Doména COM slaví letos již 30 let!

24. července 2015

Možná to někteří z vás neví, ale v březnu tohoto roku uběhlo 30 let od registrace první domény .com. Úplně první doménou, která od té doby stále existuje a je tak i nejstarší fungující .com doménou, je doména Symbolics.com. Je stále funkční i přesto, že Massachusettská počítačová firma Symbolics již nefunguje.

Aktuálně na stránce Symbolics.com najdete motiv ulice, kde se vám po kliknutí na různá místa zobrazí zajímavosti ze světa internetu. Například:

VeriSign Inc. manages the TLD’s of .com and .net. Domain name records are stored in Zone Files. In June 2014, there were 113 Million domain names in the .com zone file and over 15 million in the .net zone file.

symbolics.com

Najdete zde spousty informací z historie i z aktuálního dění na internetu. Mnoho statistik a historických milníků. Je to vhodný prokrastinační web jak na dlouhé zimní večery, tak i na horké letní dny.

Za oněch 30 let se mnohé změnilo. Internet se prakticky infiltroval do běžného života tak pevně, že si mnoho z nás již neumí svět bez něj představit. Například byste nemohli číst  Interval.cz. Přesto to před těmi 30 lety byl jen nástroj pro akademiky a výzkumníky, který se pomalu ale jistě začal rozvíjet v globální komunikační nástroj a prostředí pro bezpočet aktivit.

Doména COM v datech a číslech:

15.3.1985 – registrována první .com doména (Symbolics.com)

1987 – registrováno 100 .com domén (mezi nimi apple.com, cisco.com)

1989 – první Internet provider s vytáčeným spojením

1991 – příchod World Wide Web umožňuje rozvoj a veřejnou dostupnost domén.

1994 – registrováno amazon.com

1996 – registrováno CZECHIA.com – první český webhoster a poskytovatel registrací doménových jmen

1997 – 1 milion registrovaných .com domén

1998 – vzniká Google.com

2000 – 10 milionů .com domén zaregistrováno

2004 – registrováno a spuštěno Facebook.com

2011 – uveden DNSSEC do .com zóny

2012 – je zaregistrováno 100 milionů .com domén

2015 – 116 milionů domén je nyní registrováno v .com zóně.

Nyní se na světě registruje více než 80 tisíc nových .com domén denně, víc jak jedna za vteřinu.

Podle Verisignu, který je registrem .com domény k dubnu tohoto roku bylo volných možností pro registraci .com domény přes 1098

Verisign také na začátku letošního roku uspořádal soutěž. Pokud jste natočili videopříběh o vaší .com doméně, mohli jste vyhrát až 30 000 USD. Bohužel je nyní již soutěž ukončena a výherci jsou vybráni. Obstála by vaše doména? Podívat se na výherce můžete na stránce www.verisigninc.tv

Zaregistrujte si i vy COM domény a vyzkoušejte měsíc hostingu zdarma u prvního českého poskytovatele webhostingu CZECHIA.com!

Předchozí článek Základy práce s SSH

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *