Interval.cz v zajetí čísel – 2003 až 2005

4. července 2005

Od dětství trpím takovou zvláštní úchylkou – nejen že mám rád matematiku, ale navíc miluji statistiku, jak už ostatně pravidelní čtenáři Intervalu mohli zjistit. A tak v rámci běžného provozu magazínu sleduji a hodnotím kde co, od standardních ukazatelů návštěvnosti a čtenosti až po úplné hlouposti, o kterých ani já nevím, k čemu jsou dobré. V tomto článku bych se s vámi ale chtěl podělit o čtyři statistické ukazatele, které by i pro vás mohly být zajímavé.

Za dobu své existence prošel Interval.cz mnoha různými systémy on-line i off-line auditování. Členy některých systémů prostě být musíme, protože si to vyžadují inzerenti, ministerstva a já nevím, kdo všechno ještě. Přitom užitečnost těchto „povinných“ systémů bývá často pochybná, protože poskytují minimum informací, zatímco náklady na ně se pohybují pro magazín naší velikosti kolem deseti tisíc korun měsíčně.

Kvůli konzistenci a otevřenosti dat jsem pro níže uvedené grafy použil záznamů systému TOPlist Profi. Tento systém se časem stal mým favoritem – na rozdíl od jiných auditů nestojí statisíce ročně a poskytuje rozumný objem přiměřeně generalizovaných informací. Jedinou chybičkou v mých očích je neexistence XML exportu, což vede k nutnosti otrockého přepisování dat z reportů do tabulek, ale třeba se to časem zlepší. Rozhodně by to byla užitečnější služba, než každoměsíční zasílání graficky sice poutavých, ale naprosto zbytečných tištěných svodek, vhodných k prezentaci zázračných úspěchů média věci neznalým manažerům, jak to provozují konkurenční systémy.

Operační systémy

Možná jste zaznamenali, že Microsoft nedávno oficiálně ukončil podporu systému Windows 2000. Přestože mnoho uživatelů dosud na tento systém přísahá, podobně jako na jeho předchůdce, osobně to považuji za krok správným směrem. Z hlediska webdesignu to znamená brzké vymření různých starších verzí MSIE5- a dalších prohlížečů, což povede ke sjednocení pracovního prostředí, které je nutno při tvorbě webů brát v úvahu. Ostatně čísla hovoří jasně, podíl Windows XP utěšeně roste.

Zajímavý je stabilní podíl Linuxu, pohybující se od tří do čtyř procent. Buď jej pro běžnou práci opravdu používá tak málo lidí, nebo linuxáři náš magazín moc často nenavštěvují. I to je možné, zaznamenal jsem dokonce případy serverů, které downgradovaly svůj design, aby ho zpřístupnily i „méně schopným“ prohlížečům na Linuxu. V současnosti už však lze považovat takový přístup spíše za zpátečnický.

Co z grafu není vidět, je rostoucí podíl MacOS X. Během předchozího roku se vyšplhal až na závratnou polovinu procenta. Není bez zajímavosti, že nejkvalitnější prohlížeč současnosti, Safari, běží právě na tomto systému a také to, že jeho jádro již licencovala řada společností zabývajících se mobilními zařízeními a aplikacemi pro ně.

Interval.cz - poměrné zastoupení operačních systémů používaných návštěvníky
Interval.cz – poměrné zastoupení operačních systémů používaných návštěvníky (plná velikost, cca 5 kB, plná velikost logaritmicky, cca 5 kB)

Barevná hloubka obrazu (v bitech)

Barevná hloubka obrazu přestala hrát na desktopech už dávno důležitou roli. Herní fanatici si vynutili vývoj kvalitních grafických karet a monitorů, pro něž 32 bitů je samozřejmostí, ne-li jedinou možnou volbou. Dokonce i PDA a mobilní telefony pod tímto tlakem postoupily alespoň na 16 bitů. Přesto bych doporučil příliš barvami nehýřit, alespoň u webů zaměřených primárně na obsah a informace. Jednak je zde ještě dost černobílých zařízení i významné a stále rostoucí procento osob s poškozením zraku, druhak ani zdravý člověk nedokáže rozlišit a rozumně využít 65 536 barevných odstínů. I v moderním webdesignu má tedy svůj smysl tabulka bezpečných barev a kontrola kontrastu barev.

Interval.cz - barevná hloubka monitorů používaných návštěvníky
Interval.cz – barevná hloubka monitorů používaných návštěvníky (plná velikost, cca 5 kB, plná velikost logaritmicky, cca 5 kB)

Rozlišení monitoru

O rozlišení monitoru a jeho vztahu k webdesignu se už léta dlouze debatuje. Paradoxně je tento parametr čím dál tím problematičtější. Na jednu stranu stále více brouzdalů vlastní kvalitní velké monitory, na stranu druhou se zvyšuje podíl LCD monitorů, u nichž to není tak jednoduché, nemluvě o PDA, mobilech a dalších zařízeních, u kterých slovo „exotika“ bývá velmi mírným označením jejich zobrazovací jednotky.

Navíc je nutno vzít v potaz, že s rostoucí velikostí zobrazovací jednotky si stále více brouzdalů otevírá okno jen na část celkové plochy monitoru (případně monitorů) a také si ve svém prohlížeči častěji zobrazuje různé pomocné lišty a panely. Údaj o rozlišení obrazovky tak ztrácí na významu, důležitější se stává velikost viewportu.

Obecně se tak pro budoucí webdesign rýsují dva možné přístupy. Můžeme se snažit přidržet standardů, publikovat jeden kvalitně zpracovaný zdrojový kód s obsahem a doufat, že mobilní zařízení se s ním nějak vypořádají, nebo rezignovat a přizpůsobovat výstupnímu zařízení nejen vzhled, ale i obsah. A přestože druhou metodu považuji za principiálně nesprávnou, ještě nějaký čas nám nejspíš nezbude, než ji používat, přinejmenším než vznikne kvalitní RIA platforma, vhodná pro mobily a jim podobné stroječky.

Interval.cz - rozlišení monitoru používané návštěvníky
Interval.cz – rozlišení monitoru používané návštěvníky (plná velikost, cca 5 kB, plná velikost logaritmicky, cca 5 kB)

Prohlížeče

Prohlížeče jsou bezesporu oblastí, ve které vývoj postupuje nejrychleji. S tempem růstu podílu Firefoxu, podporovaného chytře koncipovanou virální marketingovou kampaní, se může srovnávat snad jedině nárůst podílu Windows XP. Především díky tomuto prohlížeči se MSIE už letos v dubnu stal na Intervalu „majoritní minoritou“ (podobně jako běloši v USA) a moc bych se nesázel, že za další měsíc či dva jeho prvenství Firefox konečně uzurpuje (na některých webech se již stalo). S politováním ovšem sleduji, jak se na úspěch Firefoxu doslova „nalepila“ hromada rychlokvašených takydesignérů, jejichž militantní fanatismus předstihuje dokonce i proslulou nesnášenlivost a domýšlivost propagátorů MSIE3/4 neblahé paměti.

Pro webdesign je nepochybně rychlé rozšiřování standards-compliant prohlížečů dobrou zprávou. Zjednoduší se nejen tvorba designu stránek, ale třeba i programování web-based aplikací určených pro internet. Na intranetech ale zůstane MSIE asi ještě dlouho dominantním nástrojem, protože slouží jako univerzální aplikační integrátor a rozhraní. Nikoli kvůli svému zobrazovacímu jádru, ale pro řadu speciálních technologií, které obsahuje a v nichž nemá konkurenci. Je tedy nutno počítat s tím, že hned tak nezmizí ani z internetu.

Interval.cz - poměrné zastoupení prohlížečů používaných návštěvníky
Interval.cz – poměrné zastoupení prohlížečů používaných návštěvníky (plná velikost, cca 5 kB, plná velikost logaritmicky, cca 5 kB)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Firefox - na cesty i na doma
Další článek affetto.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *