zsludgerovice.cz

3. prosince 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: reklamní web školy

Cílová skupina: rodiče, žáci

Typ projektu: amatérská tvorba

Použité technologie: XHTML, CSS, PHP

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Tomáš Machala


Komentář Plaváčkův

Nejbližším bezporuchovým počítačem byla v dobách mé školní docházky energická babička, pod jejímž odborným vedením jsem fungoval jako bezchybně propracovaný softwarový kód. Pravda, občas jsem míval občasné výpadky způsobené jakýmsi záludným mladistvým virem, ale stará a moudrá žena přesně znala nejrůznější antivirové fígle a obezličky, jak mou vzpurnou duši donutit k poslušnosti. Je také pravda, že s přibývajícím věkem jsou mé vzpomínky čím dál více rozostřenější a zapadají pod nánosem vzpomínek aktuálnějších. Přesto z nich jako vysoké štíty velehor vyčnívá právě má babička, žena obdařená nezlomnou vůlí a dobrým srdcem. Dalším pomyslným horským štítem pak byla gigantická dvouciferná ňadra svérázné učitelky češtiny a také obrovská tlapa urostlého učitele tělocviku přezdívaného Houba. Právě tento kousek vodou a křídou nasáklé umělé hmoty velmi často končil svou leteckou pouť v našich řadách, což byla, nutno říci, velmi netradiční forma výchovné činnosti. Zajímavou shodou okolností byly terčem této zlověstné zbraně dva neustále vyrušující jedinci, sdílející společně školní škamna a nesoucí jména Ptáček a Dudek. Za nimi v závěsu pak sedával úskočně vyhlížející Pepa Sojka. „Krej se Ptáku!“, zazněl hromový baryton dvoumetrového habána a kus školního náčiní se střídavou přesností zásahu končil na čerstvě vyžehlených košilích či elegantních tesilkách malé ptačí rodinky, nerozlišuje přitom viníka od nevinného. Jo, vyčnívat se v životě nevyplácí.

Doba se změnila, počítačů je všude habaděj a vše výše řečené a mnohé další mi prolétlo hlavou, když jsem zařazoval dnešní web do kritické rubriky. Jednu z menších rolí sehrál v mém rozhodování i fakt, že zmíněná škola se nachází coby daňovým přiznáním dohodil daleko od mého skromného pracoviště. Prostě za rohem. Pravda, nejedná se o grafický počin aspirující na Nobelovu cenu za přínos modernímu výtvarnému umění a vlastnímu kódu a přehlednosti se také dá ledaccos vytknout, kvituji však s povděkem, že ne všechna probouzející se webdesignerská drobotina hází za hlavu standardy a poučky o tom, jak se má tvořit web. Což mě naplnilo pocitem (možná neprávem, kdo ví), že (nejen) má publikační a osvětová činnost nese konečně své, zatím nezralé, plody.

Věřím, že se dnes zdržíte nekonstruktivních prohlášení typu „Ach fuj, Ježíši, Bóže, humus“ a podobných zbytečných výkřiků do temnoty, a fundovaně poradíte zjevně začínajícímu tvůrci, jak si s nástrahami webdesignerského řemesla co nejlépe poradit. Za to vám předem a upřímně děkuji.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *