Download manažery obecně

25. srpna 2005

V tomto článku si představíme základní rysy download manažerů – podíváme se, co nám nabízejí, podíváme se na spolupráci download manažerů a alternativních prohlížečů a v neposlední řadě zde naleznete i tipy na několik zástupců těchto šikovných programů. Neočekávejte od článku vyčerpávající technické detaily, zaměřuje se na stručný nástin problematiky pro každého.

Před časem jsem se na Intervalu věnoval internetovým akcelerátorům. Tentokrát se podíváme na další možnost navýšení rychlosti – na zrychlení a usnadnění stahování nejen objemných souborů z internetového serveru na pevný disk počítače. Programům, které urychlují stahování, se říká stahovací manažery, správci stahování, stahovače souborů a nebo právě download manažery.

Download Express
Download Express (plná velikost, cca 25 kB)

Rysy, vlastnosti a možnosti

Download manažer dělají download manažerem tři základní funkce:

  • alespoň minimální urychlení stahování
  • přerušování a navazování stahování
  • plánování a načasování stahování

Ne všechny programy, říkající si download manažer, zvládají všechny tři funkce, avšak jedině jejich kombinací vzniká opravdový pomocník při stahování objemných souborů.

Urychlení stahování

K urychlení stahování může docházet dvojím způsobem. Prvním a nejčastějším je rozdělení stahovaného souboru na různé části, přičemž pro každou z nich je vytvořeno vlastní připojení, čímž se stahování značně zrychlí, a to skutečně citelně i na nejpomalejších připojeních jako je GPRS. Třeba takový Download Accelerator Plus slibuje až třistaprocentní akceleraci rychlosti stahování dat z internetu. To však neplatí vždy. Někdy není akcelerace téměř vůbec patrná, ale jindy zase dosáhnete až slibované, tedy třistaprocentní akcelerace. Zvýšení rychlosti totiž závisí na řadě dalších faktorů. Tento způsob akcelerace některé malé servery nemají rády, protože dochází k nárůstu jejich zátěže.

Druhou možností je funkce pro hledání méně zatíženého a rychleji běžícího serveru s totožným souborem. Tato funkce je i u download manažerů spíše raritou.

Přerušení a navazování stahování

Já osobně více než urychlení stahování vítám možnost přerušovat a navazovat stahování, čímž se stahování souborů o několika stech megabytech stává reálné i na pomalém a nespolehlivém připojení, jako je GPRS. Je sice pravda, že větší soubory jsou na několik prostahovaných nocí, ale bez download manažera by to nebylo možné vůbec. Když potřebujete přes den využívat internet, stahování přerušíte (nebo mu omezíte rychlost), a až půjdete od počítače, může stahování pokračovat přesně na tom místě, kde jste jej přerušili. Totéž platí, i když se z nějakých nenadálých technických důvodů spojení přeruší – třeba dojde k odpojení od internetu.

Podporuje-li funkci navazování a přerušování download manažer, ještě zdaleka nemáte vyhráno. Funkci musí podporovat i server, ze kterého je stahováno. Z praktických zkušeností ale vím, že nemožnost navazování je dnes už neobvyklá.

Plánování a načasování stahování

Zaběhnutou praxí je, že někteří uživatelé stahují v noci nebo při své fyzické nepřítomnosti u PC. Důvod je prostý – nepotřebují internet a tak celý rychlostní potenciál připojení může být věnován stahování souborů. Sice není až takový problém stahování spustit při odchodu od PC, ale přece jen trocha automatizace neuškodí. Nebudete si muset po návratu k PC nadávat, že jste zapomněli spustit stahování a počítač třeba celý den zahálel a jen zbytečně odebíral elektřinu. Praktická je funkce plánování i tehdy, když chcete stahovat mimo špičku u vytáčeného připojení přes pevnou telefonní linku.

S kvalitním download manažerem není problém nechat automaticky bez vašeho přičinění stahovat soubory vždy po určité hodině v určitém pořadí (nedochází tedy k překotnému stahování všech naprogramovaných souborů současně) a třeba v určitou hodinu zase stahování přerušit (díky funkci navazování downloadů můžete příště začít tam, kde jste skončili) a dokonce nechat počítač automaticky odpojit od internetu a třeba i vypnout.

Doplňkové funkce

Mezi různé doplňkové, avšak pro mnohé uživatele důležité funkce patří například historie stahování. Získáte tak ucelený přehled kdy (datum a čas), co (jméno souboru), kolik (datová velikost souboru) a odkud (adresa souboru) jste stahovali. Je to de facto obdoba historie v internetovém prohlížeči. K rozšiřujícím funkcím dále patří možnost odpojení od internetu po dokončení stahování (vhodné při plánovaném stahování u nepaušálního připojení), automatické rozbalení stahovaných ZIP archivů (příjemné urychlení procesu), nastavení automatického přihlášení na stránky zabezpečené heslem nebo prověření staženého souboru antivirovým programem.

Další užitečnou funkcí je omezení rychlosti pro stahování. Potřebujete-li mimo stahování nějakého velkého souboru i běžně a zejména nerušeně používat internet, jednoduše nastavíte omezení rychlosti na určitou hodnotu. Soubor nebude stahován větší rychlostí, než je definováno, a zbytek přenosové rychlosti lze využít volně pro další činnost s internetem.

Download manažery a alternativní prohlížeče

Ke správné funkci download manažera je potřebná spolupráce s internetovým prohlížečem. Není nutná, ale bez ní je používání download manažera poněkud spartánsky nepraktické. V ideálním případě při stahování vybraného typu souboru (EXE, ZIP, RAR a podobné) se ihned spustí download manažer.

Drtivá většina manažerů spolupracuje se stále ještě na trhu dominantním Microsoft Internet Explorerem. O poznání horší je na tom vztah alternativních internetových prohlížečů a download manažerů. Alternativní prohlížeče jako třeba Firefox či Opera mají již jednoduchého download manažera integrovaného, ale ten se nemůže rovnat schopnostem a možnostem samostatných řešení. Co se týče Firefoxu, existuje šikovné rozšíření DownloadWith, které zprostředkuje spolupráci Firefoxu teoreticky s jakýmkoli externím stahovacím klientem. Některé download manažery nabízejí doplňující plug-iny pro alternativní prohlížeče. Mezi takové patří třeba LeechGet.

Rozšíření DownloadWith pro Firefox
Rozšíření DownloadWith pro Firefox

Nejznámější zástupci

Mezi nejznámější a nejlepší zástupce download manažerů patří bezesporu LeechGet. Je k dispozici i v češtině a pro nekomerční domácí využití je zdarma s omezením počtu současných downloadů. Dalšími oblíbenými programy jsou GoZilla (adware), Download Accelerator Plus (adware), WinGET (freeware), FreshDownload (adware), Star Downloader (freeware), Download Express (freeware) nebo NetAnts (adware).

K většině jmenovaných programů je k dispozici česká lokalizace. Pokud není přímo součástí instalace, naleznete ji třeba na http://www.cestiny.cz.

Další download manažery naleznete i na níže uvedených odkazech:

Souhrn

Používat či nepoužívat download manažer? To není vůbec žádné dilema. Používáte-li Microsoft Internet Explorer, určitě se po nějakém porozhlédněte. Dáváte-li přednost alternativním prohlížečům s integrovaným správcem stahování (Firefox, Opera a další), můžete se i na základě tohoto článku rozhodnout, zda nepotřebujete více funkcí. Obecně lze říci, že download manažer je dobrým sluhou každého uživatele internetu, který si občas, nebo klidně i hodně často stáhne nějaký soubor, nehledě na jeho prohlížeč nebo internetové připojení.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek moderngladiator.cz
Další článek pabi3.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *