XML – praktické příklady

27. října 2003

Po delší době mám opět tu čest recenzovat nejen knihu českého autora, což potěší vždy, ale navíc i jednoho z autorů Intervalu. Jiří Bráza nás již poctil několika příspěvky, týkajícími se PHP, nyní se tedy vrhnul na XML. A řekl bych, že se mu to celkem podařilo.

Nakladatelství GRADA zvolilo pro „XML – praktické příklady“ čím dál tím kvalitnější edici podrobných průvodců začínajícího uživatele, která se vyznačuje jednotným designem, usnadňujícím čtenáři přístup k informacím. Jediné, co mi na této sérii vadí, je zbytečné opakování názvu knihy na rozšířených okrajích stránek, které by si zasloužily lepšího využití. Zvláště když v mém výtisku některé stránky zůstaly bez této dekorace, což, jak jsem zjistil, velmi silně narušuje soustředění a vnímání textu. Domívám se, že jde tedy o chybu, nikoli záměr.

„XML – praktické příklady“ rozhodně není kniha pro každého. Pokud je pro vás XML pouhou zkratkou, neberte ji do ruky. Pokud nevíte nic o programování webbased aplikací, neberte ji do ruky. Pokud pro vás XHTML není pominutelnou samozřejmostí, neberte ji do ruky. Ušetříte si jak zbytečné zklamání, tak dvěstě korun, které můžete investovat do jiné knihy o XML, třeba XML pro každého od Jiřího Koska. (Kdypak nás asi poctí další čtivou knížkou?) Tato kniha je vhodnější spíše jako doplňková cvičebnice k nějaké teoretičtěji zaměřené publikaci nebo ke školnímu výkladu problematiky XML.

Přestože kniha obsahuje relativně slušný rejstřík, základní pomůckou pro orientaci vám bude především podrobný obsah, rozepsaný takřka po jednotlivých stránkách. Necelé dvě stovky stránek jsou rozděleny do šesti kapitol. První kapitola se věnuje opakování teoretických základů tvorby XML dokumentů, přičemž vše ihned demonstruje v praxi (výborné je třeba pravidlo „Element nebo atribut?“ pro lepší strukturování dokumentu), druhá kapitola pak popisuje formátování dokumentů pomocí CSS, XSLT a XSL. Tím je položen základ pro dvě případové studie (adresář a e-shop), které zabírají následující kapitoly a demonstrují také možnosti práce s XML prostřednictvím PHP a Javy. Na ně velice hladce navzuje kapitola o Tomcatu a Cocoonu a vše korunuje souhrn odkazů na elektronické informační zdroje.

Přečíst „XML – praktické příklady“ vám nedá žádnou práci. Vše je popsáno velice plynule, na přijatelné úrovni podrobností a vůbec „pohodově“, takže celek působí až beletristickým dojmem. Teprve když si začnete jednotlivé problémy testovat a krok po kroku se probírat praktickou stránkou věci, doceníte autorovo úsilí zjednodušit vám život. Řekl bych, že za ty peníze se rozhodně vyplatí, možná více, než většina tlustých překladů nebo anglojazyčných originálů.

Informace o knize

Název: XML – praktické příklady
Autor: Jiří Bráza
Vydal: GRADA Publishing
Cena: 199 Kč (189,10 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *