Xenuův odkazový slídil

11. května 2003

Ano, Xenu’s Link Sleuth, právě tohle úsměvné pojmenování dal autor své dokonalé utilitce na ověřování platnosti odkazů. Prográmek je freeware, ale nejen proto jej ocení doslova všichni webmasteři, kteří chtějí ze svých stránek odstranit neplatné odkazy. Hodí se totiž i k ledasčemu jinému…

Sám autor uvádí, že Xenu’s Link Sleuth (recenzována anglická verze 1.2d z 9. 9. 2002 pro Windows) prověřuje platnost „normálních“ odkazů, obrázků, rámců, lokálních obrázkových map, kaskádových stylů, skriptů a java appletů. Ověřování probíhá jednak v rámci daného webu a druhak externě, následováním ven směřujících odkazů a ověřováním jejich validity.

Prostředí programu je natolik intuitivní, že už na něm prakticky ani není co zlepšit. Jednoduše zadáte kořenovou adresu vašeho webu (adres ale může být i více) a to již stačí tomuhle šikovnému prográmku k tomu, aby chytil stopu a už ji neztratil. Postupně navštíví všechny odkazy nalezené na první stránce a systematicky dál postupuje hlouběji do zanořených úrovní vaší webové prezentace.

Aktuální stav průzkumu se průběžně vypisuje na obrazovku formou seznamu, v němž zároveň ihned červeně označuje neplatné reference. Těmi mohou být buď nefunkční externí odkazy na jiné webové stránky či vzdálené objekty, nebo špatná interní propojení v rámci samotného webu. Na jednotlivé položky seznamu je možno v průběhu testu i po jeho skončení klikat pravým tlačítkem a vyvolat tak kontextové menu s další nabídkou, která mimo jiné zahrnuje otevření dané adresy v okně prohlížeče, či zobrazení bližších informací o provázanosti příslušné položky s ostatními částmi webu.

Xenus Link Sleuth - hlavní okno programu
Hlavní okno programu

Poté, co program postupně vyzkouší všechna nalezená spojení, nabídne vám o své činnosti detailní zprávu, která obsahuje krom různě tříděných seznamů neplatných odkazů i další, více či méně užitečné informace, a v neposlední řadě také úplnou a zcela funkční mapu celého webu. Zprávu i stávající projekt je možno uložit pro pozdější potřebu. Jednou ze zajímavějších činností, které lze později provádět, je například opětovné navštívení nefunkčních odkazů (volba Retry broken links). Některé z nich, zvláště ty externí, mohly totiž být nedostupné pouze dočasně z důvodů výpadku serveru, neprostupnosti sítě a podobně.

Xenus Link Sleuth - výsledná zpráva o závěrech testu
Výsledná zpráva o závěrech testu je ve formátu HTML

Třebaže začátečníci tuto utilitku využijí hlavně k jednoduchému ověření integrity vlastních stránek, pokročilejší uživatelé jistě ocení velice široké možnosti jejího nasazení. I v tomto případě totiž platí, že čím jednodušší nástroj, tím větší je pole jeho působnosti. Tato variabilita je podpořena i chytře zvolenými možnostmi nastavení – programu můžete říct, kolik paralelních dotazů na server má pokládat (1 až 100), jakým způsobem se má zachovat, narazí-li na přesměrování (kód 403), má-li vás požádat o zadání hesla, vyžaduje-li to server, atp. Lze také mít spuštěno hned několik projektů zároveň a nechybí ani volba nechat si konečné hlášení automaticky zaslat emailem. Krom obligátního HTTP protokolu podporuje program i SSL (https://) a částečně i FTP a Gopher. Samozřejmostí je podpora místní prověrky jen v rámci lokálního webového serveru (localhost).

Xenus Link Sleuth - pokročilá nastavení
Pokročilá nastavení jsou silnou stránkou programu

Xenu’s Link Sleuth používám již několik let. Krom předností, které jsem uvedl výše, se mi na něm líbí i rychlost, s jakou odkazy prověřuje a absolutní stabilita aplikace jako takové. Mnohokrát jsem s jeho pomocí nejen odhalil nefunkční odkazy, ale také mnohem závažnější nedostatky ve struktuře webu, jako třeba nedostatečné zabezpečení některých oblastí či skriptů. Jako zvlášť citlivá se ukázala být místa, v nichž byla akce skriptu volána již jen pouhým kliknutím na nějaký odkaz, jako je tomu například u některých anket. V takových případech pak vlastně Xenu’s Link Sleuth při průchodu webem zároveň i nechtěně hlasoval!

A co horšího – uvědomil jsem si, že podobně tomu muselo být i s každým robotem, který stránky navštívil. Prostup této utilitky kteroukoli webovou stránkou je totiž v podstatě identický s většinou fulltextových vyhledávačů, tudíž ji můžete využít i jako dosti věrného simulátoru indexačního procesu. Závěrem ještě dodávám, že jediné, co bych programu vytknul, je absence instalační procedury, což je ale vzhledem k jeho malé velikosti (444 kB) a naprosté jednoduchosti (jediný spustitelný soubor) celkem pochopitelné.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek vyhlidkovelety.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *