Alexander Haneng o Active Server Pages

4. května 2001

Máme tu pátek a s ním jsem si pro vás připravil další WebTIP. Tentokrát se podíváme na soukromou webovou prezentaci týkající se technologie ASP. Vedle informací o ASP zde mnozí z vás mohou nalézt i inspiraci pro tvorbu vlastního informačního serveru.

Stránky pochází z pera norského vývojáře a programátora Alexandera Hanenga (odtud doména haneng.com), který se vývoji webových aplikací věnuje od roku 1996. Je přispěvovatelem do rubrik takových informačních serverů, jako jsou ASP101.com či ASPToday.com. Jeho soukromá webová prezentace na www.haneng.com je určena spíše začátečníkům, ale i pokročilí zde mohou najít užitečné informace.

O serveru

Server naleynete na adrese www.haneng.com. Přivítá vás stránka s velmi povedeným designem. V horní části úvodní obrazovky je lišta, ve které vedle loga a nadpisu je formulář pro vyhledávání. Pod lištou se nachází základní navigační menu. Zbývající část stránky je pak rozdělena do tří sloupců. Levý je určen pro přihlášení do sekce MEMBERS, dále k různým novinkám, anketě, apod. Pravý sloupec je obětován reklamě a prostřední pak obsahuje vlastní obsahy článků.

Co zde najdete

Pro základní navigaci slouží lišta menu, která se skládá z osmi položek.

První z nich MY DESK odkazuje na úvodní stránku. Ta má význam až v chráněné sekci, která je přístupná pouze registrovaným uživatelům (viz níže). Vedle ní se nachází odkaz LESSONS, pod nímž je schována výuka ASP, rozdělená do více jak 20 lekcí. Přes úvod k ASP, VBScript, použití COOKIES či posílání e-mailu, až po např. práci ASP a MS Access. Každý článek obsahuje na začátku krátkou anotaci (SUMMARY) a dále malou tabulku, ve které jsou uvedeny následující údaje:

  • autor
  • obtížnost
  • požadavky, co musí čtenář znát ještě před přečtením daného článku
  • klikatelný odkaz DEMO, který demonstruje uvedený kód v článku
  • soubor ZIP, který si můžete stáhnout; obsahuje mimo jiné i zdrojový soubor ASP

Další částí jsou odpovědi na často kladené otázky (FAQ). Vedlejší položkou v menu je CODE, která vás odkáže na seznam zveřejněných zdrojových souborů. Seznam je zobrazen v přehledné tabulce. Vedle názvu a krátkého popisu naleznete i autora a klikatelný odkaz pro stáhnutí souboru. Odkaz TOOLS nabízí čtenářům dva komerční produkty A. Hangena, o kterých se zde můžete blíže dočíst a máte možnost si stáhnout demo program.

Diskusní fórum

Na diskusní fórum se dostanete kliknutím na odkaz FORUMS v hlavním menu. Diskusní fórum je rozděleno do čtyř základních částí:

  • WEB PROGRAMMING & SCRIPTING – diskuse týkající se programování HTML, ASP, PHP, JavaScript, atd.
  • WEB BUSINNES – příspěvky týkající se oblasti e-komerce
  • WEB GRAPHICS & DESIGN – grafika a design na www stránkách
  • WEB SERVERS & HOSTING – řešení otázek hostingu, aj.

Na úvodní stránce fóra jsou zveřejněny odkazy na nejnovější příspěvky do diskuse a dále odkazy na thready s největším počtem příspěvků.

Vyhledávání

Vyhledávání je přístupné v horní liště každé stránky. Můžete vyhledávat nad všemi články (SEARCH HANGEN.COM FOR), nebo nad příspěvky v diskusním fóru (SEARCH IN THE FORUMS FOR) a nakonec můžete využít hledání dle názvů funkcí (VIEW THE ASP FUNCTIONS CALLED). Hledání popisů jednotlivých funkcí můžete využít jako rychlou referenční příručku.

Autentizovaná část serveru

Co jsem na tomto serveru nejvíce ocenil, je právě část MEMBERS, určena pouze registrovaným uživatelům. Registrace je zdarma, v registračním formuláři je po vás požadováno pouze vymyšlené přihlašovací jméno, heslo a skutečný e-mail. Na ten vám dojde dopis s odkazem. Po kliknutí na něj v prohlížeči se vaše členství aktivuje. Registrace je přístupná z hlavní stránky, v levém sloupci je nadpis MEMBERS, pod nímž najdete odkaz REGISTER.

Po úspěšné registraci se dostanete na úvodní stránku, která se ovšem od původní liší.

Střed úvodní stránky se skládá z několika modulů. Některé jsou určeny na zobrazování odkazů na různé jiné servery, dále zde máte modul, do kterého si můžete vkládat svoje vlastní odkazy, poznámky, fragmenty zdrojového kódu, a jiné. Pořadí a uskupení modulů si můžete změnit po kliknutí na tlačítko ADD NEW MODULES/MOVE MODULES. Zobrazí se vám „mapa“ modulů, kde v každé části si můžete zvolit, co tam chcete mít zobrazeno.

Pokud jste se zaregistrovali již někdy dříve, přihlásíte se kliknutím na LOGIN, vyplníte jméno a heslo. (Můžete si zakliknout zapamatování jména a hesla pomocí COOKIES).

Kromě toho, že si můžete v autentizované části si nastavit vzhled úvodní stránky, můžete také přispěvovat do diskusního fóra a můžete shlédnout výsledky hlasování v anketě. V rámci svého přihlášení můžete (ale nemusíte) vyplnit váš profil, v němž můžete vyplnit libovolné položky (např. jméno, příjmení, zemi, odkaz na vaši webovou prezentaci atd., jak sami naznáte). Vyplněné informace o vás se zobrazují pouze přihlášeným členům. Můžete si tak vlastně udělat vlastní reklamu.

Závěrem

Na tomto serveru nejvíce oceňuji vkusný design, který nebije do očí. Dále mě velmi zaujala autentizovaná část, ve které autor nabízí čtenářům si nastavit svoje prostředí. Tuto možnost mnohdy na různých informačních serverech postrádám. Na těchto stránkách je realizovano docela dost dobrých nápadů, kterými se nechám určitě inspirovat při tvorbě nové verze mé webové prezentace. Nakonec, sami navštivte tyto stránky a udělejte si vlastní názor.

WebTIP 4.5.2001 – Haneng píše o ASP, http://www.haneng.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *