Interval.cz v zajetí čísel

1. prosince 2003

Od samého počátku Homo sapiens je fascinován čísly. Mají na nás až magický vliv, a to často doslova. Jedním z nejúžasnějších čísel vůbec je internet. S příchodem internetu se neuvěřitelně rozšířila mánie všechno měřit, sumarizovat, porovnávat a vzniklé údaje všelijak interpretovat. Vznikla iluze, že se vše dá vyčíslit. Což je skoro pravda, jenže často tahle čísla nemají vůbec ten význam, který v nich vidíme. Pokud je však nebereme smrtelně vážně, mohou nás čísla docela pobavit a poskytnout zajímavý úhel pohledu na svět okolo nás. Třeba na Interval a jeho hosty.

Letošní říjen se stal co do návštěvnosti nejúspěšnějším měsícem v historii Intervalu. Souvisí to s mnoha faktory, od návratu většiny lidí do běžného pracovního či studijního režimu, přes příchod nových studentů na vyšší typy škol, technicky lépe vybavené, až po docela normální vzrůst penetrace internetu v naší společnosti.

Mně osobně nejvíce těší stabilizace průměrné návštěvnosti nad tři tisíce unikátních návštěvníků denně v pracovním týdnu, přičemž mírně vzrostla i víkendová návštěvnost, zhruba na polovinu tohoto průměru. To svědčí především o tom, že většina z vás sleduje Interval pravidelně především z práce a, vzhledem k zaznamenaným přístupům k jednotlivým článkům, že jej využívá především jako pracovního nástroje a každodenního zdroje odborných informací.

Tato a další podobná čísla jsou zajímavá především pro mně. Webdesignéry mezi vámi však asi mnohem více zaujmou následující čtyři grafy. Pocházejí z placeného auditu TOPlist Profi a shrnují čtyři údaje, kterými se mnoho z vás zvyklo ohánět jako ostře nabitou zbraní. Podívejte se tedy, jak tyto statistiky vypadají pro odborný server s profesionálně vyspělým publikem.

Prohlížeče

Mezi prohlížeči opět suverénně vítězí MSIE 6, ačkoli jeho dominance není tak výrazná jako na jiných serverech. Potěšitelný je více než desetiprocentní podíl prohlížečů na bázi Gecka, naopak velmi smutným faktem je více než patnáct procent prohlížečů MSIE 5 a MSIE 5.5. Osobně se domnívám, že se v těchto číslech ukrývá dobrých pět procent podílu nejnovějších verzí Opery, necelá dvě procenta pro Operu 5 jsou jistě způsobena její schopností zakrývat vlastní identitu. Škoda, že audit neposkytuje v tomto směru podrobnější údaje, které se z http hlaviček dají bez problémů získat – především s ohledem na různé nadstavby MSIE a všelijaké toolbary a jiné vymyšlenosti, kterými si prohlížeče přizpůsobujeme k obrazu svému.

Interval.cz - poměrné zastoupení prohlížečů používaných návštěvníky

Operační systémy

V klání operačních systémů suverénně vítězí Windows ve verzích XP a 2000. Zde naštěstí není žádných pochyb, co se za čísly skutečně skrývá, operační systémy lze identifikovat docela spolehlivě. Jak vidíte, ani „odborné čtenářstvo“ nevyužívá v nějaké extrémní míře Linuxu a jiných alternativních systémů, kterých se tak často a hlasitě zastává v diskuzích. Inu, člověk je tvor pohodlný, čehož je důkazem i přetrvávající pětinový podíl Windows98, které mnoho lidí stále ještě považuje za nejpovedenější OS Microsoftu.

Interval.cz - poměrné zastoupení operačních systémů používaných návštěvníky

Rozlišení monitoru

Rozlišení monitoru je jedním z nejčastěji zneužívaných statistických parametrů, především mezi méně zkušenými webdesignéry, ale na druhé straně i mezi zarytými hlasateli technického pokroku. Rozlišení 1024×768 má na Intervalu až o deset procent vyšší podíl, než je běžné ve všeobecných statistikách, zarážející je ovšem mimořádně nízký podíl rozlišení 800×600 – necelých deset procent a nikoli třicet až čtyřicet, jak udávají obecné statistiky. Nejásejte ovšem předčasně, rozlišení monitoru není totéž jako velikost okna prohlížeče, potažmo viewportu – a čím větší rozlišení, tím menší okno většinou lidé používají (nehledě na bleší velikost zobrazovaných objektů při vysokých rozlišeních).

Interval.cz - rozlišení monitoru používané návštěvníky

Barevná hloubka monitoru (v bitech)

Poslední ze čtyř parametrů, které si zde beru na paškál, je dnes již jedním z nejméně důležitých, nebo spíše zohledňovaných, při návrhu grafické podoby www projektů. Monitory a grafické karty se naštěstí obměňují rychleji než počítačové vybavení coby celek, takže se už dnes můžeme spolehnout na dostatečnou barevnou paletu, alespoň u stolních počítačů. Nezapomínejte ale na to, že roste počet speciálních zařízení typu PDA, mobilů a podobně, u nich je situace podobná pravěkým počátkům internetu na desktopech. Stále se ještě vyplatí vědět cosi o bezpečné paletě barev a vzít ji do úvahy, je-li to možné.

Interval.cz - barevná hloubka monitorů používaných návštěvníky

P. S.: Ode dnešního dne Interval zpřístupnil také další řádku magických čísel, s nimiž se až dosud mohl mazlit jen úzký okruh vyvolených. Užijte si jich.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek krouzky.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *