horempadem.cz

3. září 2004

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: prezentace nového českého filmu

Cílová skupina: široká veřejnost

Omezující podmínky: –

Použité technologie: HTML, CSS, JavaScript, PHP

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Zdenek Lanc


Komentář Plaváčkův

Počítám, že se najde jenom málo jedinců, kteří by nepropadli kouzlu stříbrného plátna či divadelního jeviště a alespoň jednou v životě nezatoužili stát se uznávanou hvězdou. Superhvězdou, jejíž příjmy šplhají do výšin až iracionálních. Konečně, i já jednou okusil magické kouzlo prken, co znamenají svět. Coby dítko školní družinou povinné zúčastnil jsem se představení, na jehož obsah si vzpomínám jen velmi matně. Dnes mám za to, že se jednalo o jakousi stupidní bajku, v níž jsme vymóděni jako hastroši představovali rozličnou lesní a polní havěť. Na mě zbyla dost nevděčná a nevýrazná role prostomyslného krtka. Absolutně vytrémovaný jsem však dokázal zvorat i tu jedinou repliku, kterou po mě scénář vyžadoval. V okamžiku, kdy jsem měl povylézt zpoza fikaně zakamuflovaného stolu představujícího krtkovo doupě a pronést jednu větu, zažil jsem to, co ostřílení herci znají odjakživa. Totální okno. Výkladní skříň. Místo určeného textu ze mě vypadlo jenom „Haf, haf!“, čímž jsem z nebohého hmyzožravce rázem učinil polyglota a nádavkem donutil publikum k slzám. Můj první, ale nikoli poslední vstup do záře reflektorů byl prachobyčejný štěk. Doslova.

Prezentační web představující film, který je, troufám si tvrdit, jedním z nejočekávanějších filmových titulů letošního září, mě vcelku mile překvapil. Pochází z webdesignerského studia České televize a obsahuje zřejmě vše, po čem srdce filmového fanouška prahne. Pokud se týká grafické podoby, není mu příliš co vyčítat. Ovšem pohledem do zdrojového kódu zjistíme, že autor opět zůstal na půli cesty a učinil stejnou chybu, jako většina začátečníků beztabulkářů. Ignoroval totiž elementy, určené k výrobě správně strukturovaného textu. Jinými slovy – nadpisy, pro něž se vžilo použití H1 a výše, nenajdete, zato ovšem objevíte standardně začátečnickou konstrukci „span class=nadpis“. Hm. I pro navigaci se dnes moderně používá nečíslovaný seznam (představovaný elementy UL a LI) a tak dále a tak podobně. Na další drobné nedokonalosti a prohřešky jistě přijdete sami. Nehodlám vám předem vystřílet všechnu kritickou munici.

Ať už ale kritika filmového webu dopadne jakkoli, já osobně mohu režisérovi slíbit, že jeho film nevynechám, a doufám, že zážitek z jeho shlédnutí zůstane natrvalo uložen v mé paměti. A vy, kritici a kritičky, se horempádem pusťte do konstruktivní kritiky.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *