Internetové akcelerátory obecně

27. května 2005

V tomto článku se podíváme na internetové akcelerátory v obecné rovině. Seznámíme si s některými jejich zástupci, principem jejich funkčnosti a řekneme si také, kdy a proč je používat.

Do popředí se téma internetových akcelerátorů dostalo opět díky Googlu a jeho nové službě Google Web Accelerator (akcelerátoru pro broadbandová připojení), ovšem samotné zrychlování internetového připojení pomocí speciálního softwaru a služeb je věc velmi stará.

První akcelerátory vznikaly pro vytáčené internetové připojení přes pevnou telefonní linku již před řadou let. V České republice se o nich začalo více hovořit až v souvislosti s mediální kampaní našich předních portálů (a nejen jich), což je jen několik měsíců nazpět vzdálená záležitost. Jistě máte ještě v živé paměti loňskou televizní reklamu Atlasu s nadsazenou informací, že byl prokázán vliv pomalého internetu na stravování.

Mezi nejznámější české akcelerátory patří TurboAtlas, VOLNÝ internet akcelerátor, Contactel RazDva Akcelerátor, iDnes Akcelerátor, TISCALI Akcelerátor nebo Seznam Akcelerátor. Předpokládám, že z názvů je jasné, od koho akcelerátory pocházejí.

Oblíbený je i akcelerátor CPROXY určený uživatelům dial-upu a GPRS, který ale nepochází od žádného internetového kolosu.

Google však přišel s trochu jiným akcelerátorem. Jedním z hlavních rozdílů krom přímé integrace do GUI prohlížeče (Microsoft Internet Explorer nebo Firefox), je primární určení pro vysokorychlostní připojení přes kabel nebo (A)DSL linku. Doslovná citace z oficiálního webu Google Web Acceleratoru: Designed for Broadband – Web pages load even more quickly on DSL and cable connections.

Různé akcelerační služby nabízejí i čeští mobilní operátoři Eurotel a T-Mobile jako doplněk k GPRS/EDGE datovým službám. V případě T-Mobilu jde o program GPRSpeed. Eurotel nabízí Eurotel Akcelerator.

Jak pracují?

Jak pracují internetové akcelerátory? Některé fungují jen díky službám akceleračního serveru a vy si do svého systému nemusíte nic instalovat. Těch je ale minimum a v praxi se téměř míjejí účinkem. Většinou jde tedy o kombinaci klientské a serverové části. Někdy akcelerátor používá už sám poskytovatel připojení, jindy musíte hledat vlastní řešení. Někdy je akcelerace svázaná jen s některým z poskytovatelů internetového připojení. Některé akcelerují jen prohlížení WWW stránek (dokonce občas i pouze některých – třeba Seznam nabízí nejlepší výsledek akcelerace pro svůj portál Lidé), jiné třeba i stahování a odesílání e-mailů.

Nejklasičtěji to ale funguje tak, že si na svůj počítač nainstalujete patřičný klientský program, který spolupracuje se serverem poskytovatele služby. Vše je o kompresi dat přenášených prostřednictvím vašeho připojení. Úspěšnost akcelerátoru ovlivňuje rychlost připojení akceleračního serveru a kvalita použité kompresní metody.

Jako příklad dejme tomu, že načítáte hlavní stránku magazínu Interval.cz. Nejdříve jdou data ze serveru, na kterém je Interval.cz, k serveru akcelerační služby. Zde probíhá přenos výrazně rychleji než kdyby data šla rovnou přímo k vám. Vděčíme za to mnohokrát rychlejšímu připojení serverů než jaké mají běžné klientské počítače. Na serveru akcelerační služby dojde k promptní kompresi dat, která už putují k vám. Úlohu dekompresního nástroje sehraje klientská část akcelerátoru instalovaná na vašem počítači. To proto, aby třeba WWW prohlížeč nebo e-mailový klient datům rozuměl.

Schéma principu akcelerátoru internetového připojení
Schéma principu akcelerátoru internetového připojení

Pozn. red.: Výše uvedený obrázek je pouze ilustrační, Interval.cz komprimuje všechna odesílaná data automaticky pomocí standardních technologií vestavěných v běžných prohlížečích.

Byznys, byznys, byznys

Možná se nabízí otázka, proč by provozovatelé portálů nebo mobilní operátoři nabízeli rychlejší připojení zdarma. Internetové akcelerátory jsou byznys jako každý jiný. Někteří provideři nabízí akcelerační služby, abyste si jako poskytovatele internetového připojení vybrali právě je. Mobilní operátoři se tak pokoušejí zkvalitnit své služby a přilákat další zákazníky. Někomu ale jen stačí použít vidinu několikanásobně rychlejšího internetu jako lákadlo na web, kde už na vás čeká spousta (placené) reklamy a řada dalších, třeba už placených služeb. Takže internetové akcelerátory jsou stejně zdarma asi jako freemailové či freehostingové služby.

Vyplatí se je používat?

Ke každému akcelerátoru bychom v hlubinách internetových diskuzí našli řadu stížností i řadu pochval. Proč? Protože si především každý slibuje od akcelerátorů něco jiného. Jestli si snad někdo myslí, že díky akcelerátoru udělá ze svého GPRS připojení ADSL nebo CDMA, je na omylu. Slibovat až sedminásobné zrychlení (jako to třeba dělá Volný) je zavádějící. Váš internet nebude běhat sedmkrát rychleji. Jen třeba některé prvky webových stránek (například obrázky) se mohou teoreticky načíst díky komprimaci akceleračního serveru až sedmkrát rychleji. To ale neznamená, že třeba další části stránek se budou rovněž načítat sedminásobkem vaší standardní rychlosti internetového připojení.

Akcelerátory se činí zejména při prohlížení WWW stránek. Pokud chcete rychleji a komfortněji stahovat větší soubory (EXE, ZIP) vyplatí se vyhledat pomoc u download manažeru. Rozhodně se nespoléhejte na akcelerátory, o kterých je celý tento článek. Download manager je program, který stahovaný soubor rozloží na menší fragmenty a ty pak stahuje současně, čímž lépe využije potenciálu vašeho připojení.

Některé akcelerátory nabízejí jako bonus blokování reklamních bannerů. Otázkou je, jestli v dnešní době je to ještě možné brát jako nadstandardní plus. Máme tu přece dobré prohlížeče i firewally, které to umí také.

Takže, vyplatí se akcelerátory používat? Pokud používáte dial-up a nemáte možnost přechodu na rychlejší připojení, pak instalací akcelerátoru nic nezkazíte. Ty současné, o kterých zde píši, jsou již dostatečně prověřené uživateli, takže by je neměly trápit dětské nemoci. V nejhorším případě nedojde k patrné akceleraci. Ale mírné zlepšení by se dostavit mělo, takže v konečném důsledku budete brouzdat třeba trochu rychleji a díky tomu strávíte nad načítající se stránku i méně času a ušetříte. Nečekejte ale závratnou úsporu a navíc se připravte třeba na horší kvalitu obrázků. Fotografie si s většinou akcelerátorů ve výchozím nastavení po internetu ideálně neprohlédnete.

Pokud se ale ptáte, jestli máte přejít na rychlé ADSL nebo CDMA, popřípadě podlehnout lákavé nabídce kabelové televize, nebo jestli máte zůstat u pomalého připojení přes pevnou telefonní linku s akcelerátorem, je odpověď jasná – „dial-up + akcelerátor“ jen jako nouzové řešení.

Pozor na dialery!

Pozor na dialery, které se někdy za akcelerátory internetového připojení vydávají! Dialer vás přesměruje na jiné telefonní číslo s vyšší sazbou. Stahujte proto instalační soubory vždy výhradně přímo ze stránek portálu či operátora, který stojí za akcelerátorem.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek mollusca
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *