CSS pro zelenáče

29. září 2004

Kaskádové styly, neboli Cascading Style Sheets, už dávno nejsou obskurní technologií, vyhrazenou nadšencům a špičkovým odborníkům. O tom svědčí i další původní česká monografie na toto téma, tentokrát opět z pera zkušeného autora Intervalu, Martina Snížka. Poté, co nás na stránkách našeho magazínu provedl zákoutími XHTML, sepsal knihu, která konečně ukazuje, k čemu jsou všechny ty značky vlastně dobré.

Nakladatelství Neocortex je pověstné svou edicí „pro zelenáče“, která se soustřeďuje především na programovací a značkovací jazyky. Mám takřka všechny knihy z této řady a musím říci, že ani CSS pro zelenáče nijak nevybočuje z řady. Tradiční žlutá obálka, tradiční měkký papír, tradiční typografie z počátku devadesátých let minulého století. Kolegové z DTP mohou ohrnovat nos, jak chtějí – i když uznávám, že zrovna knize o CSS by prospělo trochu barvy, především do diagramů a ukázek nasazení různých technik, přesto se čte velmi dobře a člověk neztrácí orientaci, což je důležité.

Aby bylo učiněno názvu edice za dost, jsou CSS pro zelenáče rozděleny do dvou částí. Ta první předpokládá nezkušeného čtenáře, který sotva zvládá základy (X)HTML. Toho pak provádí základy CSS tak, aby především pochopil principy této technologie a porozuměl jejím základním nástrojům. Zde musím autorovi vyslovit velkou pochvalu za dobře odvedenou práci, protože vše vysvětluje jednoduchým, přirozeným jazykem a opravdu se soustřeďuje jen na to podstatné, což usnadňuje vstřebávání a osvojování nových informací.

Druhá polovina knihy CSS pro zelenáče je určena pokročilým uživatelům, kteří již základní principy CSS i (X)HTML zvládli a nyní se snaží dosáhnout kvalitnějších a méně obvyklých efektů. V této části se čtenáři dostává možnosti hlouběji se ponořit do již probraných témat, která jsou mu servírována z odbornějšího úhlu, i možnost objevovat zcela nové a dosud nepoznané principy pokročilého stylování, jako je pozicování a práce s plovoucími boxy.

Jak jsem již naznačil, CSS pro zelenáče není první česká monografie na toto téma, nemohu se proto vyhnout srovnání s jejími předchůdkyněmi. Zatímco CSS pro webdesignéry Marka Prokopa má spíše charakter referenční příručky pro specialisty a CSS: Kaskádové styly Petra Staníčka vyniká srozumitelností podání, kniha Martina Snížka je čímsi mezi tím. Není ani příliš odborná, ani přehnaně nezjednodušuje. Navíc má oproti svým předchůdkyním „věkovou“ výhodu, takže měl autor možnost těžit z předchozích prací na toto téma i z množství materiálu na internetu, který se od té doby objevil. To je ovšem výhodou i pro nás, čtenáře, protože se nám dostává aktuálního a uceleného přehledu o problematice.

Za ten čas, po který působím na Intervalu, se pro mne již stalo tradicí uvádět nové knihy svých kolegů. Nejsem v tom tak dobrý jako kdysi Alfred Hitchcock a mé slovo úvodem asi sotva udělá z knihy bestseller, i tak vám ale CSS pro zelenáče mohu upřímně doporučit. Sice mne zamrzelo několik chybných referencí na náš magazín i zoufalá nedostatečnost rejstříku knihy, ovšem o jejích odborných kvalitách nemusíte pochybovat – články, které pro nás Martin Snížek v průběhu let napsal, jsou tou nejlepší zárukou a doporučením.

Informace o knize

Název: CSS pro zelenáče
Autor: Martin Snížek
Vydal: Neocortex
Cena: 289 Kč (260 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek prodex-import.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *