Absolute FTP 1.8 beta 1 – absolutní FTP?

23. června 2000

Už dlouho se na Intervalu neobjevila recenze nějakého FTP klienta, což je poměrně škoda, protože FTP klieti patří mezi užitečné prográmky. Zkusím to dnes napravit programem Absolute FTP 1.8 beta 1, který už jenom podle názvu vypadá „absolutně“:o)

Pár informací na začátek

Absolute FTP vytvořila společnost Van Dyke Technologies, Inc. Program je typu shareware a jako takový je omezen na jeden měsíc provozu. Velikost instalačního souboru je 1.38 MB. Jedná se o verzi 1.8 beta 1.

První spuštění

Po rychlé instalaci programu přichází jedinečný okamžik prvního spuštění programu, ve kterém si většina uživatelů již vytváří názor na daný produkt. Absolute FTP vám při spuštění nabídne seznam FTP serverů přehledně roztříděných do tématických oblastí (personal, software, magazines apod.), kde je možné se připojit. Server Interval.cz zde pochopitelně chybí, ale hned si jej tam přidáme pro testování.

Seznam složek obsahující jednotlivé FTP servery

Pro přidání nového serveru slouží druhá ikona zleva nazvaná jako New session. Po kliknutí na ni se spustí průvodce, kde můžete nadefinovat potřebné údaje pro vytvoření FTP přístupu na daný server. V prvním kroku zadáváte adresu serveru a port, ve druhém kroku vkládáte své uživatelské jméno a heslo, případně lze nastavit anonymní přístup. Ve třetím kroku vložíte případně adresář, který má FTP klient po přihlášení na server zobrazit. A máme tu poslední, čtvrtý krok, kde si tento server pojmenujete a popíšete. Dáte dokončit a je to.

Poslední krok - vkládáte název serveru a jeho popis

Vytvořený profil serveru se pak automaticky objeví ve složce, kterou jste měli v době přidávání nového serveru aktivní. V mém případě je to složka Music, kde nemá Interval pochopitelně co pohledávat a tak si vytvářím vlastní složku ZONER software, kam jej poté myší přesouvám.

Připojení a přenos souborů

Ze seznamu serverů vybírám Interval.cz a klikám na Connect. Na pracovní ploše se objeví dvě okna – jedno zobrazuje váš lokální disk, druhé okno právě připojený server. S oběma okny se dá libovolně manipulovat a tak si je srovnám pod sebe. Pod výpisem adresářů a souborů na připojeném serveru je výpis protokolu.

Pracovní prostředí Absolute FTP
Kliknutím dostanete větší obrázek

Přenos souborů můžete zrealizovat dvěma způsoby, buď vybrané soubory označíte a pomocí myši je prostě přetáhnete do daného adresáře anebo použijete známé zkratky z Windows – CTRL+C (zkopírovat) a CTRL+V (vložit). Absolute FTP bohužel neumí přesunout soubory pouhým označeným a následným výběrem položky upload/download z menu do již zobrazeného adresáře na připojeném počítači. Někdy to totiž může být rychlejší.

Co se týče přenosu souborů – Absolute FTP bohužel neumí přenášet více souborů současně, což je velká škoda. Na druhou stranu je ale možné přenášet různé soubory současně z více serverů. Absolute FTP naštěstí podporuje automatické obnovení přenosu při nedokončeném uploadu nebo downloadu souboru. Velké plus dávám schopnosti programu rekurzívně smazat adresář se všemi soubory a podadresáři i u FTP serverů, které mají rekurzívní výpis z bezpečnostních důvodů zakázaný.

Obsah adresářů, které jste již na připojeném FTP serveru navštívili, se cachují, takže opětovný přístup je rychlý bez čekání. Při práci s adresáři jsem bohužel našel další chybu programu – pokud máte nastaveno zobrazení souborů jako LIST (adresáře a složky poskládané do sloupců) a těchto souborů je příliš, není možné pomocí pravého tlačítka vyvolat kontextovou nabídku – musíte zarolovat seznamem souborů až uvidíte poslední soubor, umístnit zde kurzor myši a teprve zde je možné nabídku vyvolat. Ostatně to ukazuje přiložený obrázek. Nevidím bohužel žádný logický důvod, proč tomu tak je.

Chyba programu

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení FTP klienta jsou poměrně standartní. Je možné vytvořit různá nastavení pro daný server a nastavení globální, které pak platí pro všechny. Je možné zvolit typ přenosu (binární nebo ASCII), vypnout výstražné hlášky při přepsání existujícího souboru, či zobrazovat plnou cestu v Title popisku, vybrat typ vašeho firewalu nebo i takové drobnosti, jestli se má při přidávání nového server spustit pomocník nebo jestli vymazané soubory přesouvat do koše apod.

Další funkce

Absolute FTP vám dále umožní ruční download a upload souboru, či rychlé připojení (Quick Connect), kde nejste zdržováni nějakým pomocníkem a hromadou vysvětlujících textů:o). Je možné dokonce vložit internetovou adresu ke stažení daného souboru ručně, program si ale nehlídá obsah schránky, jestli se v něm nenachází URL jako to dělá například populární Go!Zilla či GetRight.

Myslím, že jsem napsal vše, co jsem o Absolute FTP napsal chtěl. Pro zjednodušení ještě uvedu hlavní vlastnosti Absolute FTP a pár chyb a nedostatků, na které jsem při testování programu narazil:

Stručný výpis kladných vlastností programu:

  • Rozhraní Průzkumníka ve Windows
  • Možnost přenosu souborů z více serverů současně
  • Podpora Firewalu (SOCKS verze 4 a 5, WinProxy apod.)
  • Možnost manuálního downloadu
  • Přímé zadávání FTP příkazů
  • Konverze na velká a malá písmena při uploadu
  • Cachování obsahu adresáře
  • Obnovení nedokončených přenosů apod.
  • Pomocník pro přidání novéh FTP serveru
  • Rekurznívní mazání adresářů u všech FTP serverů.
  • Adresářové řazení serverů.

Stručný výpis záporných vlastností programu:

  • Není možné přenášet z jednoho serveru více souborů současně
  • Nefunkční vyvolání kontextové nabídky při určitém způsobu zobrazení (List)
  • Není možné nastavit maximální rychlost přenosu

Závěrečné shrnutí

Absolute FTP je FTP klient, ve kterém se budou snadno orientovat i začátečníci. Přináší intuitivní rozhraní ve stylu Windows-průzkumníka. Cachování výpisu adresářů a rekurzívní mazání adresářů je velké plus. Škoda naopak je, že program neumí omezit rychlost přenosu a přenášet více souborů současně, což umí např. program LeechFTP, který soubory navíc řadí do fronty a jehož ovládání je také velmi intuitivní. Jak už jsem psal na začátku, program je typu shareware a je omezen na 30 dnů provozu.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout na Stahuj.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *