DMS a SMS – mikroplatby také pro webmastery

13. dubna 2006

Rok 2002 a velké záplavy v České republice přinesly využití SMS k zasílání příspěvků obětem přírodních pohrom. Šlo o dárcovské SMS, které později, v době katastrofy v Asii, aktivovaly nový fenomén, zvaný dárcovská SMS (Donors Message Service). Nyní, při opakovaných záplavách, mají opět svůj velký význam. Prostým zmáčknutím tlačítka mobilu jednoduše a především rychle pošlete finance tam, kam patří. Tato myšlenka se ujala i v běžných službách a můžeme kvitovat, že se týká i webmasterů.

Když v roce 2002, po dohodě s asociací bank, spustili naši mobilní operátoři placené SMS, bylo v tom dost chaosu. Každý operátor totiž používal své řešení. Prostě, dárcovské SMS zprávy bylo nutné posílat na různá čísla, v různých tvarech, rovněž ceny byly odlišné. Užili jsme si dost – bylo nutné se orientovat zejména v tom, jakého mobilního operátora vlastně máme, od čehož se pak odvíjelo poměrně komplikované posílání zpráv a jejich placení. Díky za to, že tato doba je již za námi!

Dnes je v posílání SMS a DMS pevný řád a tudíž perfektní organizace. DMS zprávy mají společnou a jednotnou platformu. Od 1. dubna 2004 je v činnosti projekt organizace Fórum dárců a Asociace provozovatelů mobilních sítí, na němž se podílejí naši mobilní operátoři. Veškeré textové zprávy jsou směrovány pokaždé na stejné číslo (87777), které je určeno pro všechny české operátory. Cena za jednu tuto zprávu činí 30 Kč bez DPH. Formát je jednotný: DMS jmeno_projektu. Výhodou tohoto jednotného systému je, že je velmi flexibilní a lze na něj opakovaně, snadno a rychle navazovat další nové příspěvkové akce. Dokonce i Český Telecom přišel s možností zasílání dárcovských DMS ze své pevné sítě, přičemž se přizpůsobil daným pravidlům systému, tedy danému číslu, formátu i ceně DMS zprávy.

Nás pochopitelně zajímá, co systém mikroplateb přes mobilní telefony přinese tvůrcům webových stránek a jaké má uživatelské prostředí. K dispozici jsou (podle mých zjištění) v současné době tři české systémy mikroplateb pomocí SMS, které umožňují platit poskytovatelům za obsah na WWW stránkách nebo poskytované služby (zhotovení webu, grafiky a podobně). Speciálně webmasterům jsou od konce roku 2004 určeny služby serveru SMSden.com. Ten spolupracuje se systémem mikroplateb všech českých mobilních operátorů.

Mikroplatby SMSden.com – co umožňují?

Na serveru SMSden.com jsou k mání dva typy služeb. Můžete si objednat, aby vaši návštěvníci platili ze svého mobilu za otevírání internetového obsahu na vašich stránkách (za amatérské a poloprofesionální fotobanky, ikony, kliparty, obrázky, pozadí na monitor) či přímo za přístup ke zdrojovým kódům konkrétních stránek. K dispozici jsou aplikace SMSden – client package nebo jednodušší Client server side.

Pro platby v ČR má tento server rezervovánu sadu telefonních čísel 904 09 XX. Dvojčíslí XX představuje cenu SMS zprávy. Nyní činí 3, 6, 9, 30, 50 nebo 79 korun českých. Tudíž při zpoplatnění nejlevnější jedné SMS za 3 Kč odešleme SMS na telefonní číslo 904 09 03. Pro platby aplikace „SMSden client“ je zaregistrováno klíčové slovo DEN, za kterým následuje kód SMS transakce, jenž má vždy šest znaků.

Co čeká návštěvníka webu

Systém je postaven na zpoplatnění shora vyjmenovaného obsahu on-line. Bez zaplacení označeného článku pro zpoplatnění se vám text (soubor, obrázek, pozadí) nezobrazí. Pokud tedy kliknete na odkaz placeného článku, objeví se nejprve vstupní brána (informační okno) do SMS plateb. Musíte odeslat na vypsané telefonní číslo SMS zprávu. Poté si můžete vybraný článek stáhnout (otevřít). Návštěvníkovi se peníze odečítají podle platného tarifu. Kladem je, že nic nemusíme vypisovat, nic nás nezdržuje. Při testování mi probíhaly transakce opravdu bleskově – během několika vteřin! Jen v jednom případě jsem čekal necelou minutu.

Co čeká webmastera

Pro webmastery to znamená postarat se v prvé řadě o zabezpečení svých stránek proti neoprávněnému stažení souborů. Jestliže tuto pojistku nemáte, můžete využít integrovanou službu zpoplatnění souborů. Tato služba obsahuje kromě toho proces platby a stažení souborů. Zpoplatněné soubory nakopírujete do klienta SMSden.com, nastavíte cenu a stát, kde má být obsah zpřístupněn. Poté může být klient implementován do konkrétní WWW stránky, kterou určíte. Rovněž je možné vygenerovat v aplikaci odkaz (má poměrně jednoduchý tvar), který vede přes přístupovou bránu na cílový soubor, a tento odkaz umístit kamkoli na vaše stránky.

Instalace a registrace klienta

Aplikace SMSden – client operuje pod licencí GPL, podporuje PHP a MySQL a je určena pro hosting nebo domácí server (intranet). Po stažení balíčku aplikace pomocí FTP (tedy před vlastní instalací) musíme povolit zápis do kořenového adresáře, adresářů includes a files. Vlastní instalace je pak velmi jednoduchá a probíhá přes webové rozhraní. Doporučuji použít zabezpečený protokol HTTPS, tedy v tom případě do URL řádku v prohlížeči napíšeme https://www.vasedomena.cz/install.php. Tím otevřete okno instalačního klienta, kde budete muset vyplnit několik běžných údajů. Tento proces mi nedělal žádné problémy. Cesta k nainstalované a spuštěné aplikaci by pak měla být http://www.vasedomena.cz/smsden/. Po její aktivaci se vám otevře webové rozhraní administrační správy.

Nyní čeká na webmastera registrace. Ta je rovněž jednoduchá a bezproblémová. Okamžitě máte na základě svých přihlašovacích údajů přístup do klientské sekce administračního rozhraní IQis – SMSden. Zde najdete také uživatelský manuál a přehled o vašich SMS výnosech, zadání výplaty naspořené částky a další užitečné pomůcky.

Nastavení platebního nástroje ve správci

Vlastní nastavení se odehrává ve správci (viz následující obrázky). Zde mám adresu ve tvaru http://pc-politika.php5.cz/smsden/ (můžete se podívat, jak rozhraní správce SMSden vypadá). Po přihlášení do webového rozhraní se mi otevřel jednoduchý správce rozhraní. Aktivuji tlačítko Admin a zadávám své přihlašovací údaje, tedy jméno a heslo.

Přihlášení do aplikace SMSden client
Přihlášení do aplikace SMSden client

Poté se musím postarat o to, aby byly funkční platební transakce. Aktivoval jsem ve správci důležité parametry zabezpečení kliknutím na odkaz Nastavení, načež se objevilo další tlačítko s odkazem Zabezpečení. Po jeho aktivaci se zobrazil panel Nastavení zabezpečení.

Nastavení prvků zabezpečení
Nastavení prvků zabezpečení

V panelu bylo třeba vyplnit potřebné názvy proměnných a jejich hodnoty. Pro ilustraci, například proměnná kvetos má hodnotu mojejmeno. Praktický důsledek to má ten, že jestliže se na cílové stránce objeví $_SESSION['sd_user_kvetos'] == mojejmeno, bylo zákazníkem (uživatelem) zaplaceno. K tomu je třeba provést ještě úpravy kódu, o čemž bude řeč dále.

Vložení placeného odkazu

Po vytvoření těchto základních nastavení musí každý webmaster vložit do aplikace placený odkaz (pro svůj soubor, který nabízí k placenému zpřístupnění). Povede na přístupovou bránu a po zaplacení na cílovou stránku. Pro tuto ukázku jsem vytvořil soubor index.php. Jak jsem už zmínil, jsem přihlášen ve zdejším rozhraní na adrese http://pc-politika.php5.cz/smsden/, vložil jsem proto tento chráněný zpoplatněný odkaz ve tvaru http://pc-politika.php5.cz/index.php.

Určení chráněného odkazu
Určení chráněného odkazu

Následně se zobrazí ve webovém rozhraní nahoře poprvé plná adresa zpoplatněného zdroje. Jde o klíčovou zpoplatněnou WWW stránku, kterou budou naši návštěvníci (zákaznici) při otevírání platit.

Cílová WWW stránka byla vložena
Cílová WWW stránka byla vložena>

Vložení souboru pro zpoplatnění

Nyní se musíme rozhodnout, co vlastně budeme chtít, aby na naší webové stránce bylo takzvaným placeným obsahem (zpoplatňování obsahu). Zvolený soubor musíme do správce prostě importovat. Jde o zcela triviální záležitost. Vložení souboru nedělá žádné problémy, stahování probíhá rychle.

  1. Aktivujeme tlačítko Soubory ke stažení.
  2. V dolní liště vybereme odkaz Vložit soubor a prostřednictvím tlačítka Procházet vybereme na našem stroji konkrétní soubor (použil jsem soubor odbsaccess.php).
  3. Potvrdíme Vložit a počkáme, než bude import souboru dokončen.

Vložení souboru určeného ke zpoplatnění
Vložení souboru určeného ke zpoplatnění

Nastavení ceny

Nastavení ceny se provádí v samostatném panelu. Je zde možnost výběru z různých cenových relací. Jak jsem zjistil, SMSden akceptuje platbu i více SMS zprávami za jeden obsah (placený odkaz). Proto je ideální, když nastavíme vedle ceny také počet SMS zpráv, které míníme pro zaplacení odeslat. Na adresu tvůrce obslužného kódu je třeba říct, že ovládání je vyřešeno velmi jednoduše, takže uživatel by neměl mít ani v této části procesu žádné problémy.

  1. Klikneme na tlačítko Nastavit cenu.
  2. Bylo nastaveno, že platby budou dostupné z České republiky.
  3. V tomto případě jsem určil, že se k úhradě odesílá jedna SMS zpráva v ceně tři koruny české.

Stanovení ceny za otevření zpoplatněné stránky
Stanovení ceny za otevření zpoplatněné stránky

Vygenerování a zkopírování kódu stránky

Nyní nastává velmi důležitý okamžik – webmaster se musí ve správci postarat o vygenerování odkazu na placený obsah, který bude otevírat přístupovou bránu pro placení SMS zpráv našimi návštěvníky. Bude tedy pracovat se stránkou, která byla importován z lokálního zdroje – v ukázce jde o již zmíněný soubor clanek.php. Do něj po vygenerování zkopírujeme odkaz pro zobrazení celého článku.

  1. Po kliknutí na volbu Vygenerovat odkaz/frame (vedle ikony sešitu) se objeví nové okno se zdrojovým kódem odkazu. (Zde je několik voleb. Použil jsem Volba jazyka: český jazyk, Volba typu brány: SMS clasik a Volba umístění na stránky: clanek.php.)
  2. Kliknutím na tlačítko OK došlo k vygenerování kódu.
  3. V textovém poli se objevil zdrojový kód odkazu na placenou stránku (placený obsah).
  4. Parametr data obsahuje hodnotu VASE_PREDANA_DATA, která bude předána přístupové bráně.
  5. Označil jsem myší obsah textového pole a zkopíroval (Ctrl+C).
  6. Vygenerovaný kód jsem vložil (Ctrl+V) do souboru odbcaccess.php.

Po ukončení této operace obdrží webmaster na svoji e-mailovou adresu sdělení, že obdržel permanentní přístupové údaje k právě vloženému souboru či službě. Po vložení kódu a hesla (který mu byl rovněž sdělen) tak může, coby jeho majitel, otevřít obsah bezplatně. (Údaje je třeba zadávat do přístupové brány daného souboru kliknutím na druhou volbu v prvním kroku.)

Vygenerování HTML kódu
Vygenerování HTML kódu

Úpravy kódu pro výpis zpoplatnění

Pro nás je výhodné, že obslužná aplikace umožňuje upravovat ve zdrojovém kódu pouze jedno místo ve zpoplatněném článku. Ve srovnání s jinými SMS platebními systémy je tento výrazně jednodušší. Zde upravujeme pouze jedno místo, které má vazbu na cílový soubor, který se návštěvníkovi po zaplacení zobrazí. Úprava není složitá a netýká se funkčního jádra, což je bezesporu výhoda.

Následující řádek kódu, kde identifikátor this a operátor dereference -> odkazují na aktuální instanci třídy $this->obsah, představuje úplný text článku:

<?print #this-> obsah;?>

Tento řádek zařadíme na naši stránku, určenou ke zpoplatnění. Tím získáme výpis textového obsahu celého článku. Můžeme ovšem zařídit, aby fungovalo částečné nebo úplné vypsání obsahu článku. V takovém případě rozšíříme zdrojový kód o podmínku if, která v případě nezaplacení dovolí zobrazit pouze prvních 100 (nebo volitelný počet) znaků článku:

<?
$zaplaceno = false;
if ($zaplaceno) print $this-> obsah;
else print subStr($this->obsah,0,100);
?>

Zde je příklad celého zdrojového kódu i s nastavením prvků zabezpečení:

<?php
#clanek.php
#Kód SMSden
if (($_SESSION[‚sd_user_ja‘] ==“moje jmeno“)&&($_SESSION[‚sd_pass_ja‘] ==“mojeheslo“)){
if (($_SESSION[‚sd_user_mojestranka‘] == „mojestranka“)&&($_SESSION[‚sd_pass_mojestranka‘] == „mojeheslo“)&&($_SESSION[‚sd_pid‘] == „fid44338046cd272“)){
$zaplaceno=true;
}else{
$zaplaceno=false;
}
if ($zaplaceno) print $this->obsah;
else {
print subStr($this->obsah,0,100);
#KONEC kód SMSden
?>

Praktická ukázka – ověření

Na konkrétní web jsem tedy uložil shora uvedený zdrojový kód zabezpečení a ověření zaplacení, včetně vygenerovaného kódu zaplaceného zpřístupnění stránky. Nyní provedu test – kliknu na odkaz a…

  • Otevře se první panel Přístupová SMS brána k souborům a stránkám, který informuje o postupu zpoplatnění. Jelikož jsem ještě za otevření placeného odkazu prostřednictvím SMS nezaplatil, musím kliknout na tlačítko Pokračovat.

    První informace SMSden brány
    První informace SMSden brány

  • Po aktivaci putuje ihned obsah SMS ke konkrétnímu mobilnímu operátorovi, který jej zaznamená, zpracuje a předá zpět serveru SMSden.com. Zde jsou data vygenerována v potřebném formátu a údaje (kód, heslo, text zprávy) zobrazeny.

    Druhá informace SMSden brány
    Druhá informace SMS brány

  • Nyní tedy vezmu své mobilní mluvítko a napíšu do něj potřebné údaje a SMS zprávu odešlu na číslo mobilního telefonu 904 09 03. Tato operace musí být uskutečněna nejpozději do třiceti minut, jinak transakce pozbývá platnost. A další důležitá informace – nejprve je nutné odeslat textové zprávy mobilním telefonem a teprve pak je možné aktivovat tlačítko Po odeslání SMS klikněte zde a vyčkejte. Okamžitě probíhá ověřování zákazníkova kódu a hesla, i příslušné ceny na serveru SMSden.com.
  • Odeslání trvá opět jen několik vteřin. Jestliže data souhlasí, dá server SMSden.com příslušné přístupové bráně svolení k vygenerování unikátní přístupové stránky, ze které je možno stahovat požadovaný soubor, respektive přistupovat na zabezpečenou stránku. Objeví se třetí a poslední panel brány s odkazem Stáhnout.

    Třetí informace SMSden bány - zákazník může stahovat zpoplatněnou stránku
    Třetí informace SMSden bány – zákazník může stahovat zpoplatněnou stránku

Tím je celý proces otevření placeného odkazu ukončen. Čas potřebný k stažení dat je závislý na velikosti souboru a též zručnosti samotného návštěvníka, s níž ovládá odesílání zprávy ze svého mobilního telefonu. Zpřístupnění této zpoplatněné testovací stránky mi trvalo, včetně zadání údajů do mobilu, necelé dvě minuty.

I vy si můžete nyní ověřit fungování zpoplatněného odkazu, a to bez použití mobilního telefonu:

  • Aktivujte odkaz: clanek.php
  • Zadejte kód: ]xzgg7
  • Zadejte heslo: ocgtk1
  • Otevře se panel SMS brána. Zde aktivujte krok Zadat údaje a stáhnout.

Souhrn

Práce s uživatelským rozhraním SMSden – client 4.0 je příjemná a jednoduchá. Během testování aplikace ani jednou nespadla. Dobře šlapala na MSIE, Firefoxu i Opeře. Samotné odesílání textových zpráv přes rozhraní probíhá svižně. Schvalování vytvořeného placeného odkazu e-mailem mi někdy napsalo, že termín vyřízení může být v relaci 1 až 7 dnů, což s přihlédnutím k maximální uvedené době je dlouho.

Ovládání je uživatelsky příjemné, navigace přehledná. Snad jen do budoucna by mohlo mít toto webové rozhraní více grafických prvků. Pokud však vím, připravováno je vydání další verze, takže se možná i po této stránce dočkáme vylepšení. Má být odstraněna i menší chyba v pojmenování tří souborů (záměna malých a velkých písmen), která i mně trochu zkomplikovala testování. Stálo by rovněž za úvahu zlepšit uživatelskou nápovědu IQis, která není konzistentní. Měla by krok za krokem vysvětlovat, co postupně má webmaster od instalace rozhraní až k implementaci kódů realizovat. Stávající informace jsou sice velmi obsáhlé, avšak schází jim chronologické třídění.

Aplikace toho samozřejmě umí mnohem víc, než jsem zde mohl popsat. Z webové stránky, a také přímo z PC, lze například odesílat na mobil obrázky v různých rozměrech, které se automaticky přizpůsobí velikosti displeje cílového mobilního telefonu. Přístupová brána se také může zobrazovat nejen v samostatném okně, nýbrž ji lze přímo zakomponovat do zobrazované stránky. Další informace a klientské skripty najdete v uživatelském manuálu IQis.

Dovoluji si předpovědět, že pravý boom tento systém stále ještě čeká. Vždyť teprve nyní začínají první weby na českém internetu návštěvníky zvykat na to, že musí některé obrázky či služby prostě zaplatit.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek 3dgrafika.org
Další článek kabatova.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *