GIF.com, the first stop in web graphics

1. prosince 2000

První zastavení nad webovou grafikou – tak zní v českém překladu titul serveru GIF.com, o kterém si budeme psát v  dnešním pátečním WebTIPu. Z názvu serveru, ale především ze zmiňovaného titulu je jasné, že se tento server věnuje tvorbě webové grafiky a také grafickým formátům – především GIFu a JPEGu.

Server GIF.com patří do velké rodiny serverů, které vydává společnost Internet.com Corp. Portfolium společnosti zahrnuje vývojářské servery jako JavaScript.com, FlashKit.com, ASP Island a také zpravodajské servery, např. Internetnews.com a mnoho dalších. Jenom jejich pouhý výpis by zabral nejméně polovinu tohoto článku, takže, pokud to chcete vědět, navštivte adresu http://www.internet.com a podívejte se sami.

Homepage GIF.com

GIF.com má docela jednoduchý design, obsahující kromě nezbytného loga serveru čtyři záložky, ve kterých jsou vypsány hlavní rubriky serveru. Ačkoli na Internetu je standardem třísloupcová sazba, obsah serveru GIF.com je sázen pouze do dvou sloupců, v hlavním levém sloupci je seznam článků, v pravém sloupci jsou umístněny buňky ze seznamem pěti nejčtenějších článků, nejoblíbenějších obrázků, nechybí čtvercová reklama apod.

Obsah serveru je rozdělen do čtyř hlavních částí, které se ještě poté dále dělí na další sekce. Hlavní rubriky GIF.com jsou tyto:

  • Image Acquire
  • Image Edit
  • Web design
  • Image Gallery

Jejich význam je docela jasný, rubrika Image Acquire vám poradí, jak vůbec nějaký obrázek získat a který poté můžete v počítači opravovat. Tato sekce obsahuje hlavně články (recenze, zprávy, průvodce) o digitálních fotoaparátech a scanerech. Podsekce jsou tyto: Cameras: Guides, Reviews News, Scanners: Reviews

Rubrika Image Edit je zaměřena na editaci obrázků. Ta je rozdělena na sekci Bitmaps (Guides, Reviews), na sekci Vectors (Guides, Reviews, FAQ) a na sekci 3D (Guides, Reviews). Podsekci FAQ v rubrice Vectors bych chtěl obzvláště zmínit – naleznete zde odpovědi na otázky týkající se barevné hloubky, rozlišení, antialiasingu, ditheringu apod.

Předposlední rubrika Web Design zahrnuje poměrně širokou oblast, je rozdělena na Images (Guides, FAQ, Formats), Sites (Guides, Reviews, FAQ), dále na sekci Tools (Guides, Macintosh, Windows) a Books (Reviews). Existenci FAQ v sekci Images a Sites považuji za velmi dobrý nápad, každý tvůrce stránek či webdesigner-začátečník nemá ty potřebné znalosti, u kterých zkušení webmasteři a webdesigneři automaticky předpokládají, že je zná každý.

Poslední rubrika Image Gallery se bude hodit všem, kdo si neumí nebo nemají čas vytvořit si vlastní obrázek v nějakém grafickém editoru. Hlavní sekce této galerie obrázků je sekce Animated, Backgrounds, Banners, ClipArt a Rules.

Image Gallery

Rubrika Image Gallery je ze všech ostatních rubrik server GIF.com zdaleka nejrozsáhlejší. Většina obrázků zde není příliš kvalitních, ale sem-tam se nějaký použitelný obrázek najde. Škoda, že není možné hledat v obrázcích třeba pomocí klíčových slov, takto musíte prohledávat všechny sekce.

Závěrečné shrnutí

Server GIF.com je užitečný pro všechny tvůrce www stránek, kteří netvoří jenom kód stránek, ale starají se také o grafické zpracování serveru. Na GIF.com naleznete i několik FAQ a pokud nemáte základní znalosti, můžete je tak snadno získat. Jsem rád, že tento server se věnuje i problematice digitálních fotoaparátů a scannerů, což jsou dva druhy zařízení, které při tvorbě obrázků určitě někdy využijete. Nevidím důvod, proč by GIF.com neměl získat WebTIP dnešního dne.

WebTIP 10.11.2000 – GIF.com, http://www.gif.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *