Zrychlete své WWW stránky!

13. května 2004

Optimalizace stránek se v poslední době stala neustále omílaným klišé. Většina webdesignérů přitom zcela ignoruje kdysi nejdůležitější cíl optimalizace – urychlení načítání a zobrazování stránky – a pokud už si na něj někdy vzpomene, považuje ho za přežitek z dob, kdy k dispozici nebylo jiné než vytáčené připojení. Že jde o mnohonásobný omyl, vám ozřejmí kniha „Zrychlete své WWW stránky!“, která přináší ucelený přehled různých postupů, jejichž cílem je dosáhnout co nejmenších prodlev při pohybu internetem.

Jak můžete vidět z obsahu knihy, dělí se na šest větších celků, které pokrývají různé logické skupiny problémů. Výrazné členění svádí k přeskakování mezi tématy, doporučuji vám však projít knihu celou a začít od začátku. Pokud například minete první oddíl, zabývající se psychologií návštěvníka i autora stránky, nezabrání vám to sice v implementaci té které metody, nebudete však vědět, proč byste ji vůbec implementovat měli. Správné pochopení motivace vám usnadní rozhodování.

Druhý oddíl knihy se soustřeďuje na optimalizaci (X)HTML kódu. Na první pohled je jasné, že autor problému rozumí, takže třeba velmi ostře rozlišuje mezi HTML a XHTML. To je velmi důležité, protože co lze v HTML využít k optimalizaci kódu (většinou k jeho zkrácení), bývá často v XHTML zakázáno. Možná si řeknete, že něco takového je naprosto samozřejmé, po přečtení mnoha knih o (X)HTML však bohužel musím konstatovat, že i „odborníci“ se často pletou. Že Andrew King do této kategorie nespadá, o tom vás snadno přesvědčí ukázková kapitola o pokročilé optimalizaci HTML.

Třetí oddíl pojednává o optimalizaci DHTML. V podání autora knihy se DHTML skládá z CSS a JavaScriptu. Mnoho zásad optimalizace CSS, které jsou zde zmíněny, jsou v podstatě zásadami tvorby správného CSS a neměly by být žádnému webdesignérovi cizí. Zajímavější mi připadaly kapitoly o optimalizaci JavaScriptu, kde se celkem nezvykle rozlišuje, zda jde o optimalizaci na rychlost stažení nebo na rychlost vykonávání. Především rychlost vykonávání skriptů se často zanedbává, jak se lze přesvědčit na mnoha tuzemských i zahraničních webech.

Čtvrtý oddíl se týká grafiky a multimédií. Zde se hlavní důraz klade na tvorbu obrázků a videa, protože soubory, do nichž se ukládají, jsou dostatečně optimalizovány samy o sobě. Považuji tuto část za slabší, kvalitnější informace načerpáte z odborné literatury zaměřené přímo na multimédia, nicméně k celkovému obrazu problematiky patří. Co k němu rozhodně nepatří, je pátý oddíl, týkající se optimalizace pro vyhledávače. Sice jde bezesporu o zajímavé čtení, nemá však s rychlostí stránek nic společného.

Šestý oddíl se skládá z pouhých dvou kapitol, podle mého však právě ty (respektive ta poslední) přináší to nejdůležitější. Týkají se totiž optimalizace na straně serveru a především komprimace obsahu. Různé úpravy (X)HTML a CSS, popsané v předešlých oddílech, vám sice ušetří nějaký ten kilobajt, komprimací stránky však můžete ušetřit i více než 80 % jejího objemu! V případě Interval.cz to třeba znamená úsporu nejméně 300 GB ročně, a to už stojí za trochu snahy. Navíc, komprimací se stránky nejen urychlují, ale také se snižuje jejich cena pro poskytovatele i návštěvníka, o zátěži internetu jako celku ani nemluvě. Paradoxně tuto část napsal Konstantin Balshov, který ale není ani uveden jako spoluautor, jak by se slušelo.

Kniha „Zrychlete své WWW stránky!“ na mne zapůsobila veskrze kladným dojmem. Je velmi přehledná a typograficky dobře zvládnutá, obsahuje minimum překlepů. Výtku bych měl k překladateli, který občas zbytečně překládá vžité technické termíny (flow, obfuskace), a ke korektorovi, jemuž zcela unikly pravidelně chybějící čárky za vedlejšími větami či vsuvkami. Z odborného hlediska je však nejen dobře zvládnutá, ale také aktuální (takže se dozvíte i o takových záležitostech, jako je chyba posledního MSIE, který v komprimovaných souborech občas chybně zobrazuje češtinu). Každá část navíc obsahuje případovou studii s názornou demonstrací problémů a seznam použité literatury, což je zjev v IT naprosto nevídaný.

Přestože mnoho z metod, zmiňovaných v knize, dobře znám a v praxi používám, i já jsem se lecčemu přiučil. Některé metody sice považuji za sporné, nicméně je dobré o nich vědět. Ať už člověk s webdesignem teprve začíná či už pokročil mezi kované znalce, tato kniha rozhodně patří mezi základní příručky, které by neměly chybět na žádné poličce.

Informace o knize

Název: Zrychlete své WWW stránky!
Autor: Andrew B. King
Vydal: Zoner Press
Cena: 390 Kč (351 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *