Grafická úprava čehokoli (pro kohokoli)

26. února 2003

Publikace americké autorky Robin Williamsové je určena všem uživatelům počítačů, kteří připravují tištěné dokumenty. Tiskoviny, se kterými se každodenně setkáváme, čteme a píšeme, a které velmi často postrádají jakoukoli grafickou invenci a ne vždy dosahují alespoň nejnižší úrovně zpracování.

Tato knížka ale není skutečnou učebnicí grafiky ani typografie. Není ani svázána s žádným konkrétním počítačovým programem. Nenaleznete v ní návody typu „…v menu Formát zvolte položku…“. K uplatnění v knize nabytých vědomostí ostatně nepotřebujete ani počítač.

Je pro ty z vás, kdo se nemáte v úmyslu grafikou zabývat profesionálně, alespoň ne hned zítra, nemáte čas nebo chuť se do studia grafiky a typografie ponořit, ale víte, cítíte, nebo vám už i někdo řekl, že byste se měli alespoň trošku vzdělat v tomto oboru. Zcela jasně vystihuje obsah i poslání knihy její podtitul: „základní principy grafického návrhu a typografie pro vizuální nováčky“. Využijete ji tedy např. v případě, kdy vaše malá společnost, třeba internetová, potřebuje vizitky či tištěné letáky a nemáte zrovna po ruce prostředky na grafika, který by se tím zabýval.

V první polovině knihy se vám autorka snaží vštípit čtyři základní pravidla dobrého grafického návrhu tiskovin – kontrast, opakování, zarovnání, blízkost – na která se jí podařilo, celkem výstižně, zjednodušit celou problematiku. Na příkladech běžných tipů tiskovin, jako jsou vizitky, letáčky, pozvánky, bulletiny, uvidíte vlastní chyby, které, nezlobte se, určitě děláte, a vzápětí praktický návod jak tyto napravit a materiál upravit do mnohem líbivější podoby.

Druhá polovina knihy uvádí čtenáře do problematiky písma, jeho rozdělení do základních kategorií, charakteristiky těchto kategorií a samozřejmě použití písma při vlastním návrhu a tvorbě dokumentů. Názornými ukázkami autorka objasňuje jak a proč kombinovat či nekombinovat různé styly a řezy písma, jak se vyvarovat chyb a jak naopak použít písmo správně.

Dobře přeložit takovouto knihu, což zahrnovalo počeštit také pro objasnění témat nutné četné příklady, „lokalizovat“ doporučené studijní zdroje (další knihy, skripta, periodika a webové stránky) a v neposlední řadě upravit několik zmíněných reálií světa Maců do podoby vyhovující u nás převládající nadvlády Windows, vyžadovalo od překladatele celkem velký díl spoluautorství. Několik drobností ovšem uniklo. Čtenář, pro kterého je kniha určena především, bude ve svém počítači marně hledat doporučené písmo s názvem Helvetica. Také by nebylo dobré, kdyby se naučil psát datum ve formátu použitém v překladu. Dovolil bych si i menší výhradu k samotné sazbě a zejména k obálce knihy, které jsou zjednodušenou, ne-li okleštěnou verzí originálu a grafický dojem z celé publikace poněkud kalí. Na druhou stranu potěší dodržení typografické terminologie, která tu byla dávno před počítači a která má své ustálené české výrazy.

Po přečtení této publikace, nebo spíše prostudování, či ještě přesněji – poté, co pochopíte její obsah, byste měli umět vytvořit letáček, pozvánku, vizitku, referát nebo i prostý dopis bez grafických a typografických chyb, líbivého vzhledu, který upoutá a snese i srovnání se „spotřebními“ pracemi profesionálů. Vaše grafické schopnosti, i když je vznik originálu knihy datován rokem 1994, by se měly i dnes pozvednout minimálně na úroveň šablon běžně dodávaných ke grafickým a DTP programům, zařazených do kategorie „moderní“. Tato kniha vlastně učebnicí je, učebnicí pomyslného nultého ročníku, přípravky či předškolního kurzu grafického designu. Teď můžete pokračovat dál, výš. Knížka bude i záchranou profesionálů – když si ji prolistují a pochopí její poselství i zadavatelé. Jejich požadavky na vzhled materiálů a představy o tom, co je pěkné, totiž nezřídka působí grafikům pořádný břichabol. V lepším případě.

Informace o knize

Název: Grafická úprava pod vedením profesionálů
Autor: Williamsová, Robin
Vydal: Mobil Media a.s.
Cena: 190 Kč (171 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *