Firefox 3.6.4 s odděleným během zásuvných modulů

23. června 2010

S třítýdenním zpožděním vyšel včera po několika odkladech Firefox 3.6.4. Původní předpokládaný termín vydání byl 1. června (předtím se dokonce mluvilo o 4. květnu), nicméně Mozilla jeho uvolnění z blíže neupřesněných důvodů odložila. Spekulovalo se o tom, že v „Release candidate,“ vypuštěné 28. května, byly nalezeny závažné chyby, jež bylo nutné opravit.

Hlavní novinkou této verze je tzv. oddělený běh zásuvných modulů (též můžete narazit na zkratku OOPP – „out of process plugin“), který by měl významně přispět k vyšší stabilitě prohlížeče. V kostce jde o to, že pokud v některém z rozšíření dojde k chybě či zamrznutí, může být toto restartováno či ukončeno, aniž by se to jakkoli dotklo samotného Firefoxu. Betatestování podle šéfa vývoje Mika Beltznera ukázalo výrazné snížení počtu havárií prohlížeče u uživatelů, kteří sledují internetová videa nebo hrají online hry. V tuto chvíli mohou nezávisle na prohlížeči běžet tyto moduly:

  • Adobe Flash
  • Microsoft Silverlight
  • Apple Quicktime

Zmíněná funkce zatím funguje pod Windows a Linuxem; podpora OOPP pro další zásuvné moduly a Macintoshe přibude v následujících verzích.

Server Mozilla Links uvádí, že v samostatných procesech lze již nyní spustit v podstatě jakýkoli plugin. Konkrétně chcete-li například v OOPP režimu spustit zásuvný modul Adobe Readeru, postupujte následovně:

  1. Otevřete stránku about:config.
  2. Klikněte pravým tlačítkem myši a z kontextového menu zvolte Nová předvolba -> Logická hodnota.
  3. Do pole Zadejte název předvolby vložte dom.ipc.plugins.enabled.nppdf32.dll a potvrďte OK.
  4. Nastavte tuto hodnotu na true.
  5. Restartujte Firefox.

Podobně můžete nastavit samostatný proces pro Javu (v bodě 3 zadáte dom.ipc.plugins.enabled.npjp2.dll). Samozřejmě nelze zaručit bezproblémovou funkci modulů, jež na takový způsob spouštění nejsou připraveny. Podobně lze naopak zakázat spouštění pluginů v samostatných procesech nastavením jejich hodnoty na false.

Možnost rozšiřování funkcionality prohlížeče tzv. „pluginy“ je jedním z důvodů obliby Firefoxu mezi uživateli. Mozilla si toto uvědomuje, nicméně na druhou stranu si je vědoma faktu, že jsou to právě zásuvné moduly, které stojí za mnoha pády a problémy, včetně ohrožení bezpečnosti. Proto již dříve zprovoznila webovou stránku Plugin Check, na které si uživatel může otestovat aktuálnost používaných rozšíření a případně i nainstalovat jejich poslední dostupnou verzi. Aktuálnost pluginů je také průběžně kontrolována při spuštění prohlížeče.

Další novinkou je upravený seznam webových čteček, do kterých lze přímo z Firefoxu přidávat RSS zdroje. Místo Clanky.cz a Bloglines.com budou českým uživatelům nabízeny Jyxo Články a Google Reader.

Firefox 3.6.4 také přináší opravy nalezených chyb. Z celkem sedmi bezpečnostních záplat jsou čtyři hodnoceny jako závažné a dvě jako středně vážné. Pracovalo se samozřejmě i na odstranění dalších problémů, ovlivňujících stabilitu prohlížeče; celkem byly opraveny více než dvě stovky chyb.

Aktualizace by se měla uživatelům tohoto prohlížeče nabídnout automaticky, nedočkavci ji mohou vyvolat ručně přes menu Nápověda-Zkontrolovat aktualizace.

Příští verze Firefoxu ponese číslo 3.6.6. Pokud se podivujete chybějícímu Firefoxu 3.6.5, pak vězte, že tato verze bude přeskočena, aby se srovnalo číslování s Firefoxem pro mobilní zařízení.

Zdroj: Mozilla Developer News, Poznámky k vydání, Mozilla Links a The Register.

Štítky: Zprávičky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *