Dotnetnuke

6. září 2005

Když jsem psal první článek o systému Dotnetnuke, přepokládal jsem spíše rostoucí zájem o články popisující jeho technické vlastnosti a jdoucí více do technické specifikace. Ale s ohledem na odezvu bych se nyní pokusil zaměřit na možnosti využití a nasazení systému a především vysvětlení, co vlastně Dotnetnuke představuje pro uživatele.

Vzpomínám si, že někde na přednášce z marketingu jsem zaslechl, že pokud potencionálního klienta neupoutáte v prvních třech vteřinách, tak u vás nenakoupí. Takže vzhledem k tomu, že jsem tuto dobu zcela jistě již promeškal a vzhledem k tomu, že vám nechci nic prodávat, přejdeme ke krátké „málovteřinové“ definici.

Systém Dotnetnuke bych si dovolil charakterizovat jako produkt, se kterým můžete velmi snadno a intuitivně vytvořit vysoce funkční web během pár minut.

A nyní si asi mnozí řeknou: „A jéje, další vývojový nástroj nebo nějaký skvělý wizard.“ Ale to by byla škoda, vidět tento systém jako vývojový nástroj určený pro techniky a programátory. Naopak, jeho síla je v prostém a snadném použití právě koncovými uživateli, a to jak s ohledem na nasazení, tak mnohem více pro další úpravu a rozvoj.

Co je Dotnetnuke?

Jak se říká, „opakování je matka moudrosti“, a tak se opět podíváme na to, co vlastně je ten Dotnetnuke. Abychom neurazili oficiální web stránku tohoto projektu, uvedu autorskou definici, podle které se jedná o systém pro správu dokumentů (Content Management System, CMS). Nevíte, co to znamená? Tím se netrapte, protože často ani lidé z velkých firem, které CMS prodávají, netuší, co se za tímto pojmem schovává.

Pro programátory bych osobně Dotnetnuke charakterizoval jako základní aplikační framework (trochu jako „aplikační server“) pro rychlý vývoj modulárních internetových a intranetových aplikací. Tedy ne jako hotový finální produkt, který si koupíte u dané firmy a můžete jej okamžitě provozovat, ale jako vysoce flexibilní systém, který je založen na jiném přístupu k vývoji aplikací. Tímto přístupem je komunita a Open Source model, přičemž tato komunita má tak rychlý růst a rozvoj, že si dokonce dovoluje „učit Microsoft žít s open source„, Tato komunita produkuje velké množství různorodých modulů.

A pokud nejste programátor, také nevěšte hlavu, i pro vás se pokusím najít vhodnou definici – Dotnetnuke můžete vidět jako produkt, který je podobný stavebnici Lego. Velmi snadno můžete sestavovat různé kostičky nebo již hotové prvky do sebe a vytvářet stále jiná řešení. Podobně i v Dotnetnuke máte předpřipravené „kostičky“, které můžete skládat a vytvářet svoje internetové Lego stavebnice.

Jaké tedy výhody nám toto „Lego“ přináší? Jak již bylo naznačeno, s Dotnetnuke je možné velmi snadno sestavovat vlastní řešení, která s trochou nadsázky dokáže udělat i malé dítě (i když v dnešní době jsou pro práci s počítačem často děti kvalifikovanější než jejich rodiče). Obdobně s Dotnetnuke může být velmi kvalitní firemní prezentace nebo online magazín postaven a nasazen během chviličky s minimálními náklady.

Abych zde nemluvil tak abstraktně, pokusím se to ukázat na konkrétních webech, které jsou již nasazené a které byly implementovány právě na Dotnetnuke.

Jedním z těchto webů je Skilldrive.com, což je typický firemní web s požadavky, které implementuje velká většina subjektů prezentujících se na internetu. V tomto případě byla implementována webová aplikace za nějaké dva dny, a to o celkových přímých nákladech 2 000 Kč za roční hosting na Dotnethosting.cz a 55 USD za „skin“ pro Dotnetnuke, což představuje skutečně zanedbatelnou investici, a to jak pro firmu, tak i pro jednotlivce. (Kompletní případová studie je k dispozici i na českém webu projektu Dotnetnuke.)

Druhým případem je implementace komunitního serveru sdružení .NET vývojářů DNG.cz, které bylo implementováno opět pomocí systému Dotnetnuke. Tento server byl spuštěn během jednoho večera – základní část serveru (de facto 90 % jeho funkčnosti a obsahu) bylo rekordně implementováno zhruba za šest hodin a během následujícího dne byly doplněny zbývající části, takže systém byl dokončen s předstihem tří dnů před požadovaným termínem jeho oficiálního spuštění. A jaká byla nákladovost tohoto řešení? Jednalo se přibližně o stejné náklady jako v předchozím případě, kdy byl zakoupen hosting na Dotnethosting.cz a využit byl také „skin“ zakoupený pro Skilldrive.com, ale v jiné barevné kombinaci. Celkové přímé náklady na rozběhnutí tohoto serveru tedy činily 2 000 Kč a web byl implementován za necelých osm hodin práce.

Jak můžete vidět i na tomto případě, jedná se o vysoce rychlé a přitom kvalitní řešení, které je snadno upravitelné zakoupením vhodného „skinu“ a doplněním dalších modulů, přičemž provozovatel si stále zachovává svou nezávislost na dodavateli.

Nevěříte? Pak si to vyzkoušejte!

Pokud nevěříte, že Dotnetnuke může být takto efektivní, pak vám doporučuji „vložit svoji ruku do rány“. Abyste se mohli z nevěřících Tomášů stát oddanými stoupenci Dotnetnuke, můžete si systém vyzkoušet v testovacím provozu na adrese http://demo.dotnetnuke.cz. Pro základní orientaci v systému si můžete stáhnout publikaci Průvodce systémem Dotnetnuke (PDF), která je k dispozici zdarma.

Není všechno zlato, co se třpytí

Určitě dáte výše uvedenému přísloví zapravdu a stejně tak mu dává za pravdu i Dotnetnuke. Přestože je tento systém velmi zajímavý a kvalitní, je nutné vidět jeho oblast použití a „nespálit“ se jeho chybnou volbou pro případy, které nedokáže řešit. K tomu je nejlepší provést konzultaci s někým, kdo tento systém implementoval a kdo dokáže určit slabá a silná místa. Abych vás uchránil zbytečného trápení, zmíním dále některé problémové partie, kterým je nutné se v případě tohoto produktu věnovat.

Typickým příkladem je požadavek klienta, který chce provozovat několik Dotnetnuke portálů a přitom chce mezi nimi sdílet jednu registraci uživatelů. Ale ouha, zde narazíme, protože v běžné konfiguraci Dotnetnuke toto není možné a uživatelé se musí na každém webu znovu a znovu registrovat. Řešení existuje, vyžaduje ovšem ASP.NET 2.0 Membershiping technologii a není nijak triviální.

Další problematické oblasti se váží na extrémně vytížené webové farmy a datovou základnu a jejich škálovatelnost, což s Dotnetnuke nezrealizujete (prozatím). Jako každý software i Dotnetnuke má své vady na kráse. Aby vám přinesl více užitku než problémů, musí být správně použit – nejde o žádný zázračný nůž z TV shoppingu, který by stejně dobře krájel rajčata i ocelové trubky.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *