Adobe Photoshop – praktický webdesign (Jakub Krčmář)

25. srpna 2006

Aby byl web úspěšný, je zapotřebí, aby měl kvalitní obsah, který čtenáře zajímá, byl často aktualizovaný, snadno vyhledatelný přes webové vyhledávače a mnoho dalšího. Ale přiznejme si otevřeně – úplně první dojem si návštěvník stejně vytvoří z designu stránek a nikoli z jejich obsahu. Takže pokud chcete zaujmout hned na začátku, je zapotřebí věnovat vzhledu dostatečnou péči.

V čem je vhodné navrhovat slušivý kabátek pro web? Zeptáte-li se desíti zkušených webdesignérů, pak devět z nich vám nejspíše řekne, že Adobe Photoshop je tou správnou volbou a já s nimi mohu jen souhlasit. Za pravdu mi určitě dá i Jakub Krčmář, autor recenzované publikace, která se věnuje právě návrhu designu webů v Adobe Photoshopu.

Kniha Adobe Photoshop – praktický webdesign se rozhodně nesnaží být učebnicí Photoshopu – proto od ní nečekejte kompletnější popis jeho nástrojů a funkcí. Místo toho ukazuje na konkrétních příkladech, jak v něm navrhnout dobře vypadající web, a při tom jen tak mimochodem ukazuje ty nejzákladnější postupy a techniky, které se čtenářům budou při vlastní práci hodit. Po pravdě řečeno, celá publikace na mě působí mnohem praktičtěji a použitelněji než zmíněné učebnice – ale to je možná způsobeno i tím, že Photoshop používám dnes a denně a nedovedu si pořádně představit, jak se kniha jeví jedincům Photoshopem nedotčených.

V úvodu nás autor rychle seznámí se základy ovládání Photoshopu. Probere ale jen ty nejdůležitější nástroje a techniky, na další přijde řada až při praktických ukázkách (a to je jedině dobře, protože málokoho baví úvody).

Další část je věnována teorii webdesignu – přístupnost, použitelnost, kompozice a rozměry stránky, důležité prvky stránky, příprava před vlastním navrhováním. Tuto část by si měli pečlivě nastudovat zejména čistokrevní grafici, kteří nemají mnoho zkušeností s kódováním stránek (zvláště části věnované přístupnosti a použitelnosti).

Poté již konečně začínají ony praktické ukázky tvorby designu. Uvidíte, jak se navrhuje weblog, originální autorova prezentace, web hotelu, cestovní agentury, designérského studia a prezentace produktu. Sami uznáte, že na uvedených příkladech nelze plně ukázat možnosti Adobe Photoshopu.

Každý postup návrhu začíná stanovením cílů, které se autor snaží designem dosáhnout, poté následuje příprava plátna pozadí a podobně. Postup je prováděn krok za krokem a je doplněn o obrázky plátna a jednotlivých dialogů. Autor hojně používá klávesové zkratky, ale zároveň uvádí české i anglické popisky jednotlivých akcí, takže byste se neměli ve výkladu ztratit. Všechny projekty končí rozřezáním návrhu na jednotlivé obrázky. Zde mi publikace připadá nedotažená – uvítal bych převedení alespoň jednoho návrhu do XHTML (třeba jen na doprovodném CD), ale je mi zároveň jasné, že by tím autor přesáhl obor své knihy.

V závěru knihy se ještě našlo místo pro několik kratších postupů, popis rozřezání designu, výběr vhodných grafických formátů a bohatý seznam doporučených zdrojů. A když říkám bohatý, tak myslím opravdu bohatý – naleznete zde odkazy na galerie kvalitních designů, fotobanky poskytující fotografie pro volné použití, stránky věnující se grafice, typografii a také weby, kde vám ohodnotí vaše stránky.

Publikace Adobe Photoshop – praktický webdesign je celobarevná, tištěná na křídovém papíře a její součástí je i CD obsahující použité zdrojové obrázky, PSD soubory s finálními designy jednotlivých projektů a zkušební verzi programu.

Já většinou u takovýchto knih se zájmem sleduji, jak při práci postupují ostatní grafici – člověk tak velmi často narazí na různé zkratky, o kterých netušil a které mu práci značně zjednoduší a urychlí. Nejinak tomu bylo i v této knize.

Knihu Adobe Photoshop – praktický webdesign bych doporučil hlavně začínajícím návrhářům, kteří se snaží naučit se používat Adobe Photoshop ke tvorbě grafických návrhů webů (pokud se ale chcete naučit Photoshop tak nějak kompletněji, poohlédněte se raději po publikaci zaměřené čistě jen na tento program). Patříte-li mezi pokročilé uživatele zmíněného grafického editoru, pak vás asi zklamu, kniha vám nejspíše moc nového nepřinese. Snad jen několik zajímavých odkazů na web a pár tipů a triků z praxe. Toliko můj osobní názor.

Informace o knize

Název: Adobe Photoshop – praktický webdesign
Autor: Jakub Krčmář
Vydal: GRADA Publishing
Cena: 399 Kč (379 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek webcreator.sk
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *