Golden HTML Editor – zlatý český HTML editor

14. dubna 2002

Golden HTML Editor je vcelku jednoduchý, ale přitom poměrně kvalitní editor pro vytváření jednodušších, ale i složitějších stránek ve formátu HTML 4.0. Nejsympatičtější je na tomto programu to, že je freeware a navíc v češtině.

Screen

Po prvním spuštění programu pracovní plocha aplikace vypadá zhruba takto: v horní části obrazovky jsou k vidění tři nástrojové lišty. Tyto lišty lze přemísťovat po všech stranách nebo vytažením do vlastního okna lišty přetažením myší na libovolnou část.

Ve středu pracovní plochy je prostor pro samotné HTML. Každý dokument má vlastní okno, abyste mohli vidět několik dokumentů naráz. Okna lze samozřejmě různě uspořádávat.

HTML dokument

V dolní části obrazovky je k vidění stavový řádek programu, kde se zobrazuje, zda dokument je nebo byl změněn (ikonka diskety a text Změněno říká, že jste s dokumentem něco udělali). Najdete zde i aktuální velikost souboru a nakonec pozici kurzoru v dokumentu.

V programu lze také použít řadu klávesových zkratek. Svým potřebám můžete přizpůsobit barevné rozlišování jednotlivých tagů aj. Editovat lze až 30 souborů najednou (omezení lze na požádání zvětšit).

Nastavení

Další nástroje umožnují v programu vytvářet CSS (styly), pracovat s J skripty a umožnit jejich další použití nebo třeba kontrolu pravopisu.

Nastavení

Začátečníkům se jistě budou hodit odkazy na výuku HTML v češtině a kompletní popis příkazů HTML. Mezi další zajímavé funkce patří např. nástroj pro jednoduchou analýzu dokumentu (existenci souborů, doba stahování apod.), možnost importovat soubory CSV (tabulky z excelu), možnost kódovat libovolně mezi 15 národními kódovacími standardy, možnost používat PHP při náhledu stránek, podpora syntaxe HTML, SQL, Pascal, Perl, Java, Vbs, Dos-bat, plug-in modulů, CSS stylů pro všechny tagy, událostí DHTML a vlastností HTML 4.0 ad.

Program obsahuje také rozsáhlou nápovědu nebo kompletní podporu rozšířené syntaxe pro MSIE 3.0+ a Netscape 3.0+, HTML 4.0 a DHTML. Podporovány jsou grafické formáty GIF, JPEG a částečně PNG.

Program je stále vyvíjen a v tuto chvíli má i některé nedostatky:

• po instalaci ve W2K je nutné nastavit barvy prostředí, jinak je vetšina prvků vložená do editační části černou barvou na černém pozadí;
• výchozí nastavení velikostí písmen tagů jsou velká písmena, což nevyhovuje specifikaci XHTML – lze to ovšem v nastavení editoru přepnout;
• editor vůbec nepředpokládá použití standardu XHTML, což je škoda, protože jinak jde o opravdu skvělý a snadno použitelný nástroj;
• výchozí kódování autor předpokládá Windows-1250, což určitě nebude vyhovovat "slušně" smýšlejícímu webmasterovi – i toto však lze přepnout, ovšem nelze to použít v souvislosti s volbou automatického rozpoznávání kódování;
• v programu jsou použity některé komické tvary, jako například "tabelátor", "webovská stránka".

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *