Gopas and Microsoft Teched Praha 2005

30. září 2005

Od pondělí 19. září do pátku 23. září se v Praze konal již čtvrtý ročník tradiční konference věnované vývojářům a uživatelům systémů společnosti Microsoft. Letos byla vývojářská část věnována ponejvíce SQL Serveru 2005 a programování s ASP.NET 2.0, v pondělním bloku přednášek pak systému Windows 64bit.

Den první – Windows 64bit

Během prvního dne probíhala celá řada přednášek týkajících se 64 bitového systému Windows a jeho použití v praxi. Dalo by se říci, že šlo o jakousi přípravu před skutečným zahájením konference – šlo především o předvedení nových systémů a serverů jimi osazených.

Den druhý – upgrade či migrace na SQL Server 2005?

Zbrusu nový SQL Server 2005 má řadu nových vlastností, které určitě vyváží úsilí věnované přechodu ze starších systémů. Pokud stále váháte, zda provést upgrade či migraci, zde je malé vysvětlení, o co se jedná. Hlavním rozdílem mezi upgrade a migrací je to, že při migraci máte k dispozici stále starý fungující systém a v případě problémů je lehká cesta zpět. Což v případě upgrade už neplatí a cesta zpátky je poněkud trnitá (přes obnovu ze zálohy) a tudíž i zdlouhavá. Při migraci se provede instalace na nový hardware a postupně se přenáší data. Při upgradu se instalační program spustí na starém systému a víceméně se doufá, že vše skončí korektně, k čemuž může, ale nemusí dojít.

Schématické znázornění rozdílů mezi migrací a upgrade
Schématické znázornění rozdílů mezi migrací a upgrade (plná velikost, cca 200 kB)

Kromě problémů okolo SQL Serveru 2005 byl tento den věnován také programování ve Visual Basic 2005, prezentaci základních principů ASP.NET 2.0 a zvyšování produktivity práce s nástroji pro vývoj aplikací na .NET Frameworku.

Den třetí – národní prostředí a lokalizace .NET aplikací

Ve středu mne nejvíce zaujala prezentace věnovaná problematice přizpůsobení .NETu pro různá národní prostředí a lokalizaci .NET aplikací. Naštěstí nešlo jen o suchou teorii, přednášející pohodil také několik užitečných tipů, především co se týče ukládání dat, s důrazem na rozdělení na culture invariant data, binární data a doplňující informace, pomocí nichž je možno vše integrovat do jednoho systému.

Další prezentace byly věnovány principům tvorby webu s novými nástroji ASP.NET 2.0 a opět SQL – bezpečnostním opatřením a projektování asynchronních aplikací, založených na nové službě SQL Server 2005 Service Broker.

Den čtvrtý – maximalizace dostupnosti SQL 2005

Zlatým hřebem dne se stala přednáška o zvyšování dostupnosti služeb SQL. Bylo předvedeno několik možností, jak získat různé úrovně dostupnosti SQL, včetně praktické prezentace postupů, jak toho dosáhnout:

  • Základní: žádné zotavení po chybě, možnost ztráty dat
    • Backup / Restore
    • Dettach / Copy / Attach
  • Lepší: manuální zotavení po chybě, možnost ztráty dat
    • Replikace pomocí logů
    • Mirroring databází – mód vysokého výkonu, nečeká se na potvrzení dokončení mirroru
  • Nejlepší: automatické zotavení po chybě, nulová ztráta dat
    • Mirroring – mód vysoké bezpečnosti, čeká se na dokončení replikace
    • Databázový Cluster

Kromě této přednášky měli návštěvníci možnost seznámit se s novou verzí programovacího jazyka C# 2.0 a s web controls v ASP.NET 2.0, což je oblast pravidelným čtenářům Intervalu již důvěrně známá.

Den pátý – IIS 7

Tématem dne se pro mne stal Internet Information Server ve verzi 7, který je v současné době k dispozici v podobě neveřejné betaverze. Přinese opět velkou řadu novinek, které jistě řada z vás uvítá, vybírám namátkou:

  • server poskytuje dostupnější a komplexnější informace o aktuálním stavu
  • jsou k dispozici speciální nástroje pro snadnou lokalizace (nalezení) chybující aplikace
  • správce má možnost nainstalovat jen moduly, které skutečně potřebuje (co nepoužiji, to neinstaluji = vyšší bezpečnost)
  • správce IIS7 již nepotřebuje administrátorská práva na stroj
  • konfigurace IIS7 je uložena v XML
  • nahrání konfigurace je usnadněno XCOPY

V části zaměřené na SQL byly prezentovány doporučené postupy pro řešení standardních situací při vývoji aplikací a opět byla zastoupena i tvorba web-based aplikací v ASP.NET 2.0, především s důrazem na týmovou práci a využití nástrojů nového Visual Studia 2005.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek ASP.NET 2.0 - navigace
Další článek babi-design.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *