Barvy šité na míru

2. března 2003

Neděli vám zpestří několik programů, jejichž pracovní náplní je míchání barev a následné zobrazení kódu barvy pro další použití. Vesměs jde o programy velmi jednoduché, mnohdy však zajímavé svým provedením.

Výběr barev

První program nese velmi výstižný a výmluvný název zároveň – Výběr barev. Prostředí je české a ovládání celkem příjemné a intuitivní. Program podporuje barevné modely RGB, CMY, CMYK, HSB a HLS, barvu lze do něj importovat i z různých vnějších zdrojů. Můžete například načíst obrazovku a z ní si potom kapátkem vybrat příslušnou barvu, totéž lze provést i s libovolným obrázkem a pokud chcete, můžete importovat i paletu obrázku a z ní si vybírat. Program obsahuje dokonce kompletní seznam názvů barev podporovaných IE, což považuji za užitečné. Nechybí ani možnost definovat tzv. oblíbené barvy. Jeho velikost je jen něco málo přes 600 kB.

Výběr barev

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Color Set

Zajímavým programem je i Color Set, který se rovněž neomezuje na strohé míchání barev, ale umí ještě pár funkcí navíc. Co se týče barevných norem, podporuje pouze RGB a HSB a umí klasicky míchat barvy ze tří složek (nastavováním posuvníků), přičemž výsledek ihned zobrazuje, včetně kódu příslušné normy. Program zobrazuje i náhled malé tabulky s textem, kde můžete po vybrání jednoho z elementů nakonfigurovat jeho barvu a následně celé vytvořené barevné schéma uložit do HTML formátu. Program disponuje i funkcí „kapátko“, takže můžete v případě potřeby kurzor přetáhnout na jakýkoli bod na obrazovce a zjistit tak jeho barvu. Color Set je tedy rovněž užitečný, jeho velikost je asi 610 kB, ovšem vyžaduje instalaci.

Color Set

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

EyeDropper

Popis prográmku EyeDropper nebude rozhodně ničím složitým, ani nebude obsahovat obsáhlý výčet funkcí. Nevyžaduje žádnou instalaci a po spuštění běží v liště system tray, kde se zobrazuje ikona malého kapátka. Dvojklikem myší na toto malé kapátko jej aktivujete. Za kurzorem se vám objeví malé okénko (viz obrázek), kde je náhled barvy, její RGB a CMYK kód a pozice kurzoru vzhledem k rozlišení obrazovky. Opětovným dvojklikem se tohoto okénka zbavíte. Jde tedy o program velmi jednoduchý, který se ale rozhodně nemine svým účinkem. Program se skládá z jediného souboru, jehož velikost je zanedbatelných cca 30 kB.

Eye Dropper

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

RGB Editor

Další program na tomto seznamu nese příznačný název RGB Editor. Je anglický a jeho hlavní nevýhodou oproti ostatním je shareware licence, přestože na to funkcemi, dle mého názoru, nemá. Můžete míchat barvu ze tří základních složek, výsledek je zobrazován v obdélníku nad posuvníky a příslušný kód je okamžitě kopírován do schránky – zde doporučuji velkou opatrnost, abyste si nesmazali ze schránky důležitá data, program totiž ukládá data do schránky automaticky a vy si můžete v nastavení pouze zvolit, v jakém formátu se má kód ukládat (vypnout tuto funkci bohužel nelze). RGB Editor vyžaduje instalaci a jeho velikost je okolo 220 kB.

RGB Editor

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

SnowCoNo

Poslední program se jmenuje SnowCoNo, poněkud netradičně nám tedy tento název neprozrazuje hned funkci programu. Jde však o freeware ve slovenštině. Umožňuje klasické míchání barev kombinací tří základních složek, zobrazuje HEX, RGB a Long hodnoty barev, případně, pokud je k dispozici, i název barvy pro IE. Kliknutím na příslušné tlačítko lze vybraný kód uložit do schránky. Program umožňuje pracovat i s různými druhy palet a přetažením kurzoru můžete zvolit i jakoukoli barvu z obrazovky. Tento program nevyžaduje žádnou instalaci a skládá se z jediného souboru velkého pouhých 132 kB.

SnowCoNo

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Doufám, že pět takových jednoduchých programů vám postačí a že s nimi budete spokojeni. Samozřejmě, že obdobným způsobem lze barvy míchat i v programech typu Paint Shop Pro, ale posuďte sami, zda je pro tvůrce webu při práci pohodlnější spouštět nějaký grafické program, nebo jeden z výše jmenovaných jednoduchých nástrojů. Myslím, že volba není tak těžká…

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Grafika za babku 1.
Další článek archaeologica.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *