JavaScript profesionálně

11. září 2003

„Každý z nás má klíč od brány nebes, tentýž klíč otevírá i bránu pekel.“ Moudrá slova přísloví platí pro knihu Stevena Holznera bezezbytku. Tato kniha vám totiž může odhalit skrytá zákoutí JavaScriptu a DOMu, naučit vás moderním programovacím technikám i některým zajímavým trikům, pokud si však nedáte pozor, může vám zcela zničit programátorský styl a dovést vás k zastaralým a nefunkčním technikám.

Ve čtyřiadvaceti kapitolách na tisíci stran jsou v knize popsány základy jazyka, objekty JavaScriptu, použití DOM, práce s událostmi a DHTML. Na konec jsou zařazeny kapitoly o XML a XSLT, o PERLu a platformě .NET. Referenční popisy jsou všude doplněny tabulkami kompatibility, bohužel jen pro prohlížeče MSIE 3-6 a Netscape 2-6. Autor zcela ignoruje prohlížeče jako je Opera, IE5 pro Mac, Conqueror nebo Safari, ačkoli kniha vyšla v roce 2003, kdy již byly všechny tyto prohlížeče dostupné.

Kniha je bohužel velice nepřehledná – zčásti za to může nevýrazná grafická úprava, lví podíl na zmatcích mají ovšem překlepy, kterých je v knize požehnaně a které se nevyhýbají dokonce ani názvům objektů a metod, což může být pro začátečníka velmi matoucí. Podivné je i řazení kapitol. Poměrně náročné problematika práce s DOM je popisována již ve čtvrté kapitole, zatímco jednoduché objekty Math, Array a další až v kapitole devatenácté. Kniha je celkově dosti chaotická a postrádá jasnou koncepci, která by ji mohla pozdvihnout nad průměr. Situaci zachraňuje abecední rejstřík, díky kterému ji lze použít jako referenční příručku jazyka.

Druhým velkým problémem této knihy je, že popisuje, ale nehodnotí – tak se vedle sebe ocitají moderní programátorské techniky, jako například práce s výjimkami či událostmi, a příšery z období prehistorie JavaScriptu – přímý zápis do stránky, elementy jako FONT a MARQUEE a podobně. Autor ani slůvkem nenaznačí, zda právě popisuje nejmodernější technologii či diluviální obludu, takže méně zkušený čtenář může být dosti zmaten. Něco sice mohou naznačit tabulky kompatibility, ale jistě ne vše. Pokud vás ovšem zajímá čistě praktická stránka věci a píšete skripty jen pro MSIE na PC a Mozillu, budou vám uvedené informace stačit.

Kniha je vhodná hlavně pro zkušenější kodéry, kteří s JavaScriptem pravidelně pracují, mají pevně zažitý programátorský styl a ujasněné názory na celou problematiku. Těm může pomoci rozšířit obzory a možná zde narazí i na užitečné funkce, které by je jinak vůbec nenapadlo hledat. Největší využití má nepochybně pro programátory intranetů pro MSIE, kteří se nemusí starat o optimalizaci pro jiné prohlížeče, neboť zevrubně popisuje proprietární prvky Internet Exploreru, kterými se běžné reference příliš nezabývají. Kniha se však nehodí jako učebnice pro úplné začátečníky, neboť ukazuje čisté, méně čisté i zcela nevhodné programátorské techniky, aniž by naznačovala cokoli o vhodnosti či nevhodnosti jejich použití.

Informace o knize

Název: JavaScript profesionálně
Autor: Steven Holzner
Vydal: Mobil Media, knihy iDNES
Cena: 790 Kč (711 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *