Arachnophilia v4.0 aneb proč kupovat Homesite?

26. dubna 2000

Jste chudý začínající webmaster a Notepad vám už nestačí? Na profesionální programy typu Homesite, či Dreamwaver vám v prasátku nezbyly peníze, tak proč nevyužít některý z mnoha freewarových programů? Je jich opravdu spousta, stačí se podívat na některé servery typu Download.com. Já jsem hledal za vás a teď si můžete přečíst něco o tom nejlepším.

Logo programu

Vzhled programu

Po bezproblémové instalaci zabírá program na vašem harddisku jen 2,8 MB, i když například přiložený slovník anglického pravopisu (0,5 MB) můžete s klidným svědomím smazat a na chodu programu se to vůbec neprojeví. Systémové požadavky jsou opravdu minimální a co považuji za vynikající je to, že startovací doba se pohybuje kolem 1 sekundy. Tím odpadá zdlouhavé čekání, které znají hlavně majitelé nepříliš výkonných strojů.

První co vás na programu zaujme je spousta toolbarů, které se vám hned po startu objeví na ploše. Většinu z funkcí však použijete jen zřídka, proto je zde možnost tvorby vlastního menu, do kterého si můžete zařadit své nejpoužívanější tagy, vlastní příkazy, nebo dokonce kousky scriptů. Nahoře nad již zmiňovanými toolbary jsou ještě umístěné standardní ikonky, které známe např. z programu Microsoft Word (kopírovat, vyjmout, vložit, zarovnat vlevo, na střed, vpravo, atd.).

Při prvním spuštění se vám hned po startu objeví na ploše spousta toolbarů...

Kladné vlastnosti

Program Arachnophilia podporuje Power Undo a Power Redo, což znamená, že v případě chyby se můžete vracet až 100 kroků zpět, popřípadě vrácené kroky opakovat. Další vlastností, za kterou se Arachnophilia nemusí stydět je interní browser, ve kterém můžete průběžně kontrolovat výsledky svého snažení. Velikost okna browseru lze nastavit pro simulaci rozlišení od 640×480 až po 1600×1200 pixelů.

Práci značně ulehčuje také tvorba maker. Není to ani zvlášť složité. Na obrázku můžete vidět makro, které z HTML dokumentu odstraní všechny zbytečné mezery, převede všechny tagy na VELKÉ písmena a na závěr ukáže stránku jak bude vypadat v rozlišení 640×480.

Práci ulehčuje také tvorba maker

Někteří náročnější uživatelé budou postrádat funkci Extendet Find and Replace pro nahrazování ve větším počtu stránek. Program však funcki obsahuje, i když jen částečně. Pod obyčejným Replace se totiž skrývá menu, kde můžete zvolit prohledávání aktuálního, nebo všech právě otevřených dokumentů.

Program dále disponuje několika desítkami funkcí. Tady je něco o těch nejdůležitějších:

TableWizard – slouží pro jednodušší tvorbu tabulek. Než se pustíte do tvorby složitých stránek, raději si upravte velikost tabulátoru (složka Tools – Set Tab size), aby vás nepřekvapila velikost vygenerované tabulky tak jako mně.

BaseCalculator – malá pomůcka pro převody čísel mezi několika číselnými soustavami (desítkovou, šestnáctkovou, binární a osmičkovou) Nevím sice, proč autor zařadil osmičkovou soustavu, ale kdo ví, třeba se vám to bude někdy hodit.

Beautifi HTML – zpřehledňování složitých stránek. Tato funkce je dovedena k dokonalosti v programu Homesite, ale pro domácí použití bohatě stačí tohle. Můžete například hromadně odstraňovat tagy, které jsou v dokumentu nežádoucí. Program vás dokonce upozorní na chyby, kterých jste se dopustili.

Ukázka funkce Beautifi HTML

Záporné vlastnosti

Jistou nevýhodou je to, že program scrolluje ve vodorovném směru po jednom znaku. Při psaní dlouhých řádků se tedy obrazovka stále posunuje a vlní, což budí nepříjemný dojem. Vše se dá ale poměrně jednoduše obejít tak, že si zapnete zalamování řádků (složka Tools – Word Wrap).

Poněkud matoucí je také možnost otevírání grafických a zvukových formátů, protože se v okně editoru objeví jen nepřehledná změť znaků a číslic. Zato v otevírání a převodu textového formátu RTF do HTML program nezklamal.

Závěrem

Program ocení hlavně začátečníci a středně pokročilí tvůrci webových stránek, kteří už mají nějaké ty zkušenosti. Jednoduchá instalace, minimální nároky na počítač, přehledné ovládání a velké množství funkcí, to jsou vlastnosti, kterými si mně program Arachnophilia získal.

Program najdete na těchto stránkách.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *