HTML a XHTML – začínáme programovat

25. srpna 2003

Už dříve jsem na zde Intervalu napsal, že při návštěvách knihkupectví upřednostňuji raději objemnější a odbornější publikace. Mnoho začátečníků se ovšem chytrých tlustých knih přímo děsí. A právě pro ně je určena tato kniha z vynikající edice „podrobných průvodců začínajícího uživatele“ nakladatelství GRADA.

V poslední době mně GRADA příjemně překvapila několika „začátečnickými“ knížkami a tato rozhodně kategorii příjemných překvapení nekazí. Je velmi tenoučká (něco přes čtvrt tisíce stránek) a přitom v základě pokrývá vše, co je potřeba vědět, než vůbec napíšete svou první HTML stránku. Navíc se autorovi docela povedlo vyvážit obsažnost s podrobností, takže se knížka příjemně čte, aniž by byl čtenář ováděn odváděn od merita věci.

První kapitola je jakýmsi lehkým úvodem do problematiky HTML – historie hypertextu na třech stranách ani ničím jiným než lehkým úvodem být nemůže. Dalších deset kapitol se věnuje výkladu HTML v částech, na něž jsme si už všichni zvykli – hypertextové odkazy, tabulky, seznamy, obrázky a tak dále až k momentálně nepopulárním, ale stále užitečným rámům.

Důležitá je jedenáctá kapitola, která se na poněkud stísněném prostoru třiceti stran snaží o popis toho nejnutnějšího z CSS. Chápu, že o CSS existuje u nás řada mimořádně kvalitních publikací od skutečných osobností českého webu, přesto mi takové krácení problematiky přijde poněkud přílišné. Kdyby autor obětoval závěrečnou kapitolu o XHTML 2 a celou knihu založil rovnou na standardu XHTML, čímž by učinil zbytečnou i předposlední kapitolu o přechodu na tento formát, mohl ušetřenými stránkami hravě zdvojnásobit právě kapitolu o CSS. Celková užitečnost knihy by tak podle mého vzrostla o sto procent i více.

Co musím ocenit je dobrá typografická úprava. Kód je čitelný, obrázky, byť černobílé, dostatečně názorné, překlepů minimum, alespoň co jsem si všiml (kvalita tiskovin je ovšem v poslední době taková, že překlepy a menší prohřešky vůči gramatice už ani nevnímám). Škoda jen, že široké okraje stránek nejsou využity k něčemu inteligentnějšímu, než ke stonásobně opakovanému názvu knihy, mohly třeba nést obvyklé zvýrazněné informace. Také dvojstránkový rejstřík je naprosto nedostatečný, základním orientačním nástrojem se tak stává velmi podrobný obsah.

Ještě než přejdu k závěrečnému shrnutí, musím zmínit dvě věci. Tou první jsou přílohy, v nichž najdete vcelku šikovné reference HTML a CSS. Nápadně se podobají těm ze serveru www.w3schools.com, což je jen dobře. Druhou věcí, která stojí za zmínku, je, že autor používá a na svých stránkách doporučuje k práci se zdrojovým kódem český editor PSPad, který je už roky mým nejlepším přítelem a v němž vzniká také celý Interval.cz.

Co tedy říci na závěr? Kniha „HTML a XHTML“ je šikovná věcička pro všechny začátečníky, kteří nevědí jak na to a bojí se jen tak pokusničit, stejně tak jako pro všechny, jimž nahánějí hrůzu tlustospisy, věnující se rozboru jednoho mikroproblému.Na její hranice sice narazí spíše dříve než později, přesto je pro ně koupě této knihy tím správným krokem vpřed.

Informace o knize

Název: HTML a XHTML
Autor: Slavoj Písek
Vydal: GRADA Publishing
Cena: 249 Kč (236,60 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek ropice.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *