Chrome 21: stručný přehled novinek

6. srpna 2012

Před pár dny Google uvolnil novou verzi oblíbeného prohlížeče Google Chrome a v této krátké zprávičce se podíváme, co je oproti předešlé verzi nového.

Chrome 21: zase o něco rychlejší?

Chrome se vždy vyznačoval vysokou rychlostí a u nové desktopové verze tomu není jinak. Hned na první pohled jsem měl zdání, že je Chrome o něco rychlejší. Je to jen můj subjektivní názor, ale zdá se, že Google na svižnosti svého prohlížeče stále pracuje a nová verze Google Chrome 21 je svižnější než jeho předchůdce.

Aktuální verze prohlížeče Chrome

Bezpečnostní opravy jsou už samozřejmostí

Jako každou verzi, i tuto provází oprava bezpečnostních chyb. Nejrizikovější chyby se tentokrát točí kolem PDF a nových funkcí. Ovšem tučných odměn od Google již moc nebylo. Mezi dva uživatele se rozdělilo celkem dva tisíce dolarů, což je asi 41 000 českých korun. Většinu chyb tentokrát našel nástroj AddressSanitizer. Více o bezpečnostních problémech si můžete přečíst na oficiálním blogu.

Nové funkce Chrome 21

Chrome nově obsahuje getUserMedia API. To by mělo umožnit video a audio komunikaci v prohlížeči přes internet bez použití pluginu (namátkou třeba Flash). Takže si přes Chrome můžete pomocí webové kamery povídat s kým chcete bez jediného pluginu. Chrome obsahuje i další zajímavé funkce, ale jedna z těch výraznějších je podpora vysokého rozlišení obrazovky. Takže i na Retina displejích u nového MacBooku Pro bude Chrome vypadat skvěle.

Chrome 21 již podporuje Retina rozlišení

Nakonec ještě zmíním, že Google do své aktuální verze prohlížeče přidává podporu Metra. V praxi to znamená, že na Windows 8 má prohlížeč o něco větší ovládací prvky a je tak na dotykovém displeji lépe ovladatelný. Není to sice perfektní, ale dá se očekávat, že na svém rozhraní ještě do vydání Windows 8 zapracují.

Tomáš Erlich

Autor, minimalista. Na internetu vystupující pod přezdívkou Carl114.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *