Interval.cz pod rentgenem

17. března 2003

Často se ptáte, jaké jsou asi náklady na Interval, v jakých částkách se pohybujeme a proč neustále zdůrazňujeme potřebu získat prostředky na svůj provoz. Pojďte a nahlédněte do našeho účetnictví. Ukáži vám také konečně vývoj naší návštěvnosti, který slibuji již delší dobu. A víte, že naše odborné knihkupectví již dospělo?

Zavaleni knihami

Tak nějak jsme si asi připadali, když se naše knihkupectví rozrostlo během jednoho týdne z třiceti na asi stopadesát titulů. Podařilo se nám totiž uzavřít smlouvy s řadou dalších vydavatelství, abychom mohli nabízet výběr šitý na míru právě vám, našim čtenářům. Že jsme vybírali dobře a pro vás především užitečně, potvrzujete svými nákupy, za které děkujeme. Budeme se snažit nabídku ještě o něco rozšířit především v oblasti e-byznysu, protože oblast tvorby webu jsme pokryli téměř celou. V  současné době probíhají ještě jednání s posledním vydavatelem – společností Grada Publishing. Dolaďujeme ještě výši poštovného a možné slevy pro vás.

Jak jste si možná všimli, jediným drobným omezením obchodu je způsob počítání poštovného. Každý vydavatel si účtuje jinou výši a současně jsou knihy od každého vydavatele posílány v  jednom balíku přímo ze skladu. Objednáte-li si ale více knih od jednoho vydavatele, poštovné zůstává stejné. Je to sice trochu krkolomné, ale zcela průhledné – v pokladně obchodu vždy naleznete přesně rozepsané, co komu budete platit. Zvolili jsme toto řešení proto, abyste měli vždy záruku toho, že je dané zboží skladem a objednávka bude vyřízena co nejdříve.

Malý dluh k vám máme v popiscích k jednotlivým knihám, které jsou zatím převzaté z oficiálních. Postupně bychom je chtěli nahrazovat popisky, které vytvoří buď přímo recenzenti nebo alespoň ti, kdo danou knihu znají a četli ji.

A jak vlastně fungují recenze na knihy? Abychom předešli spekulacím o zaujatosti či nezaujatosti autorů, píší recenze vybraní odborníci, kteří se dané oblasti věnují profesionálně. Proto se občas objeví mezi známými i neznámá jména programátorů, vývojářů, grafiků ad. Každý z nich pak prochází křížovým výslechem naší redakce a v případě nesprávného hodnocení je pranýřován a kamenován. ;o)

Nová témata

Když už jsem zmínil přípravu článků, nedá mi to, abych nezmínil některé zajímavé projekty. Vedle odborných recenzí knih stojí za povšimnutí také projekt připravovaný společně s RNDr. Zdeňkem Hrazdilou. Pan Hrazdila prochází jednotlivé země Evropy, aby vám přiblížil poměrně detailně obraz jejich internetové existence (včetně on-line reklamy, ceny a druhu připojení, způsobu využití internetu ad.). Již jste si mohli přečíst o Švédsku a Lucembursku. Tento týden se můžete těšit na Německo.

Nějakou tu dobu se také můžete setkávat s častější Kritikou webu, která teď vychází třikrát týdně. Zajímavé pojetí chystá tento týden Martin Snížek. Nakousli jsme tak trochu i nové PHP5 a objektové programování. Tímto směrem budeme také pokračovat. A říkat, že jste si mohli v češtině přečíst lahůdku o tom, jak psát pro web, asi ani nemusím.

Pokud chcete slyšet „drby“ z redakce, pak musím ocenit spolupráci autorů, úroveň jejich práce, kterou nám posílají, se znatelně zvýšila. Vilém Málek si zvykl na moje těžká rána a v redakci je teď daleko veseleji – už si nepřipadám jako trosečník. .o)

Má dáti, dal

Loni na podzim získal Interval dotaci od společnosti Cz.NIC, kterou jsem již zmínil minule. Vzhledem k tomu, že se objevilo několik vašich dotazů, oč se vlastně jedná, dovolte malé vysvětlení.

Společnost CZ.NIC veřejně vyhlásila loni na jaře, že bude část svých zisků rozdělovat projektům, které splní podmínky stanovené právě Cz.NICem. Po přečtení podmínek jsme zjistili, že je Interval všechny splňuje a vzhledem k neutěšené finanční situaci, ve které Interval byl, jsme požádali o poskytnutí dotace. Jedinou překážkou bylo, že vydavatel Intervalu, společnost ZONER software, je i jedním z 23 členů CZ.NICu, byť definitivně o dotaci rozhodovat nemohl. A znáte to, jakmile má někdo z členů něčeho dostat něco, co jiní ne, vzbuzuje to nevoli ostatních. Navíc to vzbudilo v senzacechtivých záminku, jak spekulovat nad tím, zda si to Interval zaslouží či zda jsme náhodou neuplatili členy komise. Bral bych to, kdyby šlo o miliardy, ale u takovéto částky je to už od začátku jen spekulace. Nebo se vám podařilo někoho uplatit tisícikorunou? ;o)

Nakonec se ale posuzovaly podmínky, nikoli to, kdo je čeho členem, a Interval získal dotaci 570 tisíc (hrubého) pokrývající 50 % předpokládaných nákladů v roce od července 2002 do konce června 2003. Dalších 50 % musíme vydělat, přičemž případnou ztrátu musí pokrýt provozovatel, kterým je firma ZONER software.

První, co se na Intervalu projevilo, bylo výrazné omezení veškeré výměnné reklamy. Snažíme se Interval také více otevřít a poté, co jsme zjistili, že jste ochotni nás podpořit, budeme v tomto trendu pokračovat. Naším cílem není vydělávat na Intervalu závratné částky, ale dostat ho do černých čísel tak, aby se udržel nad vodou bez dotací a zbytečných škrtů.

Podívejme se tedy, jak se nám za posledního půl roku vedlo:

Náklady  
Spotřeba materiálu 66 000
Služby (vč. mezd a autorských honorářů) 496 000
Odpisy 28 000
Celkem náklady 590 000
Příjmy  
Tržby 170 000
Dotace Cz.NIC 285 000
Celkem příjmy 455 000
Hospodářský výsledek -135 000

Určitě vás zarazí, že není rozepsáno vše do detailů. Přesné detaily jsou pochopitelně interní – Cz.NICu jsme je samozřejmě předložili. Zastavím se alespoň u největší částky ve výdajích. Necelou polovinu z ní tvoří honoráře autorům, které se pohybují od 300 do 800 korun za článek (dle dohody s autorem a dle formy článku). V druhé je vše, co se týká provozu takového serveru – hosting, náklady na provoz kanceláře, náklady na programátora, na redakci atd.

Bilance to není nijak příznivá kvůli ztrátě, ve které jsme. Snažíme se vydělat alespoň na náklady spojené s lidskými zdroji tak, abychom po červnu nepotřebovali žít z dotací a přitom mohli zachovat Interval při životě. Štědrost našeho hlavního sponzora, společnosti ZONER software, totiž není bezedná. Ale o tom jsem mluvil již minule. Děkujeme také za vaši podporu, bez které se neobejdeme a které si velmi vážíme.

Kdo nás čte a kdo ne

Na konci minulého roku proběhl na Intervalu výzkum společnosti Network Media Service o tom, kdo nás vlastně čte. Z následujících grafů tedy můžeme vyčíst, kdo vlastně jsme my, čtenáři Interval.cz:

Aktuální připojení návštěvníků severu Interval.cz

Aktuální připojení návštěvníků severu Interval.cz

Návštěvníci Interval.cz podle věku

Návštěvníci Interval.cz podle ekonomického postavení

Návštěvníci Interval.cz podle příjmu

A kolik vás vlastně je? To je otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět, neboť u nás zatím neexistuje výzkum, který by vás uměl spočítat. :o) Podívejme se alespoň na výsledky z  iAudit, který je považován za seriozní zdroj informací o návštěvnosti serverů. V únoru máme drobný pokles, na němž se podílely jednak jarní prázdniny a jednak menší počet dní v měsíci:

Přehled měsíční návštěvnosti severu Interval.cz

Počet unikátních návštěvníků na severu Interval.cz

Počet shlédnutých stran na Interval.cz

Unique Visitors – počet unikátních návštěvníků; 1 prohlížeč označený za pomoci cookie = 1 návštěvník
Page Views – počet shlédnutých stran

Statistiky naší návštěvnosti najdete veřejně přístupné na serveru iAudit.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek mpsv.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *