

Nápověda na každé stránce

Předchozí verze WordPressu sice obsahovaly kontextovou nápovědu, ale k dispozici byla pouze na vybraných stránkách. Ve WordPressu 3.0 najdete tlačítko s nápovědou v pravém horním rohu na každé stránce. Začátečníci podrobnou nápovědu jistě ocení.

Nastavitelné uživatelské jméno a heslo při instalaci

Při instalaci starších verzí WordPressu bylo uživatelské jméno pevně dáno jako „admin“ a první heslo bylo vygenerováno automaticky. Heslo si tudíž bylo třeba poznamenat a nejlépe jej hned po prvním přihlášení změnit (zejména z důvodu zapamatovatelnosti). Nyní své uživatelské jméno a heslo zadáte již v průběhu instalace, což je mnohem komfortnější.

WordPress - instalace

Aktualizace pluginů a vzhledů na jednom místě

Již v předchozích verzích byla snaha co nejvíce zjednodušit aktualizaci pluginů a šablon vzhledu. Nyní jsou možnosti všech dostupných aktualizací sloučeny v rámci levého hlavního menu pod záložkou Nástěnka. Objevují se zde jak aktualizace zmíněných pluginů a vzhledů, tak i samotného WordPressu.

WordPress - aktualizace pluginu

Správa více webů v jedné administraci

Kdo dříve potřeboval přistupovat ke správě několika webových stránek z jedné administrace, měl možnost zvolit si multiuživatelský WordPress MU, vyvíjený souběžně s „klasickým“ WordPressem. Průběžná přeměna WordPressu z blogovacího nástroje v redakční systém tvůrce přivedla na myšlenku spojit výhody multiuživatelské i klasické verze, k čemuž dochází právě ve WordPressu 3.0. Nový upgrade je tak nyní společný pro obě verze.

WordPress - více webů

Ovšem pozor, funkcionalita správy více stránek z jednoho rozhraní je při používání klasického WordPressu (případně po zcela nové instalaci) dostupná pouze tehdy, pokud ji povolíte v konfiguračním souboru wp-config.php (defaultně zde není zapnuta), jinak se WordPress i nadále chová jako klasický, tedy určený jen pro správu jednoho webu. Co je třeba v souboru wp-config.php změnit?

Do wp-config.php je nutné (nejlépe někam pod nastavení přístupů k databázi) vložit řádek:

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Po výše uvedeném kroku je funkcionalita správy více webů aktivována a přístup k ní se objeví pod hlavičkou levého menu Nástroje jako položka Síť (Network). Před zahájením používání tohoto nástroje je potřeba deaktivovat všechny aktuálně používané pluginy. Je také nezbytné se ujistit, že váš webhosting podporuje používání .htaccess. Zprovoznění si totiž vyžádá ještě další úpravy kódů konfiguračních souborů. Nově vygenerované kódy se vkládají jednak do souboru wp-config.php a navíc i do zmíněného souboru .htaccess.

WordPress - soubor wp-config.php

Snadno upravitelné víceúrovňové menu

Dalším zajímavým nástrojem, který WordPress 3.0 nabízí, je tvorba menu, do kterého je možné vložit klasické odkazy na stránky a kategorie, ale také jakýkoli libovolně volitelný odkaz. Hierarchizace menu do více úrovní lze dosáhnout pouhým uchopením dané položky levým tlačítkem myši a jejím mírným poposunutím doprava. Připravené položky menu se obdobným způsobem také snadno přehazují. Vkládání různých menu je podporováno i ve widgetech. Menu je třeba po každé úpravě uložit a pro jeho zobrazení na hlavní stránce při nastavování zaškrtnout políčko, které tuto volbu umožňuje.

WordPress - tvorba menu

Podpora dalších typů obsahu

Již verze WordPress 2.9 nakročila směrem k podpoře dalších typů obsahu, které dobře znají například uživatelé Drupalu. Ve WordPressu 3.0 je posun v tomto směru ještě výraznější. Uživatelé mají možnost různé druhy obsahu doplnit zejména pomocí úpravy kódu. Ti méně zkušení pak mohou využít pluginů, jako je například Custom Post Type UI, nebo GD Taxonomie Tools.

Odkazy ke zmíněným pluginům Custom Post Type UI a GD Taxonomie Tools:

Potřebujete-li kromě příspěvků a stránek přidat jiný typ obsahu, jako například Novinky, Nabídky, Knihy, Filmy apod., použijete funkci register_post_type. V praxi to znamená, že vložíte příslušný PHP kód s potřebnými parametry do souboru functions.php.

Jednoduchý principiální základ kódu pro vytvoření nového typu obsahu nazvaného Novinky, viz níže:

add_action( 'init', 'create_post_type' );
function create_post_type() {
  register_post_type( 'novinky',
    array(
      'labels' => array(
        'name' => __( 'Novinky' ),
        'singular_name' => __( 'Novinka' )
      ),
      'public' => true,
    )
  );
}

A dále pro zobrazení výše připravené funkce nastavující nový typ obsahu (Novinky), lze použít funkci WP_Query tam, kde chcete nový obsah zobrazit (opět jen základní příklad):

<?php 
$loop = new WP_Query( array( 'post_type' => 'novinky', 'posts_per_page' => 10 ) );
while ( $loop->have_posts() ) : $loop->the_post();
  the_title();
  echo '<div class="entry-content">';
  the_content();
  echo '</div>';
  endwhile;
?>

Více podrobností o nastavení dalších parametrů funkce register_post_type najdete v codexu WordPressu.

Zkracovač URL příspěvků

WordPress 3.0 přichází také s podporou zkracování URL příspěvků. Tlačítko pro zkrácení URL se přidává hned za vytvořenou adresu, tj. nahoře v administraci příspěvku. Zkrácené URL se generuje v podobě nejkratší varianty URL s ID příspěvku. Podporováno je však nově také zkracování prostřednictvím před časem spuštěného zkracovače z rodiny doprovodných WordPress služeb: WP.me. To je aktuálně dostupné na blozích, které jsou založeny přímo na WordPress.com.

WordPress - zkracovač URL adres

Shrnutí na závěr

Sloučení klasického WordPressu s multiuživatelskou verzí způsobem, kdy tuto změnu uživatel klasického WordPressu ani nezaznamená, je nepochybně dobré v tom, že není vnucována nikomu, kdo podobnou funkčnost nepotřebuje. Do budoucna by nicméně nebylo špatné, kdyby zprovoznění této funkce bylo nějakým způsobem viditelněji definováno přímo v administraci.

Podobně tak by uživatelé jistě přivítali dokončení podpory jiných typů obsahu přímou možností jejich vytváření v administraci, případně (aby nebylo nutné rozšiřovat samotné jádro WordPressu) vytvořením oficiálního pluginu např. po vzoru Akismetu, který by mohl být součástí instalace. I pro konfiguraci správy více stránek by podobný plugin mohl být řešením, jak zpřístupnit snáze novou funkčnost formálně všem a reálně jen těm, kdo ji využijí.

Vůli k podobnému řešení ostatně tvůrci WordPressu již naznačili, když v sekci Nástroje upravili možnosti importování obsahů z různých jiných podporovaných služeb do podoby pluginů, z nichž si uživatel vybere a nainstaluje jen ty, které reálně upotřebí.

Tvůrci po vydání WordPressu 3.0 zatím neprozradili, kam se bude další vývoj WordPressu ubírat. Opět si v duchu nově nastoupené strategie nechávají prostor pro odpočinek, získání odstupu a prověření verze stávající. V mezičase se zaměří na vylepšení vlastností a služeb oficiálního webu WordPressu (adresářů pluginů a šablon, uživatelských profilů, fór, manuálů či lokalizací). A tak nezbývá než vyčkat, až se zase někdy v budoucích týdnech, respektive měsících objeví první oficiální zpráva o WordPressu 3.1.

Štítky: WordPress

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

4 komentářů

  1. Scar

    Čvn 30, 2010 v 0:57

    Viditelnější nastavení pro „mu“ nastavení by nebylo dobré, nebot by to mohlo méně zdatné uživatele spíše zmást, neboť pro zprovoznění subdomén je potřeba pár nastavení navíc…

    Odpovědět
  2. Mr. Atsor

    Čvn 30, 2010 v 20:04

    Blahopřeji Michale k prvnímu článku na Intervalu. Je určitě povedený!

    Odpovědět
  3. Publikační systémy – WordPress 3.0 | Phire Base

    Čvc 4, 2010 v 13:40

    […] 3.0: novinky a video WordPress 3.0: seznam novinek a první dojmy Dlouho očekáváný WordPress 3.0 „Thelonious“ je konečně na světě Publikační […]

    Odpovědět
  4. Atimoon WordPress 3.0: seznam novinek a první dojmy

    Čvc 26, 2010 v 17:12

    […] Ačkoliv se měl WordPress 3.0 původně objevit někdy začátkem dubna, museli si uživatelé počkat o dva měsíce déle. A jaké novinky tedy nová verze tohoto oblíbeného redakčního systému přináší? Lze říct, že nová verze WordPressu jednoznačně potvrzuje stále zřetelnější snahu vytvořit z původního jednoduchého blogovacího nástroje plnohodnotný redakční systém pro správu obsahu (CMS). Podrobněji se novinkám věnuje článek na serveru interval.cz. […]

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *