JavaScript – porovnávání čísel

12. června 2000

Vážení čtenáři, vítám vás ve čtrnáctém díle díle seriálu o JavaScriptu.Tento díl se bude zabývat vyhodnocováním různých „otázek“ pomocíJavaScriptu. V podstatě jde o jemný úvod do zpracování výrazů pomocí našehomilého JavaScriptu. Tento díl je užitečný zejména pro ty, kteří mají maléprogramátorské zkušenosti. Takovým se zkušenosti z tohoto dílu budoubáječně hodit i v případě, pokud se budou učit programovat v jiném jazyce.

Jak jsem už dříve tvrdil, JavaScript (jakožto tiskový mluvčí počítače) nám dokáže odpovídat na některé (spíše matematické) otázky. Pro tento případ jsem pro vás připravil Děda Vševěda. Takže, pokud vás něco zajímá, zapište to v JavaScriptu do políčka, a potom klikněte na tlačítko "Odpovědět":

Vaše otázka: 

Tento vševěd nám teď poslouží na prozkoumání některých věcí v  JavaScriptu. Jednak si můžete snadno vyzkoušet, že pracuje jako schopná kalkulačka. Pokud třeba jako otázku zadáte 2+3, a kliknete na tlačítko s nápisem "Odpovědět", objeví se okénko s nápisem 5. Kromě toho ale dovoluje napsat opravdu cokoli, co lze napsat v JavaScriptu. Můžete třeba vytvořit proměnnou s názvem x a uložit do ní číslo 10, když napíšete do otázky "x = 10" a kliknete na tlačítko. Později můžete napsat třeba "x*2" a on vám způsobně odpoví 20.

Hlavní důvod, proč jsem našeho Děda Vševěda napsal, je ukázání vám, jak se vyhodnocují výrazy v JavaScriptu. To lze totiž v našem Vševědovi snadno vyzkoušet. Takže se do toho vrhněme.

Především JavaScript umí porovnávat dvě čísla i jiné hodnoty. Používá na to svoje značky, které jsou následující:

== rovná se
!= nerovná se
< je menší
> je větší
<= je menší, nebo rovné
>= je větší, nebo rovné

Pomocí těchto značek se ho můžete ptát například, jestli 1 je menší, než 3. Stačí zapsat do políčka Vševěda "1<3". A pokud kliknete na tlačítko "Odpovědět", ukáže se vám true. Slovem true vám dává najevo, že je to pravda, tedy odpověď ano. Slovem false říká, že je to lež, tedy odpověď ne. Zkusíte-li se Vševěda zeptat, jestli je 1 rovné 3 (stačí zapsat do políčka s otázkou "1==3"), nesouhlasně odpoví false.

A k čemu je to dobré? Bez tohoto žádný dobrý program v JavaScriptu nejde udělat. Jako velice jednoduchý příklad uvádím stránku v JavaScriptu, která posoudí váš věk, a podle něho vám vypíše, zda můžete jít k volbám:

<html>
<head>
<title>Test pro volby</title>
<script type="text/javascript" language="JavaScript"><!–
function test()
{
    var vek = self.document.forms.f.vek.value;
    if (vek < 18)
      alert(‚Volit zatím nemůžeš‘);
    else
      alert(‚Volit už můžeš‘);
}
// –>
</script>
</head>
<body>
<form name="f">
Věk: <input type="text" name="vek">
<input type="button" value="Test pro volby" onClick="test();">
</form>
</body>
</html>

A tady to je možné vyzkoušet. Pokud zadáte do kolonky věk číslo menší, než 18, a kliknete na tlačítko, odpoví vám, že volit nelze. Pokud do položky vět napíšete 18, nebo větší číslo, po kliknutí na tlačítko bude program s volbami souhlasit:

Věk:

A jak to pracuje. Pokud klikneme na tlačítko, zavolá se díky onClick funkce test. Tato funkce je zapsána o něco výše. Nejdříve přečte z kolonky věk a uloží ho do proměnné vek. Potom na dalším řádku se porovná věk s  číslem 18 pomocí zápisu vek < 18. Potom následuje konstrukce if, která nejdříve vyhodnotí, jestli je pravdivý zápis "vek < 18". Pokud ano, vykoná příkaz následující za if, tedy otevře okno s nápisem "Volit zatím nemůžeš". Pokud zápis pravdivý není, potom vykoná naopak příkaz za else, tedy otevře okno s nápisem "Volit už můžeš". A je to.

A to je pro tento díl vše.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *