HTML a CSS – krok za krokem (Faithe Wempen)

31. srpna 2007

Knížky pro naprosté začátečníky se profíkům recenzují docela těžko. Lépe řečeno, je pro ně poměrně náročné odhadnout, jak moc tyto knihy budou začátečníkům prospěšné, neboť sami již mají bohaté zkušenosti a tak mnohé informace (které nemusí být zrovna samozřejmé) si zcela standardně automaticky domýšlí.

Snad proto, když jsem četl knihu HTML a CSS – krok za krokem o tvorbě webových stránek, tak jsem nadával jak špaček. Proč? Protože obsahuje výmysly a pohádky o dobách minulých (weboví designéři chtěli začlenit na web i grafiku a tak byla vytvořena značka <img> – jako kdyby v té době nějaký webdesign existoval) i úplné nesmysly a nepřesnosti (textové soubory se přenášejí rychleji než binární; HTML je interpretovaný programovací jazyk; rámce nejsou oblíbené, protože v minulosti vzniklo mnoho nepěkných stránek, které je používaly). Ale co mě nejvíce vytáčelo, byla propagace Microsoftu (kniha v originále vyšla u vydavatelství Microsoft Press). Píše-li se v knize o operačním systému, jsou to MS Windows, mluví-li se o nástroji pro tvorbu webových stránek, dává autorka na výběr tři – MS Notepad, MS FrontPage a MS Word. Osobně bych nechtěl tvořit větší web ani v jednom, a když slyším kombinaci „tvorba stránek“ a „MS Word“, celý se osypu (naštěstí se v knize používá jen ten Notepad). Alespoň, že autorka nezamlčela existenci ostatních prohlížečů.

Předchozí odstavec ilustruje pohled člověka, kterého webdesign živí už několik let. Podíváte-li se na knihu očima BFU (Běžný Franta Uživatel), zjistíte, že 99 % začátečníků pracuje na systému MS Windows a ony tři zmíněné aplikace má nejenže nainstalované, ale umí je i jakž takž používat! Historické detaily je nezajímají, a pokud si je přece jen přečtou, tak je hned pustí z hlavy (knihu si koupili kvůli HTML a ne kvůli studiu dějepisu). A nepřesnosti ve výkladu? Těch si ani nevšimnou. Pro ně je důležité, že k nim publikace hovoří srozumitelně, obsahuje hodně obrázků, podle kterých poznají, zda postupují stejně jako autorka, a že se v ní používají stejné nástroje, které mají a znají. Rozhodně také ocení detailní postup jak vytvořit novou stránku (soubor), jak ji uložit, zobrazit z lokálního disku v prohlížeči a hlavně jak se připojit na server a jak ji na něj nahrát (tyto nejzákladnější postupy jsou v mnoha knihách vynechány). I když zrovna tato část by si zasloužila více rozpracovat – především mi chybí informace, kde může začátečník získat přístup na server, tedy kde nalezne nějaký ten webhosting.

A konečně z hlediska zaběhlého recenzenta knih z oboru „tvorba webů a webdesign“ se jedná o knihu, která není ani výrazně lepší ani výrazně horší než ostatní publikace zaměřené na toto téma. I když pár odlišností od standardu se v ní přece jen najde, například úvodní dvacetistránková část nazvaná „rychlé odkazy“ – neboli zkrácený „výcuc“ celé knihy.

Sečteno a podtrženo, je HTML a CSS – krok za krokem dobrá kniha pro začátečníky, kteří používají Microsoft Windows, protože od nich nečeká žádné další znalosti a ani nevyžaduje instalaci dalších programů pro psaní kódu. Pokud se budou tito čtenáři alespoň trochu snažit, určitě se s její pomocí naučí základy tvorby webových stránek za pomoci jazyka HTML a kaskádových stylů. A profíci? Ti snad takovéto knihy ani neotvírají.

Název: HTML a CSS – krok za krokem
Autor: Faithe Wempen
Vydal: Computer Press
Cena: 297 Kč (267 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Další článek itblog.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *