XARA WebStyle 1.2 – tvorba webové grafiky

31. ledna 2000

Do rukou se mi dostala verze 1.2 programu Xara WebStyle. Jak již název napovídá, jedná se o další dílko z ruk společnosti Xara. WebStyle je docela podařený program pro tvorbu webové grafiky – tlačítek, pozadí a jiných doplňků.

Po instalaci zabírá samotný produkt 3.8 MB a funguje pod Windows 95/98/NT/2000. Trošku větší nároky jsou kladené na grafickou kartu, ale to se týká hlavně těch starších, které mají paměť pod 4Mb. Testovaná verze byla omezena na 15 dní použití.

Vzhled programu

Po spuštění programu se vám objeví okno, kde si můžete vybrat, co chcete dělat. Je nabízena tvorba textů do záhlaví (klasické i trojrozměrné), vytváření pozadí, můžete si vytvořit svoje tlačítka, a poslední možností je tvorba přepínačů a lišt.

Tvorba tlačítek

Program Xara WebStyle mi připadá na tvorbu tlačítek docela ideálním programem. Možností a šablon pro tvorbu je opravdu hodně, stačí si vybrat podle vašeho vkusu – nabízí se tlačítka klasická hranatá, oblá, svítící, obrázková atd. Při volbě tlačítka dávejte pozor na to, aby ladilo s vytvářeným dokumentem, protože nevhodně vytvořené tlačítko se stává přílišným kontrastem na stránce.

Prostředí pro tvorbu je přehledně udělané – neměli mít žádné problémy s orientací v dokumentu. Po levé straně je sloupec tlačítek, mezi nimiž se přepínají funkce určené pro změnu vlastností vytvářeného objektu. Tlačítka vytváříte tak, že jako první vyberete styl vašeho tlačítka. Poté zadáte text, který se v něm bude zobrazovat. Dávejte pozor – přednastaveny jsou anglické fonty a některé české fonty jsou špatně načítány. Dále můžete změnit barvu tlačítka. Na výběr máte hodně odstínů. Výhodou je, že můžete měnit barvu různých detailů – např. pokud jste si vybrali tlačítko ve formě hor a zapadající oblohy, můžete měnit barevné struktury nebe, odstín hor, cesty, pozadí atd.

U další funkce bych se rád zastavil – volba textury. Volbě textury věnujte při vytváření www stránek opravdu velkou pozornost. Pokud bude mít váš dokument bílé pozadí, zvolte „plain,color editable“. Tlačítko se přizpůsobí vašemu pozadí a hladce „zapadne“. Pokud již má vaše stránka nějaké pozadí, snažte se pro vaše tlačítko nalézt to stejné, nebo velmi podobné, jinak vám kolem něj bude objevovat bílý obdélník, což vypadá divně.

Svým tlačítkům můžete nadefinovat stín. Máte zde na výběr z několika předdefinovaných stínů, ale počítejte s tím, že při použití se zvětší „nedostupné“ okolí kolem tlačítka – tedy, zvětší se prostor kolem kterého se nedají umisťovat další objekty. Nyní stačí dát tlačítku velikost a rozlišení.

Při posledním kroku, který následuji při vytvoření tlačítek jsem narazil na problém – ukládat můžete pouze do přednastavené složky (C:\xara\my docs). Obrázek můžete uložit ve formátu GIF nebo JPEG.

Tvorba pozadí

Tvorba pozadí mi připadá v programu Xara WebStyle trochu nějak nedořešená. Šablony jsou velice strohé, nevýrazné (Office 2000, nebo Front Page 98/2000 vám toho nabídne více). Chybí zde například propojení s texturami, takže byste mohli snadno zvolit texturu totožnou s vytvořeným pozadím. I zde si můžete vybrat, v jakém grafickém formátu vytvoření pozadí uložíte.

Tvorba záhlaví

Při tvorbě pozadí si můžete vybrat, zda budete psát plošně, nebo tvořit modelový vzor. Na stránkách lépe vypadají texty plošné a jsou jednoduší na editaci (i když trojrozměrné prvky se vám budou zdát hezčí). Mezi množstvím nabízených stylů si určitě každý z vás vybere, docela jsem se divil, kolik různých stylů a prvků se dá vyčarovat. Změna možnosti nastavení vlastností prvku je úplně stejné jako u dalších objektů – změna barev, textur, rozlišení atd. Ovšem zde jsem narazil na menší zrádnost programu – po úspěšném uložení jsem vložil obrázek do dokumentu, ale ten se zobrazil jako velmi malý. Při zvětšování došlo k rozmazávání a v náhledu v Internet Exploreru z toho skoro nic nebylo vidět i přes změnu nastavení parametrů přímo v programu (velikost, rozlišení, graf. formát ) – nic z toho nepomohlo. V tomto směru je program velice málo použitelný, což je škoda, jelikož se nabízí velice mnoho pěkných stylů, které dokáží HTML dokumenty opravdu oživit. Prostě, nadpisové texty nebudou mít požadovanou velikost o:(

Oddělovače a značky

Stále ještě nejste spokojení se svým vytvořeným dokumentem? Zkuste ho doplnit různými oddělovači vět, stránek atd. Můžete použít rovných čar, kuliček, mašlí a mnoho dalších jiných prvků. Jejich barva se dá zase libovolně změnit. Po vložení do dokumentu se objeví stejný problém se zvětšováním jako u záhlaví – prostě větší než malé už to nebude. Problém můžete vyřešit jedině tím, že dáte více oddělovačů vedle sebe, je třeba si s tím ale pohrát, protože vám budou v náhledu tropit různé nepříjemnosti (překrývání, posunování).

Značky slouží k doplnění dokumentu o různé a informační značky (tlačítko zpět, vpřed, nahoru, čtverečky, terčíky). I zde je možnost použití mnoha stylů. Některé značky naštěstí není třeba zvětšovat, takže si docela zachovají svůj tvar.

Výhody programu:

  • Velké množství stylů
  • Přehlednost programu
  • Velké množství možných úprav
  • Doplnění k programům, které tyto vlastnosti nemají
  • Možnost stínování
  • Výběr mezi plošnými a 3D texty

    Nevýhody programu:

  • Omezenost vlastní kreativity
  • Přednastavená odkládací složka
  • Nemožnost dokonalého splynutí s pozadím
  • Nesprávné čtení některých fontů

    Jak jde vidět, program má mnoho výhod, ale bohužel také mnoho nevýhod. Ty se dají částečně odstranit zaregistrováním programu, což ovšem nedělá každý. I přesto všechny chyby bych XARU WebStyle doporučil všem tvůrcům webových stránek. Pokud ne, stojí za to si program alespoň vyzkoušet a „okoukat“ profesionální styly různých objektů.

    Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

  • Předchozí článek JavaScriptové bannery 1.
    Štítky: Články

    Mohlo by vás také zajímat

    Nejnovější

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *