Applet Button Factory 5.0 – tvorba tlačítek

24. listopadu 1999

Program Applet Button Factory není našim čtenářům zase tak neznámý – již po několik týdnů je program ke stažení ve verzi 4.5 a mnoho z vás využilo možnosti získat tento program. Pro ty ostatní, kteří tento program neznají – ale nejenom pro ně, je určena recenze verze 5.0.

Hlavní a jedinou funkcí programu Applet Button Factor je tvorba interaktivního menu pro vaše stránky pomocí jazyka Java, kde narozdíl od jiných nástrojů nebudete potřebovat žádné programátorské znalosti, jelikož program tuto „práci“ zvládne za vás. Po stažení souboru můžete provést standardní instalaci , která vás provede celým procesem nainstalování programu. Celá instalace proběhla bez problémů a zabrala na disku pouhých 2.50 MB.

Vzhled programu

Standardní okno aplikace, které je rozděleno na záložky (General, Buttons, Text box, HTML) a po pravé straně lišta s tlačítky Test in Browser a Show Preview, které slouží k zobrazení vašeho appletu v browseru nebo okně. Záhlaví programu tvoří standardní nabídka File, kde můžete vytvořit applet, otevřít nebo uložit. Dále následuje nabídka Templates, kde máte k dispozici deset ukázkových appletů, které si můžete dále upravovat. Předposlední nabídkou je Options, která nabízí například volbu prohlížeče, ve kterém se má applet zobrazit. Jak již u většiny programů bývá zvykem, poslední nabídkou je Help čili nápověda, kde naleznete podrobnou nápovědu a registrační informace.

Jednotlivé funkce programu

Po spuštění programu se vám objeví hlavní nabídka a okno se zkušebním appletem, které můžete dále upravovat. Pokud ovšem chcete začít od začátku stačí kliknout v nabídce File na New Applet, můžete k tvorbě menu využít i svých obrázků a zvuků (k dispozici máte i rozsáhlou knihovnu obrázků a zvuků). Ovládání je jednoduché a intuitivní, všechny záložky a nástroje jsou v programu přehledně uspořádány. Samotný proces vytvoření interaktivního menu pro stránky je velice jednoduchý. V hlavním okně aplikace naleznete následující záložky:

General – nastavení nejdůležitějších parametrů appletu jako je výška, šířka, podkladová barva, umístění appletu, atd.

Buttons – nastavení chování jednotlivých tlačítek. Po poklikání na některou z ikonek symbolizující tlačítko se vám zobrazí menu z následujícími záložkami:

  • On Load – zde nastavíte základních volby tlačítka (např. výška, šířka, název, podklad, apod.).
  • On MouseOver – zde nastavíte parametry chování při najetí kurzoru myši na toto tlačítko – změna podoby, zvukový doprovod, nápověda atd.
  • On Click – je volba, kde můžete nastavit podrobné parametry jako u předchozího příkladu s tím rozdílem, že akce kterou tlačítku přiřadíte se provede, jen když kliknete na tento button.

    Text box – v této záložce si můžete nastavit vypsání textu, při najetí kurzoru. Text se vám zobrazí v rámečku pod tlačítky. Samozřejmě můžete nastavit barvu, velikost a styl písma.

    HTML – zobrazení HTML textu vašeho výtvoru, který umístíte na stránky (musíte si zkopírovat i související *.class soubory, jinak vám váš applet nebude fungovat). Pokud kliknete na nabídku .class Files zobrazí se vám potřebné soubory, které musíte přiložit ke stránce. Podobně je to i s volbou images and sound ta vám pro změnu zobrazí multimedia potřebné k dobrému fungování appletu. S touto záložkou nepřímo souvisí i volba Test in Browser, po kliknutí na tuto volbu se vám vaše dílo zobrazí v prohlížeči.

    Závěrem

    Program doporučuji všem, kteří by si chtěli umístit interaktivní menu na své stránky a přitom neovládají Javu. Program vyniká hlavně snadným ovládáním a vytvořit applet bude i pro začátečníka jednoduchá záležitost. Applet Button Factory je jednoduchým nástrojem, který rozhodně doporučuji vyzkoušet. Jediné, co tomuto kvalitnímu programu mohu vytknout je snad registrační poplatek ve výši 25 USD.

    Program najdete na těchto stránkách.

  • Štítky: Články

    Mohlo by vás také zajímat

    Nejnovější

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *