Digitální fotografie (Scott Kelby)

30. září 2007

Scott Kellby je u nás znám zejména díky svým úspěšným knihám plných tipů a triků pro grafický editor Adobe Photoshop. Kouknete-li se ale na jeho stránky, zjistíte, že kromě Photoshopu se hodně věnuje také digitální fotografii (téměř každý spot na jeho blogu obsahuje jeho vlastní povedenou fotku). Když to dáte dohromady, napadne vás, že by mohl napsat i knihu o focení a máte naprostou pravdu – vyšla už i v českém překladu a teď se jí podíváme na zoubek.

Nebyl by to Scott Kelby, kdyby jeho výklad nebyl prošpikován ftípky a fórky. Nejinak je tomu i u knihy Digitální fotografie (snad jen s tím rozdílem, že se kromě úvodní kapitoly trochu krotil a ve vlastním výkladu dal přednost cenným radám před humorem), proto se připravte, jinak vás dostane hned v první kapitole, stejně jako mně.

Koncepce knihy je jednoduchá – představte si, že budete několik dní chodit fotit se Scottym a on vám bude do vašeho focení kecat. Teda ne nějak moc, jen občas utrousí poznámku typu: „jestli to chceš mít fakt vostrý, vem si na to stativ“, případně „pokud chceš mít rozostřený pozadí u toho makra, tak nastav malou clonu“ a podobně. Tedy žádné teoretické plky, ale cenné rady z praxe.

A kam všude se se Scottym podíváte? Nejprve, než se dáte do focení, s vámi probere fotografickou výstroj, poradí co nakoupit (a protože neví, jak jste na tom finančně, tak většinou zmíní tři možnosti – od té nejdražší po nejlevnější). Poté začnete s něčím jednodušším – focení květin v přírodě a krajiny. V dalších částech navštívíte svatbu, sportoviště, město. Poradí jak fotit momentky, jak plně využívat výhody digitálu a co s hotovými fotkami. Na závěr vám předá několik receptů na „Snímek“ (snímek s velkým S). Tyto recepty jsou samozřejmě doplněny také o fotografii výsledku. Ono celkově je kniha plná úžasných fotografií (ne všechny jsou od autora).

Text knihy Digitální fotografie je psán svěží odlehčenou formou, není nikterak ukecaný (co téma, to jedna stránka, přičemž více než polovinu tvoří doprovodný obrázek nebo fotka) a přitom obsahuje spoustu skvělých informací. Konečně každý, kdo četl jakoukoli knihu od tohoto autora, tak si to dovede snadno představit. Některé z tipů jsou poměrně triviální, jiné budou přínosem i pro ostřílené fotografy. Každopádně inspiraci a nové nápady si čtenář odnese nejen z textu, ale i z doprovodných snímků.

Hold bych chtěl složit také překladateli do češtiny, neboť kniha není jen suchým překladem originálu – tam, kde se autor odkazuje na zahraniční (pro něj domácí) služby, doplnil překladatel naše české alternativy (ať už se jedná o tisk, software nebo hardware) a občas přispěl i svou vlastní radou nebo doporučením.

Váháte-li, zda má tato kniha pro vás cenu, neboť jste majiteli kompaktu, zatímco autor má nabušenou zrcadlovku, pak vás mohu ujistit, že cenu má. Většina tipů je o focení, o světle, o těch pravých okamžicích, kompozici, okolí, chování v terénu, zvycích, technikách, případně o volbách, která najdete i na svém kompaktu. Jen některé tipy jsou cíleny pouze na zrcadlovky.

Jedna jediná věc mi vrtá hlavou – co dělá na první stránce této knihy věnování od Václava Havla. Že by byl Scottyho fanoušek, či nadšený fotograf?

Název: Digitální fotografie
Autor: Scott Kelby
Vydal: Zoner Press
Cena: 290 Kč (261 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek praguechoir.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *