Fireworks CS3

14. května 2007

Součástí nové verze kolekce Adobe Creative Suite je i grafický editor Fireworks CS3. Zajímavý, avšak stále – a to nejen v České republice – opomíjený program přináší řadu novinek, na které se v následujícím článku podíváme.

Rekapitulace

Úvodem si, podobně jako u článku věnovaného nové verzi editoru Dreamweaver, dovolím kratší rekapitulaci. Program Adobe Fireworks (dříve Macromedia) je grafický editor, který je už počátku své existence cílen na webdesignéry, patří tedy do stejné stáje programů, jako dřívější součást Adobe Photoshopu, program Adobe ImageReady (s tím už se mimochodem v Creative Suite nesetkáte). V žádném případě se však nejedná o „Photoshop pro chudé“, právě naopak. Z Photoshopu, který je ve světě webdesignu nekorunovaným králem, si vývojáři programu snažili vzít to nejlepší a naopak to, co uživatel při tvorbě grafiky pro web nepotřebuje (typicky funkce určené striktně pro DTP), nebylo do programu implementováno.

Vzhledem k tomu, že webová grafika je ve své podstatě mixem vektorové a bitmapové grafiky, bylo tomuto faktu přizpůsobeno i ovládání programu, a tak při práci ani nepostřehnete, kdy pracujete s bitmapovým a kdy naopak s vektorovým objektem. Samozřejmostí je podpora vrstev a rámců, díky kterým lze vytvořit jak animace, tak i například jednotlivé stavy tlačítek. Potenciální výstup do formátů webové grafiky lze sledovat přímo při editaci, není nutné jako ve Photoshopu aktivovat k tomu určený dialog. Nechybí knihovna předdefinovaných stylů či objektů uživatelského rozhraní pro snazší prototypování.

Pracovní prostředí
Pracovní prostředí Firewors CS3 (plná velikost, cca 155 kB)

Ve znamení integrace

Podobně jako ostatní programy patřící dříve pod křídla Macromedie, i Fireworks prošel omlazovací kůrou pracovního prostředí, i když v tomto případě nikoli tak rozsáhlou jako u nové verze programu Flash. Vedle kosmetických změn vývojáři kladli důraz na integraci souborových formátů, takže v nové verzi lze bez problémů pracovat s formátem Adobe Photoshop, kde se importují vrstvy, kanály a Photoshop Live Effects. Stejným způsobem lze importovat soubory Adobe Illustrator. S vrstvami je spojena další novinka – Fireworks umožňuje nyní pracovat i s jejich hierarchickými strukturami.

Hierarchická struktura vrstev
Hierarchická struktura vrstev

Pokud Fireworks používáte k tvorbě prototypů webových stránek či flashových aplikací, uvítáte přepracovanou knihovnu symbolů. Ta nyní obsahuje i obrázky komponent uživatelského prostředí použitelných z aplikace Flex (potažmo Flash).

Knihovna symbolů
Knihovna symbolů

Stránkování

Významným vylepšením nové verze je podpora vícestránkových dokumentů. V rámci jednoho dokumentu lze vytvořit například více verzí grafické podoby jedné stránky. Vše je tak přehledné a kompaktní. Napříč stránkami lze navíc sdílet vrstvy.

Stránkování
Stránkování

Pokročilé škálování

Novinkou, která potěší zejména tvůrce znovupoužitelných komponent, jako jsou například nejrůznější tlačítka, je implementace takzvaného 9-slice scaling. Pod tímto názvem se skrývá možnost vytvořit objekt knihovny tak, aby se při změně jeho velikosti modifikovaly pouze potřebné části. Typickým příkladem použití je tlačítko – při jeho zvětšení chceme, aby velikost okrajů a textu zůstala stejná, rozšířit by se měla pouze střední část. Právě tato vlastnost byla do nové verze Fireworks implementována – uživatel při tvorbě symbolu definuje příslušené statické a dynamické oblasti a editor se již následně postará o správné chování.

9-slice scaling
9-slice scaling (plná velikost, cca 55 kB)

Souhrn

Nová verze Fireworks nepřináší, na rozdíl od ostatních komponent kolekce Creative Suite 3, nikterak velký počet novinek, avšak i přes svoji konzervativnost je tento program dle mého soudu velmi užitečným nástrojem pro tvůrce webové grafiky. Pokud si zvyknete na – od Photoshopu poněkud odlišný – styl práce zjistíte, že ve Fireworks lze řadu operací udělat mnohem rychleji a efektivněji.

Díky podpoře skriptování je program snadno rozšiřitelný, nemluvě o rozsáhlé podpoře pro dávkové zpracování velkého množství souborů. Pokud jste s programem ještě neměli to štěstí pracovat, doporučuji jej k vyzkoušení (trial verze je k dispozici na stránkách Adobe), v případě zvažování upgrade na novou verzi bych však byl už obezřetnější.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek koupis.cz
Další článek rkdomov.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *