IrfanView v3.30 – obrázkový pomocník

24. listopadu 2000

Také při své práci často používáte nejrůznější nástroje pro editaci a úpravu obrázků ? Jistě že ano, jelikož bez toho se dnešní práce s grafikou nebo HTML neobejde. Musíte uznat, že se na počítačovém trhu objevuje spousta editorů, vždyť i Microsoft do svých aplikací přidává nejrůznější nástroje. Ale ruku na srdce – můžeme být s nimi vždy spokojení?

Vzhled programu

Když jsem se zamýšlel nad předcházející otázkou a dostal se mi do ruky produkt společnosti Skiljan Irfan, mohl jsem směle odvětit, že ano. IrfanView v3.30 má veliké ambice na to, aby dokázal být dobrým konkurentem dominujícímu ACDsee. To ovšem záleží na přístupu uživatele, čemu dá přednost.

IrfanView je určen pro platformu Windows NT/95/98/2000/ME, není nijak náročný na hardware, takže jej můžete používat na starších počítačích.

První dobrý dojem na vás prográmek udělá při zavádění do vašeho počítače. Narozdíl od jiných konkurenčních výrobků jej není třeba nijak instalovat, stačí si pouze zkopírovat soubory do libovolného adresáře a poté spustit. Celé to zabere asi 871 Kb, takže se dá uchovat na disketě. Druhý dojem je ovšem mnohem příjemnější – IrfanView nepůsobí pouze jako editor obrázku a animací, ale také jako přehrávač MP3 a video formátu.

Po spuštění vám najede programové okno velikosti asi 1/4 obrazovky, a abyste mohli začít pracovat, je třeba mít otevřen nějaký dokument. V nástrojové liště se nacházejí klasické prvky jako u ostatních programů, ale první odlišnosti můžete najít ihned při otevírání dokumentů. Po klasickém tlačítku Open (otevřít) se nachází Reopen – to znamená, že se vám načte naposledy otevřený obraz (výhoda, pokud jej máte schovaný v hodně složkách, nebo pokud nevíte, z kterého místa jste jej přesně načítali). Pracujete s více dokumenty najednou – a nemá přehled, kde co je a jak co vypadá? Stačí použít funkci Thumbnails a po pravé straně vám najede lišta s náhledy jednotlivých prvků v adresáři (ovšem první si musíte zvolit adresář, který obsahuje podporované formáty).

funkci Slideshow pravděpodobně tolik nevyužijete, ale člověk nikdy neví, co kdy bude potřebovat. Z určitého množství souborů si můžete vybrat několik objektů (obrázků, videí a hudebních souborů), které se vám po přehraní objevují na celé ploše monitoru v pořadí, ve kterém jste si určili. Můžete si vybrat pouze určitý typ a formát souboru, nebo také všechny, jež jsou programem podporovány, dále zvolit styl přehrávání – automatický podle definovaného časového odstupu, či podle pohybu myší – je to pouze na vás, co a jak si nadefinujete. Informace o Slideshow si také můžete uložit do formátu *.txt, kde se vám objeví cesty přehrávaných aplikací.

Irfan

Nevlastníte spolehlivý antivirový program, nebo vám některé dokumenty nebo obrázky nešly otevřít? Pokud ne, tak musíte spustit Batch conversion, kde po vybrání daných objektů dojde ke kontrole chyb a výskytu nepřístupných pokusů o zápisu do systémového registru – můžete tak také odhalit trojského koně, který je s oblibou mutován jako obrazový dokument.

Z dalších možných funkcí lze jmenovat klasiky jako kopírování, přejmenování atd. Dalším užitečným nástrojem je přímé propojení programu se scannerem, takže vám odpadá zbytečné spouštění několika různých druhů editorů a vše si můžete pohodlně vytvořit pod jedním.

Sháníte potřebné informace o otevřeném objektu? Podívejte se do Image > Informations – program vám ukáže nejenom název obrázku, ale také kompresní formát, velikost v pixelech, barevnou hloubku, počet barev, jak vám obrázek v současné chvíli vytěžuje operační paměť, jak dlouho programu trvalo otevření na otevření atd.

To, že IrfanView není určen pouze pro otevírání obrázků, ale také jeho tvorbu se můžete přesvědčit sami – můžete kreslit, nebo také psát. S obrázkem lze otáčet doleva, doprava, vzhůru nohama, měnit jeho velikost číselným poměrem, určovat jeho kvalitu a hloubku barev (vhodné při tvorbě webu), změnit si barevný obrázek na chladnou šeď nebo negativ, určovat si světlost pomocí jezdce, nechat si obrázek vyzrnit atd.

O tom, že program je plně multifunkční, vás možná přesvědčí funkce Effect, která lze v některých případech využít při tvorbě HTML dokumentů (i když – v dnešní době se úroveň mnoha vytvářených stránek pohybuje silně nad průměrem). První, co můžete s obrázkem udělat, je dát mu podobu 3D tlačítka (sice primitivní, ale co byste nechtěli). Rohy obrazu se vám zkosí a působí dojmem prostorového kvádru z půdorysného pohledu. Pokud si chcete barvy na vašem obrázku trošku zhustit, použijte Blur. Dojde nejenom k jistému zahuštění obrazu, ale také k jeho rozmazání. Za zmínku stojí funkce Emboss, kdy se vám celý obrázek převede jako negativní obtisk do nejisté hmoty. Velice efektivní a nepůsobí to ani špatným dojmem. Pokud chcete, můžete nechat svůj obrázek zhasnout a nechat pouze zvýrazněné obrysy, či jej nechat jednoduše explodovat (také nevypadá špatně, ale jeví se mi to celkem jako neupotřebitelné). Zkuste si také funkci, kdy vám obrázek rotuje kolem dokola a přitom zůstává na stejném pozadí (rotace sama sebe).

Pokud jste byli zvyklí na fakt, že některé druhy editorů automaticky používají funkci otevírání (obrázek má ikonku prográmku, takže se otevře přímo v těle programu) a po zavedení do počítače se tak IrfanView nechová, změňte jeho nastavení v Options > Properties. Můžete si zaregistrovat, které typy to budou (jak pro obraz, video a zvuk), také v jaké kvalitě se budou zobrazovat, můžete si zvolit automaticky ukládaný adresář – pokud si s tímto nastavením pohrajete, můžete získat opravdu kvalitního spolupracovníka.

Samozřejmě si také můžete právě editovaný obraz uložit přímo na pozadí a vycentrovat, ale také určit přímou velikost okna pro přehrání videa, atd.

Z dalších funkcí můžeme například jmenovat automatické načítání a prohlížení obsahu zadaných adresářů, vracet obraz zpět do originálního nastavení (nemáte tedy co zkazit) a mnoho dalších a zajímavých funkcí. Ucházejícím způsobem je také koncipována nápověda systému, i když mohla by být o kapku lepší.

Klady programu:

  1. není třeba instalace
  2. malé hardwarové nároky
  3. možnost přehrání videa a hudby
  4. zajímavé funkce a efekty

Zápory programu:

  1. slabá nápověda
  2. nedokonalost obrazu při přehrávání videa
  3. zvětšování obrazu

Na závěr nutno poznamenat, že IrfanView se jeví jako velice dobrý a užitečný pomocník každého uživatele PC, který neklade důraz na některé profesionální prvky při tvorbě svých dokumentů nebo jejich editaci.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také na Stahuj.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *